Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Moni lienee käynyt tänä kesänä metsässä tutuilla marjapaikoilla toteamassa, että marjoja ei juurikaan löydy. Kuivan marjakesän ovat todenneet myös torikauppiaat Jouni Liukkonen ja tyttärensä Pinja Jäntti sekä Buunak Komulainen.

– En laske, miten paljon olen kerännyt, mutta aika huonosti mustikoita on löytynyt tänä vuonna. Siksi mustikan hinta on korkea, Komulainen pohtii.

Jounin Marjojen torikauppias Pinja Jäntti kertoo, että mansikkasesonki loppui lyhyeen ja nyt myydään kesän viimeisiä mansikoita.

– Moni ajatteli, että kuuma kesä on hyvä, mutta kasvattajat mittasivat mansikkamaiden mustasta alusmuovista yli 65 asteen lämpötiloja. Se on sama, kun laittaisi mansikat saunaan, Jäntti sanoo.

– Kaikki kasvikset ja marjat kärsivät kuivuudesta, Jouni Liukkonen lisää.

 

Sekä Komulainen että Jäntti ja Liukkonen toteavat kuitenkin, että kauppa käy hyvin, vaikka kuiva kesä nostaa marjojen hintaa.

– Tämä on ollut kiva ja vilkas torikesä. Osa asiakkaista käy vähän napisemassa marjojen hinnasta ja toiset tulevat sanomaan, että anna mustikoita ihan mihin hintaan tahansa, Jäntti naurahtaa.

 

 

RESEPTIT (Lähde: martat.fi):

 

Mausteiset  suppilovahverot

Valmistusohje

n. 2 litraa suppilovahveroita

3 keskikokoista sipulia

liemi:

2 dl väkiviinaetikkaa

2 dl vettä

4 dl sokeria

1 tl suolaa

2 tl korianterin siemeniä

2 kanelitankoa

n. 3 sentin pala tuoretta

inkivääriä

hiukan muskottia

Puhdista sienet, kuori ja viipaloi sipulit ja leikkaa kuorittu inkivääri ohuiksi viipaleiksi.

Kiehauta kaikki liemiainekset kattilassa.

Lisää sienet ja sipuliviipaleet ja keitä niitä hiljalleen 25–30 minuuttia.

Tölkitä kuumina ja sulje tölkit hyvin.

Anna sienten maustua muutama vuorokausi.

Sienet säilyvät hyvin viileässä.

 

Kesäkurpitsapihlajanmarjamarmeladi

Valmistusohje

1 kg kesäkurpitsaa

500 g pihlajanmarjoja

1 dl vettä

9 dl sokeria

 

Raasta pestyt kesäkurpitsat karkeaksi raasteeksi. Jos kesäkurpitsat ovat isoja, kuori ne.

Pese pihlajanmarjat hyvin. Poista kaikki huonot marjat. Pane vesi, marjat ja raaste kattilaan ja keitä, kunnes kurpitsa on pehmeää. Lisää joukkoon sokeri ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä ilman kantta, kunnes marjat ovat hajonneet ja seos muuttunut pehmeäksi marmeladiksi. Tölkitä kuuma marmeladi kuumiin, puhtaisiin, pieniin tölkkeihin ja  sulje heti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Säilö herkkusi oikein

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

Antiikkimatkalla Virossa

Bussiin mahtuu Viron romppeet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.