Asuntoja tarjolla monilla herkuilla

Rakentaminen: Opiskelijoita houkutellaan vuokralle yhä laadukkaammilla asunnoilla.

Kalseat betonibunkkerit laitakaupungilla ja vetoisat ullakkokomerot alkavat olla entisten opiskelijoiden muistoja opiskelija-asumisesta – ainakin Jyväskylässä.

Opiskelijoiden tarpeisiin rakennetaan, suunnitellaan ja peruskorjataan parhaillaan satoja asuntoja yhä lähemmäksi kaupungin keskustaa ja oppilaitoksia.

Suurin opiskelija-asuntojen rakentaja, Keski-Suomen Opiskelija-asuntosäätiö Koas on rakentanut keskustaan viime vuosina 530 asuntoa ja rakenteilla ja suunnitteilla on kuusi taloa.

Myös Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta JYY on rakentanut uutta ja saneeraa lähivuosina viisi tornitaloa Kortepohjan ylioppilaskylässä. JYY:llä on myös vireillä uusi asuntohanke kampuksen lähelle Nuuskakujalle, jonne rakentaa myös Koas.

Viime viikolla Kortepohjan ylioppilaskylässä järjestettiin asuntonäyttö vapuksi peruskorjauksesta valmistuvassa A-talossa.

Joko Jyväskylässä joudutaan kilpailemaan opiskelijavuokralaisista?

– Totta kai joudutaan kilpailemaan, eikä ainoastaan Koasin kanssa vaan myös yksityisten vuokranantajien kanssa, sanoo JYY:n palveluvastaava Jenni Kirkkomäki.

Asuntonäyttö järjestettiin, koska yksiöihin kohdistuu iso mielenkiinto ja runsaasta rakentamisesta huolimatta niitä joutuu sekä Kortepohjassa että Koasilla jonottamaan noin vuoden.

Kahdeksankerroksinen A-talo on ylioppilaskylän ensimmäinen talo ja se valmistui 1968, jolloin pikkuyksiöön asutettiin tyypillisesti kaksi opiskelijaa.

Nyt talon 144 yksiötä on modernisoitu kaikilta pinnoiltaan ja kalusteiltaan. Kahdeksan yksiötä kalustetaan myös huonekaluilla esimerkiksi ulkomaalaisia opiskelijoita varten.

Yksiöiden pohjapiirroksessa uutta on huoneen puolelle kiepsautettu keittiöseinä, jolloin käynti kylpyhuoneeseen tapahtuu suoraan eteisestä eikä enää keittokomeron läpi. Kaikissa yksiöissä on liitäntämahdollisuus astianpesukoneelle ja isommissa myös pyykkikoneille. Vuokra 20,5 neliön kylpyhuoneellisessa yksiössä on uusissa ja saneeratuissa taloissa 320 euroa kuukaudessa. Vuokraan sisältyvät vesi, sähkö, internet ja kotivakuutus. Näiden lisäksi ylioppilaskylän vuokralaisella on käyttöoikeus Rentukan uuteen kuntosaliin ja yleisiin saunavuoroihin vaikka joka päivä.

Myös Koasilla vuokraan sisältyvät vesi, sähkö ja internet ja vuokrataso on uusissa kohteissa suunnilleen sama. Pian valmistuvassa Kankaantornissa yhteisöllisyydelle on varattu kaupungin korkein näköalapaikka 16. kerroksessa lounge-tiloineen, saunoineen ja näköalaparvekkeineen. Kampuksen naapuriin Hämeenkadulle Koas rakentaa kaksi puukerrostaloa parkettilattioineen.

Sodankylästä Jyväskylään suomenkieltä ja kirjallisuutta opiskelemaan tullut Noora Perttunen aikoo hakea A-talon yksiöön asumaan. Ensiasunnokseen hän sai solukämpän ylioppilaskylästä, legendaarisesta DDR-talosta eli yhteen kytkettyjen tornitalojen MNOP-kokonaisuudesta. Sitä ei enää peruskorjata vaan se puretaan aikanaan uudisrakennusten tieltä.

–  Noh, kyllähän siinä asuu, sanoo Perttunen klassikkotalon asuinmukavuudesta.

Museologian toisen vuoden opiskelija Katri Nousiainen asuu Q-talon solukämpässä ja harkitsee myös yksiön hakemista.

– Täällä on paljon muitakin opiskelijoita ja halvat vuokrat, perustelee Nousiainen asumistaan ylioppilaskylässä.

Sekä Perttunen että Nousiainen kehuvat uutta Rentukkaa kuntosaleineen ja lounaspalveluineen yhtenä syynä, miksi he haluavat pysyä jatkossakin ylioppilaskylässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Säilö herkkusi oikein

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.