Epätäydellisyys on kaunista

Sisustamisen tämän vuoden megatrendissä kiehtovat aitous, harmonia ja hyvinvointi. Alun perin japanilainen filosofia nostaa luonnonmateriaalit, vaaleat sävyt ja vanhat tavarat arvoonsa.

Jos pidät ryppyisistä pellavalakanoista, käsin tehdystä keramiikasta ja vanhoista puuhuonekaluista, saatat olla wabi-sabi-ihmisiä. Jos kodissasi on sen lisäksi ainakin silloin tällöin tiskit tiskaamatta, petit petaamatta ja pintaremppakin jäänyt vähän kesken, saatat todellakin olla wabi-sabi-ihmisiä.

Wabi-sabi on satoja vuosia vanha estetiikan käsite ja alun perin osa japanilaista teeseremoniaa. Seremonioissa mestarit juhlistivat käsin tehtyjä maljakoita, jotka olivat tarkoituksella epätasaisia ja hieman rikkinäisiä. Wabi-sabi tarkoittaakin kauneutta, joka ilmenee epätäydellisyydessä, keskeneräisyydessä ja häviävyydessä.

Läntisessä maailmassa wabi-sabista elämäntapana kirjoitettiin ensimmäisiä kirjoja jo kymmenen vuotta sitten, mutta parin viime vuoden aikana se on nostettu myös sisustustrendien joukkoon. Esimerkiksi amerikkalainen sisustuslehti Elledecor julisti sen alkuvuodesta vuoden 2018 kuumimmaksi trendiksi.

Wabi-sabin mukaan sisustuksen ei tarvitse olla täydellistä vaan elämiseen tarkoitettua. Koti saa olla keskeneräinen ja joskus jopa sotkuinen, mutta sen tulisi silti tarjota hyvinvointia ja mielenrauhaa asukkailleen.

Keskiössä ovat maanläheiset värit, luonnonmateriaalit, erilaiset tekstuurit ja käsintehdyt tavarat. Huonekaluissa suositaan kestävyyttä, ja niissä saa mieluusti näkyä elämisen merkkejä.

Wabi-sabin nousu trendiksi juuri tässä ajassa kumpuaa ainakin osittain vastareaktiosta nykypäivän massatuotannolle ja kiireelle mutta toisaalta myös minimalismille.

– Viime vuosina on ollut vahvasti esillä konmaritus eli tavaroista luopuminen ja vielä sitäkin tiukempi askeettisuus, jossa kaikki karsitaan minimiin. Wabi-sabi antaa mahdollisuuden pitää tavaroita mutta luoda silti viihtyisiä ja esteettisiä ympäristöjä, näkee luovuusvalmentaja ja Sisustusakatemian opettaja Krista Launonen.

Sen sijaan, että wabi-sabi kehottaisi luopumaan mummon vanhasta astiastosta, se kehottaa pitämään sen ja nauttimaan siitä jatkumosta, jota se tarjoaa.

– Siinä voi olla säröjä ja kolhuja, ei haittaa. Virheet ovat luonnollisia ja siksi kauniita. Epätäydellisyys on se sana, joka mielestäni kuvailee parhaiten wabi-sabia, Launonen pohtii.

Hän ei kuitenkaan liittäisi wabi-sabiin sotkua tai tavarapaljoutta.

– Wabi-sabi on hyvin harmoninen tyyli. Se syntyy siitä, että kaikki esineet, värit ja materiaalit sointuvat toisiinsa.

Launosen mukaan wabi-sabin yksi keskeisimpiä asioita on tuntoaistin korostaminen.

– Wabi-sabin tyylisessä sisustuksessa on paljon erilaisia pintoja: rouheita, karheita ja pehmeitä. Yhteistä niille on sormituntuma.

– Ja se on yksi syy siihen, miksi wabi-sabi nousee juuri nyt. Mehän elämme maailmassa, jossa tuntoaisti saa yhä vähemmän ärsykkeitä: esimerkiksi älypuhelinten ja tablettitietokoneiden kosketusnäytöt ovat tasaisia ja liukuvia pintoja.

Launosen vinkki sisustajalle on: älä stressaa.

– Koko kotia ei tarvitse wabi-sabittaa, vaan laita vaikka vain yksi nurkka mieleiseksesi, jos innostut tyylistä ja haluat hakea mielenrauhaa sitä kautta. Kodin sisustamisen pitäisi aina lähteä liikkeelle viihtyvyydestä, ei täydellisyydestä.

Lähteinä myös Elledecor.com, Wikipedia

Lisätietoja: Simon G. Brown: Wabi Sabi – Elä tässä hetkessä kotona, WSOY

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Säilö herkkusi oikein

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

Antiikkimatkalla Virossa

Bussiin mahtuu Viron romppeet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.