Koti laajenee omien seinien ulkopuolelle

Yhteiset tilat tekevät paluuta, sillä pienehköihin asuntoihin ei enää yritetä mahduttaa kaikkia toimintoja.

Asuntorakentaminen on tänä vuonna vilkastunut huomattavasti. Rakennusteollisuus RT ry:n mukaan ennätyskorkeaa asuntojen tuotantomäärää selittää ennen kaikkea tuotannon kerrostalovaltaistuminen ja asuntokoon pienentyminen.

Alkuvuonna kaikkien aloitettujen asuntojen keskikoko oli enää 60 neliötä. Vielä kymmenen vuotta sitten rakennettiin keskimäärin yli sadan neliön asuntoja.

– Syynä ovat sekä suhdanne- että rakenteelliset tekijät. Kerrostaloasuntojen kysyntää pitävät tässä taloustilanteessa yllä sijoittajat ja he haluavat asuntoja, jotka on helppo vuokrata eteenpäin ja joiden vuokratuotto on mahdollisimman korkea, toteaa Rakennusteollisuuden pääekonomisti Sami Pakarinen.

– Pieniä asuntoja selittää myös suomalaisten kotitalouksien keskikoon pienentyminen. Suunta on ollut laskeva jo 1980-luvun alusta.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen yhteensä 2,6 miljoonasta asuntokunnasta 42 prosenttia on yhden henkilön asuntokuntia.

Suomalaista kerrostalotuotantoa on moitittu siitä, että se ei ota huomioon erilaisia perhemuotoja tai ihmisten tarpeita eri elämänvaiheissa. Muutos yksilöllisempään suuntaan on kuitenkin tapahtumassa, näkee SRV:n myynti- ja markkinointijohtaja Anna Tapio.

– Enää ei ole vain yhtä suomalaista tapaa asua. Asukkaiden tarpeet eriytyvät.

Tapion mukaan on tärkeää, että asukkaat otetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa mukaan suunnitteluun. Erityisen pitkälle asukkaiden ja rakentajien yhteistyö on Tapion mukaan viety Helsingin Kalasatamaan nousevassa REDI-hankkeessa. REDIn ensimmäinen asuintalo, Majakka, valmistuu vuonna 2018. Siitä tulee Suomen korkein asuinrakennus (132 m) ja monella tavalla uusia teknologioita ja ratkaisuja hyödyntävä. Tapion mukaan siinä löydetyt ja hiotut toimintamallit monistetaan yhtiön muuhun asuntotuotantoon.

Asumisen avainsanoja ovat nyt yksilöllisyys, helppous ja tarkoituksenmukaisuus.

– Esimerkiksi makuuhuoneet ovat pienentyneet, osa lähes alkovin kokoiseksi. Nukkumiseen kun ei tilaa sen enempää tarvita. Toisaalta koska keittiö on monen kodin ydin, sen pitää olla tilava ja toimiva.

Asumisessa voidaan huomioida myös lisääntyvä etätöiden tekeminen.

– Oman asunnon sijasta töitä voitaisiin tehdä taloyhtiön työtilassa, Tapio sanoo.

Taloyhtiön yhteiset tilat ovatkin palaamassa takaisin. Vanhemmissa kerrostaloissa totuttiin siihen, että talosta löytyi ainakin yhteinen sauna, kerhotila, kylmäkellari, ullakko, irtainvarasto sekä pesutupa ja kuivaushuone.

Monista toiminnoista on ehditty luopua, mutta osa tekee tuloaan takaisin. Nyt ajatellaan taas, ettei kaikkea tarvitse omistaa yksin tai sisällyttää omien seinien sisälle.

– Tältä osin olemme palaamassa 1970-luvun meininkiin. Pienistä asunnoista halutaan toimintoja pois yhteisiin tiloihin, toisaalta yhteisöllisyys on lisääntynyt tai sitä pyritään saamaan aikaan lisäämällä yhteisten tilojen määrää, pääekonomisti Pakarinen näkee.

Monissa uusissa taloissa istutaan jälleen naapurin kanssa samoilla lauteilla, nikkaroidaan verstaalla tai pestään pyykit pyykkituvassa.

Yhteistiloihin tuodaan myös kokonaan uusia innovaatioita tai ainakin vanhojen ratkaisujen moderneja versioita. SRV:n Majakan 33. kerrokseen tulee kaikkien asukkaiden käytössä oleva klubikerros juhla- ja saunatiloineen sekä terasseineen. Majakan sisäänkäynnin yhteydessä asukkaita palvelee puolestaan concierge-tyyppinen aulapalvelu, jota voisi kutsua myös nykyajan talonmieheksi.

– Kuuntelemme asukkaiden toiveita siitä, minkälaisen aulapalvelun he haluavat. Osa painottaa aulapalvelujen tarjoamaa turvallisuusnäkökohtaa, osa kaipaa inhimillistä kontaktia kotiin tullessaan ja osa apua arjen askareisiin, kun oma peukalo on keskellä kämmentä, Tapio kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kotipeili

Lue asuntoliite

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Säilö herkkusi oikein

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.