Älä pihtaa pihavaloissa – toimiva valaistus on myös turvallisuustekijä

Kotipihan valaistusta ei tule välttämättä ajatelleeksi silloin, kun päivänvaloa riittää.

– Usein esimerkiksi luullaan, että talon ulkoseinissä olevat valaisimet riittävät pihan valaisemiseen. Viimeistään marraskuussa huomataankin, että pimeys imee kaiken, sanoo valaistuksesta vastaava myyjä Anne Nykänen Mikkelin K-Raudasta.

Mitä lähemmäs pakkaskautta mennään, sitä hankalampi pihan valaistusta on lähteä uusimaan isosti. Hötkyily ei kannatakaan. Pimeä vuodenaika on hyvää aikaa aloittaa suunnittelupuuhat.

– Pimeällä hahmottaa helpommin, mitkä paikat pihalla jäävät pimentoon ja mitkä halutaan valaista. Lumen tultua voi pohtia myös, kertyykö esimerkiksi johonkin kohtaan pihaa lumihankea, jolloin siihen tarvittaisiin kenties korkeampi lamppu, Nykänen sanoo.

Valaistussuunnittelija Elisa Hillgén on huomannut, että moni hakee ideoita ulkovalaistukseen samaan tapaan kuin kodin sisustukseen: selaamalla kuvia muun muassa lehdistä ja kuvien jakopalvelu Pinterestistä ja muualta sosiaalisesta mediasta.

– Enää ei mennä valmiiden kaavojen mukaan vaan halutaan omannäköistä, omaan pihaan ja rakennuksen arkkitehtuuriin sopivaa valaistusta, Hillgén sanoo.

Tällä hetkellä pihavalaistuksen trendinä on yksityiskohtaisempi valaistus. Valolla korostetaan kiinnostavia yksityiskohtia: esimerkiksi rakennuksen arkkitehtuuria ja pihan pintoja, kuten polkuja, istutuksia, kallioita tai vaikkapa hienoja puita.

– Ulkovalaistuksesta on tullut kiinnostavamman näköistä. Trendinä on, että pihasta haetaan valaisemalla ne omat jutut ja pihaa ajatellaan ikään kuin jatkumona sisätilalle.

 

Uudet led-valaisimet kuluttavat vain hyvin vähän energiaa, joten K-Raudan Anne Nykäsen mukaan pihoille voisi sijoitella huoletta enemmänkin valaisimia. Pienikokoisia ja melko huoltovapaita led-valaisimia on helppo upottaa rakenteisiin tai integroida kaiteisiin tai vaikkapa räystäisiin.

Markkinoilla on myös yhä enemmän automaattisesti ohjautuvia valoja, joissa valo syttyy tai sammuu esimerkiksi liikekytkimellä tai kauko-ohjaimella.

– Pihavaloja pitää raaskia pitää päällä, sillä se on turvallisuustekijä sekä itselle että luvattomien kulkijoiden varalta. Jos ei raaski, kannattaa hankkia liiketunnistimella toimivia valoja. Esimerkiksi tyhjillään oleva loma-asunto pysyy asutun näköisenä ulkovaloilla.

Ulkovalaisimiin on tullut yhä enemmän kodin sisustuksesta tuttuja malleja. Elisa Hillgénin mukaan ulkonakin näkee paljon pöytävalaisimia, seisovia malleja, lyhtyjä tai riippuvia valaisimia terasseilla.

Pihavalaistuksen suunnitteluun olisi hyvä paneutua jo talon rakennusvaiheessa. Sähkösuunnittelun yhteydessä voi helposti määritellä sähköjohtojen, ulos asennettavien pistorasioiden ja ulkovalaisimien määrät ja paikat.

Sähköalan ammattilaisilla ei kuitenkaan ole välttämättä visuaalista suunnitteluosaamista. Elisa Hillgen suosittelee hahmottelemaan valaistusratkaisuja pihasuunnittelijan kanssa.

Valmiissa pihapiirissä valaistuksen uusiminen on usein työläämpää, sillä kiinteiden ulkovalaisimien asennus vaatii usein maan alle sijoitettavia sähkökaapeleita. Jos ei halua rikkoa pihaa, lisävaloa voi saada pistorasioihin asennettavilla valaisimilla.

– Sähköasentajaa voi pyytää lisäämään ulkotiloihin muutamia ulkokäyttöön sopivia pistorasioita, Elisa Hillgén neuvoo.

Pistorasioista vedettävien valojen kohdalla pitää kuitenkin olla tarkkana: johdot pitää suojata asianmukaisesti, jotta sähköiskun vaaraa ei synny.

Valot kohti kalliota ja kunttaa

Hämärä laskeutuu jo iltapäivän tunteina Saimaan rannalla sijaitsevan talon rinnepihalle. Pian on ihan pimeää – tai olisi, jos hämärän keskeltä ei erottuisi valoja.

Pihan poikki kulkevan polun varrelle on sijoiteltu matalia pylväsvalaisimia, jotka saavat polun erottumaan maastosta. Polkua reunustavaa kiveys ja varvikkoinen metsänpohja näkyvät pimeyden keskeltä. Myös komeita käppyräisiä mäntyjä, istutuksia ja kallio-leikkausta on valaistu alhaalta päin.

Valaistussuunnittelija Elisa Hillgén käyskentelee pihalla ja tarkastelee aikaansaannostaan. Hän suunnitteli Mikkelin Kirkonvarkaudessa sijaitsevan talon pihavalaistuksen pari vuotta sitten. Kymmenettuhannet asuntomessukävijät ihastelivat kaarevakattoisen Wave-talon arkkitehtuuria ja järvenrantamaisemia kesäaikaan, mutta pihavalaistus pääsee oikeuksiinsa vasta pimeällä.

Suunnittelun lähtökohtana oli tuoda esiin metsäisen tontin piirteitä ja talon arkkitehtuuria. Kun asukkaat esittelivät omat valaistustoiveensa Hillgénille, tämä karsi listasta pois useita valaisimia.

– Usein ihmiset haluavat liian paljon valoja. Lopputulos voi olla häikäisevä ja haitata myös pihalla kulkemista, kun valot paistavat silmiin eivätkä valaise ympäristöä, Hillgén kuvailee.

Hillgén valitsi ulos kolmenlaisia valaisimia. Polkujen varsille ja alas rantaan vievien rappusten kupeeseen sijoitettiin pollareita eli matalia pylväsvalaisimia. Tummanharmaiden pollarien linjakas, väärinpäin olevaa L-kirjainta muistuttava muoto sopii aaltomaisen rakennuksen tyyliin. Niiden lämpimän sävyinen valo lankeaa keilamaisesti kohti maata.

– Valo on värilämpötilaltaan 3 000 kelviniä, jotta se tuo kauniisti esiin myös metsänpohjan ja männikön lämpimät sävyt.

Lämpimän sävyiset valot sopivat Hillgénin mukaan pihavalaistukseen, jossa halutaan korostaa pihan estetiikka. Mitä isompi kelvinluku, sitä kirkkaampi ja kylmemmän sävyinen valo on.

Kallioleikkaus sekä männyt valaistiin maan rajaan sijoitetuilla kohdevalaisimilla, jotka on suunnattu alhaalta ylöspäin.

– Talon sisältä, saunan pukuhuoneen ikkunasta, näkyy suoraan kallioleikkaukseen. Nyt asukkaat voivat ihastella kaunista kalliopintaa sisältä myös pimeällä, Hillgén kertoo.

Talon hirsiseiniin sijoitettiin seinän väriset aaltomaiset ylös- ja alaspäin valaisevat valaisimet. Ne korostavat kaunista hirsipintaa.

Kesäkeittiön kattoon on ripustettu lämminsävyistä valoa antava koristevalosarja. Myös viereisen penkereen istutusten alareunaan on vedetty valosarja pistokkeesta.Usein ihmiset haluavat liian paljon valoja. Lopputulos voi olla häikäisevä.

Vinkit

Valaise ainakin nämä

Sisäänkäynnit. Huolehdi, että valoa riittää sisään ja ulos kulkeville. Kaunis valaistus tekee sisäänkäynnistä esteettisen.

Kulkureiteille voi laittaa pollareita eli matalia pylväsvalaisimia tai pieniä kulkua ohjaavia valoja. Myös tasot, portaat ja katokset on tärkeää huomioida.

Istutuksiin, terasseille ja pergoloihin sopivat korostusvalot, kohdevalot tai erilaiset hauskatkin ratkaisut, kuten värivalot.

Suuntaa valo jollekin pinnalle tai kohteeseen. Älä valaise taivasta tai naapurin pihaa tai suuntaa valoa naapurin ikkunasta sisään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Marjaa, kermaa ja fantasiakakkuja

Päijänne osaksi kotia

Vilkastunut mökkikauppa kaipaa jo lisää tarjontaa

Mökkitunnelmaa mukavuuksin

Tee niin kuin tarina

Kultaniitty puhkeaa kukkaan

Tunne teesi

Vesmanninmäen helmi hohtaa taas

Väriä kesäkukilla ja omia yrttejä pöytään

Koura apuna pihan laitossa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.