Jos keittiöremontti on ajankohtainen, muista nämä 5 asiaa

Pyydä tarjous aina kirjallisena. Se helpottaa varsinkin, jos remontti menee mönkään.

Keittiöunelmat pulpahtavat esiin, kun oman kodin kyökki alkaa tympiä. Olipa remontin syynä keittiön huono kunto, epäkäytännöllisyys, vanhanaikaisuus, väärät värit tai ihan jokin muu, kannattaa remontti suunnitella huolella ja vertailla eri vaihtoehtoja rauhassa. Keittiöremontti on yksi kodin isoimmista ja kalleimmista remonteista, eikä siinä siksi kannata hoppuilla.

Taloyhtiössä asuvan pitää muistaa ilmoittaa remontistaan asiaankuuluvalla tavalla. Kotitalo-lehti listasi vinkkejä, joista on apua keittiöremontista haaveilevalle. Apua on myös esimerkiksi Isännöintiliiton sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston vinkeistä.

1) Suunnittelu

Suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa. Yksi syy on se, että uuden keittiön toimitusaika saattaa olla useita viikkoja. Toiseksi, vanha sananlasku pätee myös keittiöremonttiin: Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Kartoita tarpeesi. Mikä vanhassa keittiössä on hyvää, mikä huonoa? Keittiöremontin yhteydessä kaappi- tai laskutilaa saa melko vaivattomasti lisää. Myös kodinkoneiden paikkojen tai tiskialtaan sijainnin vaihtaminen on mahdollista. Keittiösuunnitelmissa kannattaa muistaa oman keittiön rajoitteet, esimerkiksi viemäröinnin ja ikkunoiden paikat sekä keittiön mitat.

Remonttiunelmoijan ei kannata unohtaa taloyhtiön remonttisuunnitelmia. Jos omaan taloosi on tulossa putkiremontti, on järkevää satuttaa keittiön uusiminen samaan saumaan.

Käytä tarvittaessa asiantuntijan apua suunnitteluun, jotta toiveet ja budjetti kohtaavat.

Muista suunnitellessasi remonttia, että uusi asbestilaki velvoittaa tekemään asbestikartoituksen ennen aloituslupaa, jos rakennus on valmistunut ennen vuotta 1994.

2) Kilpailutus ja valinta

Keittiövalmistajia ja urakoitsijoita kannattaa kilpailuttaa. Pyydä tarjoukset usealta valmistajalta ja urakoitsijalta. Vertaile valmistajien osalta paitsi hintaa, myös sitä, mitä keittiö- ja kodinkonepaketteihin kuuluu. Urakoitsijoiden osalta voit vertailla hintojen lisäksi esimerkiksi referenssejä. Urakoitsijaa valitessa on tärkeää varmistua urakoitsijan luotettavuudesta.

Älä vahvista tilausta ennen kuin olet saanut luvan remonttiin taloyhtiöltä.

Muista, että voit saada remontista kotitalousvähennystä, kunhan remonttifirma kuuluu ennakkoperintärekisteriin.

3) Ilmoitus ja lupa

Osakkaan pitää ilmoittaa remonteista, jotka voivat vaikuttaa yhtiön kunnossapitovastuulla oleviin osiin, kuten esimerkiksi kantaviin seinärakenteisiin, hormistoihin tai vesijohtojärjestelmiin.

Ilmoitus tehdään useimmiten isännöitsijälle. Jos muutostyöllä on vaikutusta naapureihin, on hallituksen tai isännöinnin tehtävä ilmoittaa heille muutoksesta. Remontista kannattaa ilmoittaa isännöitsijälle viimeistään kuukausi ennen remontin aloittamista. Loma-aikoina kannattaa varautua pidempäänkin käsittelyaikaan.

Kun taloyhtiö antaa remontille luvan, voit aloittaa työt.

4) Työt ja valvonta

Remonttiin liittyvät sopimukset tulisi aina tehdä kirjallisina, jotta hinta ja aikataulu ovat kirjattuina paperille. Sopimukseen on tärkeää kirjata lisäksi esimerkiksi työn sisältö ja viivästymisen seuraukset. Myös lisätöistä ja niiden hinnoista kannattaa sopia kirjallisesti.

Tässä vaiheessa on myös hyvä ilmoittaa naapureille remontista, jotta mahdollisten remonttiäänien alkuperä on muidenkin talon asukkaiden tiedossa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto suosittelee, ettei remontista makseta etukäteen mitään. Pahimmassa tapauksessa remontoija katoaa rahat saatuaan ja remontti jää tekemättä.

5) Ihana vai kamala keittiö

Parhaassa tapauksessa kaikki sujuu ajallaan ja olet tyytyväinen uuteen keittiöösi. Kun remontti on valmis, ilmoita isännöintiyritykseen tai valvojalle, jotta lopputarkastus voidaan tehdä. Sen jälkeen sinun tehtäväksesi ei jää kuin kokata sydämen kyllyydestä.

Aina remontit eivät mene putkeen. Keittiön puutteista ja vioista kannattaa ilmoittaa mahdollisimman nopeasti keittiövalmistajalle tai urakoitsijalle.

Jos remontti viivästyy, voit vaatia sopimukseen kirjattua korvausta. Huonosta työn laadusta tulee valittaa kirjallisesti urakoitsijalle.

Tilanne muuttuu hankalammaksi, jos remontista ei ole mustaa valkoisella. Silloin kannattaa etsiä yksityiskohtaista tietoa tilanteen selvittämisestä esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston kautta.

Lähteet:

Kotitalo 3/2016

Isännöintiliitto

Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Urakkamaailma

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Säilö herkkusi oikein

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.