Kuuluuko talkkarivuoro myös vuokralaiselle?

Kymmenen vastausta kerros- tai rivitaloasujaa askarruttaviin kysymyksiin.

Kuntokatselmus kannattaa tehdä aina ennen vuokra-asuntoon muuttamista. Siinä vuokranantaja käy vuokralaisen kanssa läpi asunnon pintojen ja varusteiden kunnon. Havainnot kirjataan paperille. Jo olemassa olevat asumisen jäljet kannattaa valokuvata paperin liitteeksi. Näin sekä vuokralainen että vuokranantaja pystyvät helposti toteamaan vuokrasuhteen päättyessä, onko asuntoon syntynyt uusia, ehkä jopa korjaamista vaativia kulumisjälkiä. Jos tunnet vuokralaisena epävarmuutta kuntokatselmukseen osallistumisesta, voit pyytää mukaan esimerkiksi vanhempasi.

Lähtökohtaisesti taloyhtiö ei voi rajoittaa asukkaiden kulkemista. Kotiinsa saa siis mennä hissillä, myös pyörän kanssa, vaikka renkaiden mukana tulisikin porrashuoneeseen rapaa.

Teoriassa kuljetuskieltoa voisi perustella hissin turvallisella käytöllä. Todellisuudessa hissillä pitää voida kuljettaa niin ihmisiä kuin tavaraa.

Et joudu, ellei asiasta ole sovittu vuokrasopimuksessa erikseen ja yksilöidyn tarkasti. Huomaa kuitenkin, ettei vuokranantaja voi kirjata vuokrasopimukseen yleispykälää, joka velvoittaisi vuokralaista osallistumaan taloyhtiön kaikkiin talkoisiin, sillä talkoot ovat vapaaehtoista toimintaa. Osakastakaan eivät niin sanotut talonmiesvuorot sido juridisesti, vaan ainoastaan moraalisesti. Osallistumattomuudesta ei siis voi antaa varoitusta, eikä lähettää laskua.

On taloyhtiön etu tietää ja kertoa, kuka huoneistossa asuu. Tieto palvelee paitsi talon omia asukkaita myös postia ja hätätilanteessa pelastusviranomaisia. Fiksu taloyhtiö siis hankkii kirjaimet oveesi. Suomessa tämä on yleinen käytäntö.

Patteria tai lattialämmitystä tarvitaan pesutiloissa monestakin syystä. Ensinnäkin lämpö kuivattaa tilan käyttökertojen välillä. Vesi haihtuu ilmaan pinnoilta ja rakenteista, ilmanvaihto siirtää kostean ilman pois ja pesutila pysyy kunnossa.

Toinen syy on Suomen talvi: Ilman patteria tai lattialämmitystä saunaosasto voisi pakkasjaksolla kylmetä niin paljon, että rakenteet vaurioituvat ja vesiputket jopa jäätyvät. Tämä tietäisi pahimmillaan vesivahinkoa ja remonttia.

Kolmas peruste on mukavuus: Kun suihkussa käydään lämmittämättä saunaa, se on paljon miellyttävämpää tilan ollessa lämmin.

Maksuhäiriöt vaikeuttavat vuokra-asunnon saamista. Yksityisetkin vuokranantajat tarkistavat nykyisin vuokralaiseksi pyrkivän maksuhäiriöt ja luottotiedot.

Lisäksi maksuhäiriö voi vaikeuttaa kotivakuutuksen saamista. Osa vakuutusyhtiöistä voi myöntää vakuutuksen, jos maksuhäiriömerkintä on vanha tai ei kovin vakava. Sen sijaan tuoreet maksamattomat laskut ja etenkin piittaamattomuus oman talouden hoidossa vaikeuttavat asioita niin asunnon vuokraamisessa kuin kotivakuutuksen saamisessa.

Kyllä voi, ja se on jopa sen velvollisuus. Asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa taloyhtiön hallintoa ja osakkaita hoitamaan yhteistä omaisuutta huolella. Havaittujen kosteusvaurioiden korjaaminen on juuri tätä. Lisäksi vaurion korjaaminen heti tulee kaikista halvimmaksi. Asuttavaksi tarkoitetun tilan täytyy myös olla rakenteiltaan terve, joten osakas ottaa tässä riskin korvausvaateista, jos asukas sairastuu. Niin ikään korvausvaaderiski voi syntyä taloyhtiöön päin, jos rakenteet vaurioituvat.

Vuokra-asunnon remontit, mukaan lukien maalaamiset, ovat kiellettyjä ilman vuokranantajan lupaa. Jos vuokranantaja sallii maalaamisen, voit sen tehdä. Huomioi kuitenkin, että parvekkeen ikkunaseinä on asunto-osakeyhtiössä taloyhtiön vastuulla, koska se on osa rakennuksen julkisivua. Sen väritystä ei saa muuttaa ilman taloyhtiön lupaa. Luvan hankkiminen taas kuuluu asunto-osakeyhtiössä osakkaalle, ei vuokralaiselle. Vuokrataloyhtiössä lupa-asian käsittelee vuokrataloyhtiö.

Ei riitä. Isännöitsijälle ilmoittamisen lisäksi on tehtävä muuttoilmoitus maistraatille ja postiin. Verkossa tämä onnistuu esimerkiksi osoitteessa http://www.posti.fi/muuttoilmoitus/. Asiasta on fiksua kertoa myös vuokranantajalle. Tosin lain mukaan vuokralaisella on oikeus käyttää asuntoa yhteisenä kotina puolisonsa ja perheenjäsentensä kanssa, eikä tähän tarvita vuokranantajan lupaa.

Jos asut vuokralla, ilmoita viasta vuokranantajalle, paitsi jos vuokranantaja on ohjeistanut tekemään vikailmoitukset suoraan huoltoyhtiölle.

Jos asut omistusasunnossa, ilmoita viasta huoltoyhtiölle. Huoltoyhtiön nimen ja yhteystiedot löydät talosi ala-aulan ilmoitustaululta. Jos huoltoyhtiötä ei ole, asia kuuluu isännöitsijälle. Taloyhtiön vastuunjakotaulukon mukaisesti korjauksen maksaa taloyhtiö, koska hanat ovat sen vastuulla.

Lähteet:Asunto-osakeyhtiölaki, http://www.laki24.fi, Huoneenvuokralaki, Isännöintiliitto,Kiinteistöliitto, TaloyhtiönvastuunjakotaulukkoVuokralaiset VKL ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Säilö herkkusi oikein

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

Antiikkimatkalla Virossa

Bussiin mahtuu Viron romppeet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.