Jyväskyläläiset Sarkkiset tekevät etätöitä kotonaan säännöllisesti – "Päivät lyhenevät, kun ylimääräinen hälinä jää pois"

Työhuone on vaimon valtakuntaa, mies tekee töitä keittiön pöydän äärellä.

Jyväskyläläinen Sarkkisen pariskunta tekee säännöllisesti etätöitä kotonaan: Anna kerran pari viikossa, Tomi joka päivä. Etätöissä ovat aktiivisesti mukana myös perheen kleinspitzit Laku ja Papu.

Anna Sarkkinen on kestävää kehitystä asukaslähtöisesti edistävän JAPA ry:n toiminnanjohtaja. Työ on monipuolista eikä kahta samanlaista työpäivää ole.

– Toimistolla on vaikea keskittyä kirjallisiin töihin, joten teen ne pääosin kotona. Sitten kun olen toimistolla, olen koko ajan läsnä toisenlaiseen tekemiseen.

Tomi Sarkkinen työskentelee Manpowerilla raportoinnin koordinaattorina. Hän teki aluksi täyttä päivää toimistolla, mutta on pikku hiljaa liukunut tekemään työt kotona joitakin harvoja palavereita lukuun ottamatta.

–  Osa työstäni on sellaista, että se pitää tehdä aikaisin aamulla. Oli outoa mennä aamukuudelta työpaikalle, jossa ei ollut ketään. Kotona aloitan työt aikaisin, joten työpäivä on ohi kahden maissa.

Paikasta ei tule ongelmia, sillä työhuone on vaimon valtakuntaa, kun taas aviomies tekee töitä keittiön pöydän äärellä – myös yksin ollessaan. Joskus Anna Sarkkinen siirtyy lukemaan papereita olohuoneen sohvalle, mutta silloinkaan pariskunta ei juuri juttele keskenään.

– Omissa kuplissamme ollaan. Välillä vien kahvit Annalle, mutta muuten ei olla tekemisissä, Tomi Sarkkinen kertoo.

Molemmat perustelevatkin etätöitä nimenomaan työrauhalla. Kotona töihin keskittyy paremmin ja ne valmistuvat vähintäänkin ajallaan, elleivät jopa aiemmin.

– Päivät lyhenevät, kun ylimääräinen hälinä jää pois, Anna Sarkkinen tuumaa.

Ja vaikka Jyväskylässä etäisyydet ovat lyhyitä, molemmat pitävät plussana myös sitä, ettei työmatkoihin kulu aikaa.

Tomi Sarkkinen kertoo lisäksi, että parasta työhyvinvointia on, kun voi kesken töiden silitellä koiria.

– On kiva viettää päivät koirien kanssa.

Kotona tulee myös tauotettua töitä työpaikkaa paremmin. Anna Sarkkinen kertoo välillä vaihtavansa paikkaa työpöydän äärestä silityslaudan ääreen – ei silittämään vaan naputtelemaan konetta. Kauniilla kesäsäällä työpiste siirtyi terassille.

 

Tomi Sarkkisen mukaan työskentelyolosuhteet on itse tehtävä sellaisiksi, että niissä on hyvä olla. Hänellä varusteisiin kuuluvat esimerkiksi kuulokkeet, joista hän kuuntelee musiikkia.

Sarkkiset sanovat, että olennaista etätöissä on myös vastuu tietosuojan piiriin kuuluvien asioiden luottamuksellisesta käsittelystä.

– En koskaan tuo ihmisten henkilökohtaisia papereita kuten verokortteja kotiin. Meillä on silppuri, jossa töihin liittyvät tarpeettomat paperit tuhotaan. Töitä tehdään vain työpaikan koneilla, joissa tietoturva on varmasti ajantasalla, Anna Sarkkinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etänä tarkoittaa monelle keittiön pöytää

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Säilö herkkusi oikein

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.