Koti kauniiksi kasveilla

Huonekasveja yhdistellään koriste-esineisiin ja eri vihreänsävyisiä kasveja ryhmitellään kerroksittain.

Vihreä väri rauhoittaa, sanotaan. Vihreän sävyt ja luonnonläheisyys ovatkin olleet vahvana trendinä sisustuksessa. Kasveilla sisustaminen on myös helppoa ja edullista puuhaa, sillä kasvien paikkaa voi vaihdella ja erilaisia asetelmia kehitellä mielin määrin.

Kun kodin sisustusta uudistaa kasveilla, puutarhuri Janne Reijonen Viherlandiasta neuvoo ensin luomaan kotiin näkymiä. Toisin sanoen: miltä tila näyttää eri suunnista katsottuna.

– Isot kasvit ja kasviryhmät sijoitetaan isoihin tiloihin ja paikkoihin, joita katsellaan kaukaa, esimerkiksi nurkkiin. Pienet kasvit sopivat pieniin tiloihin, vaikka sivupöydille, joita katsellaan läheltä.

– Ohutlehtiset, hennot kasvit sopivat erityisen hyvin vaaleaan, hillittyyn sisustukseen, Reijonen lisää.

Yksikseen tilaa koristavat erikoisen malliset kasvit, jotka ovat itsessään kuin taideteoksia. Kun samaa, erikoisenmuotoista kasvia käyttää toistaen, esimerkiksi kolmea rivissä, lopputulos on vaikuttava.

Kasveja kannattaa Reijosen mukaan sijoitella huoneessa eri korkeuksille: kasviryhmän taakse korkeampaa ja isolehtistä, eteen matalampaa ja hentolehtistä. Kasveja voi sommitella valitsemalla vaaleanvihreälehtistä kasvia kirjava- ja tummanlehtisiin ja yhdistää ohutlehtisiä, heinämäisiä kasveja pyöreä- ja isolehtisiin.

– Jos kukkaryhmässä on vain samantyylisiä kasveja, yksittäiset lajikkeet eivät pääse esille.

Keittiön pöydälläkin voi olla ruukkukasveista sommiteltu, leikkokimppua kauemmin kestävä asetelma.

Huonekasvien yksittäiset oksat ja pistokkaat toimivat kauniina sommitelmina, kun ne sujauttaa kapeisiin lasimaljakoihin tai pulloihin. Kukka-asetelmien sekaan voi sijoitella koriste-esineitä, ja jättää vaikka jonkun lasiastian tyhjilleen.

Myös kukkaruukkujen tyyliä ja värejä voi vaihdella.

Terraarioasetelma syntyy, kun upottaa huonekasvin tai -ryhmän isoon lasiastiaan ja koristelee istutuksen sammalella. Kasvit pysyvät kosteana terraarion sisällä, ja asetelma saa lasiseinistä modernin säväyksen.

Kaktusistutus laakealle alustalle tuo miniaavikon talven keskelle.

Puutarhuri Annukka Pääkkönen Viherlandiasta ehdottaa asettamaan roikkuvia huonekasveja, kuten himalajanposliinikukkia, riviin ikkunan yläpuolelle asennetulle kukkalaudalle. Roikkuvat kasvit toimivat myös tilanjakajina huoneessa, mikäli valoa on riittävästi.

Tilavisualisti Heidi Lehto Sisustuskärpäsestä puolestaan arvioi, että seuraavaksi koteihinkin rakennetaan viherseiniä, jotka ovat tulleet tutuiksi julkisista tiloista.

– Seinän voi rakentaa itsekin esimerkiksi raudoitusverkkoon. Muoviruukut riippuvat verkossa ruukuissa olevien kiinnikkeiden avulla. Ikkunaankin voi kiinnittää vaijerit, joihin kukkaruukut kiinnitetään koukuilla. Roikkuvia ruukkuja saa ainakin nettikaupoista ja Ikeasta. Kipriikka on valmistanut myös imukupeilla ikkunaan kiinnitettäviä yrttiruukkuja.

Lehdon mukaan modernia sisustusta täydentävät minimalistiset kasvit, kun taas romanttiseen miljööseen voi luontevasti yhdistää roikkuvia ja rönsyileviä huonekasveja.

– Eukalyptus on yksi tämän hetken muotikasveista. Sen oksia voi käyttää vaikka kattauksessa lautasen päällä koristeena.

Lehto suosittelee käyttämään asetelmissa lisäksi puunoksia ja yhdistelemään oksia ja runsaita huonekasvia tai niiden oksia silkkikukkiin, sillä keinotekoiset kukat ovat nykyään jo erittäin luonnollisen näköisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Säilö herkkusi oikein

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

Antiikkimatkalla Virossa

Bussiin mahtuu Viron romppeet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.