Tornitalo lyhensi hetkeksi yksiöjonoja

Asuminen:

Syksyn kämppärumba on jo alkanut opiskelijoille, kun korkeakouluihin päässeet julkistettiin viime viikolla. Opiskelija-asunnon hankkiminen onnistuu vielä, mutta nyt kannattaa olla nopea.

– Vuokraamme heti elokuun alussa kaikki asunnot, joihin vuokralainen on tarjolla. Syyskuun alussa asuntoja on tarjolla vähemmän, kertoo asiakkuuspäällikkö Tiia Matilainen ­KOASilta.

Viime vuonna kaikki Keski-Suomen opiskelija-­asuntosäätiön KOASin kämpät täyttyivät jo elokuun aikana, sillä yliopiston orientaatioviikko alkoi jo kuun loppupuolella.

Tänä vuonna opiskelut aloitetaan vasta syyskuun puolella, joten syyskuuksi asuntoa hakevia on enemmän.

Tänä syksynä KOASin asuntoruuhkaa helpottaa hieman Kankaan alueelle valmistuva Kankaantorni. Puolet asunnoista jaettiin aivan uusille opiskelijoille hakemuksenjättöjärjestyksessä, puolet jo jonossa olleille.

Kolmannen vuoden opinnot syksyllä JAMKissa aloittava Venla Kiukas ehti olla yksiöjonossa vajaan vuoden, kunnes hän sai Kankaantornista asunnon.

– Saman tien lähti muuttoauto hakuun, kun sain tiedon asunnon saamisesta, Kiukas nauraa.

Tornin asukkaat muuttavat valmiiseen taloon porrastetusti elokuun lopussa ja syyskuun alussa. Ruuhka voi silti olla melkoinen, sillä Jyväskylän korkeimpaan asuinrakennukseen valmistuu 117 asuntoa, joista 102 on yksiöitä ja loput perhekaksioita.

Ennen Kankaantornia Kiukas asui yksityiseltä vuokratuissa asunnoissa, ensin Kortesuolla ja sitten keskustassa. KOASille houkutteli halvempi vuokra.

Kortepohjan ylioppilaskylästä voi myös löytää vielä uuden asunnon syksyksi. Ensisijaisesti uusille opiskelijoille tarjotaan soluasuntoja, kuten KOASillakin. Ylioppilaskylän asunnot ovat vain yliopisto-opiskelijoille.

Lisäksi ylioppilaskylää hallinnoiva Jyväskylän ylioppilaskunta ottaa asukkaita valitessaan huomioon sen, miten kaukaa hakija tulee. Myös ikä merkitsee: vanhemman hakijan voi olla mahdollista saada heti yksiö.

– Pyrimme siihen, että mahdollisimman monilla opintonsa yliopistossa aloittavilla olisi syksyllä täällä asunto. Osittain se on arpapeliä, eli jos on paljon samankaltaisia hakijoita, arvotaan, kuka asunnon saa, Jyväskylän ylioppilaskunnan asukaspalveluiden palveluvastaava Jenni Kirkkomäki kertoo.

Yksiöstä ei heti opiskelujen alussa kannata haaveilla, ellei lähde yksityisille markkinoille. Sielläkin asunnon löytyminen voi olla tuskaista.

– Eräs jyväskyläläinen vuokranantaja kertoi juuri, että hän järjesti asuntonäytön elokuussa vapautuvasta 20 neliön yksiöstä yliopiston lähettyvillä. Näyttöön tuli 21 opiskelijaa asuntoa vuokraamaan, Suomen vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikön Tuomas Viljamaa kertoo.

KOASilla ja Kortepohjassa yksiöjonot ovat noin vuoden mittaisia. Yksiöiden suosio on kasvanut tasaisesti vuosien varrella.

– Toivotaan, että yksiön jonotusaika muuttuu järkevämmäksi, kunhan Seminaarinmäen kerrostalot ja Kauppakatu 11:n taakse rakennettavat asunnot valmistuvat, Matilainen toteaa.

Matilaisen mukaan opiskelijat valitsevat lähes aina yksiön solun sijaan, jos voivat valita. Soluasuntojen kysyntä on laskenut myös Kortepohjassa, osin kiitos halvan vuokran, johon saa Kelalta vähemmän asumistukea.

– Vaikka paljon puhutaan, ettei soluasuminen kiinnosta, on varmasti soluun haluaviakin. Mikäpä olisi parempi keino tutustua uudessa kaupungissa uusiin ihmisiin, kuin muuttaa kimppakämppään, Kirkkomäki toteaa.

Uusimmat

Koti

Kalliiksi kävi poismuutto

Erityisesti uudet yksiöt aiempaa pienempiä

Onnistuu myös marraskuussa

Muovijäte usein halvempaa kuin sekajäte

Minimalismipelillä joulusiivouksen alkuun

35-kerroksisesta talosta Suomen korkein

Karsi ylimääräistä tavaraa - ota avuksi minimalismipeli

Haluttu tilanjakaja – kevyiden lasiseinien suosio on kovassa kasvussa

Vesi menee alas, kosteus nousee ylös

Imupoikien näkymätön työ

Kotipeili

Lue asuntoliite

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.