Pitkiä unia pellavissa

Rouhea materiaali on kylmällä lämmin ja lämpimällä viileä.

Pellavaiset vuodetekstiilit ovat lyöneet itsensä läpi. Pellavassa yhdistyvätkin monet ajankohtaiset sisustustrendit: juurillepaluu sekä luonnon ja kestävyyden arvostus.

Petivaatteisiin pellava sopii materiaalina erinomaisesti, sillä se on kylmällä lämmin ja lämpimällä viileä, sitoo kosteutta ja vain paranee käytössä.

Nuapurissa-blogin sisustusbloggaaja ja sisustussuunnitteluyritys Sisustus Riemun yrittäjä Maru Hautala on yksi pellavaisten lakanoiden kannattajista.

– Olen ollut niihin todella tyytyväinen. Aluksi pellava tuntui puolisoni mielestä karhealta, mutta käytössä pussilakanat osoittautuivat hyvin miellyttäviksi.

Pellava on rouhea, mutta himmeästi hohtava materiaali, joten pellavaisilla tekstiileillä saa ylellisen, mutta halutessaan hyvinkin rennon petauksen.

– Itse en tee pussilakanoille mitään pesun jälkeen . Ryppyisyys saa kuulua asiaan, kun kyse on luonnonmateriaalista, Hautala sanoo.

Myös suunnittelija Pia Lehtovuori sallii ryppyjen näkyä.

– Isovanhempien aikaan pellava kylmämankeloitiin, jotta siitä saatiin mahdollisimman sileä ja kiiltävä. Nyt pellavaa käytetään rennommin, ja pestyä pellavaa ei juurikaan tarvitse silittää. Riittää, että pellavalakanat ottaa suoraan pesun jälkeen käyttöön, Lehtovuori kertoo.