Kysely paljastaa: Suomalaisten mökkitoiveissa outo ristiriita

Mökiltä halutaan yhä enemmän, mutta yli puolet olisi valmiita maksamaan siitä enintään 100 000 euroa.

Suomalaiset haaveilevat yhä useammin perinteisen kesämökin sijaan vapaa-ajan asunnosta tai pienehköstä omakotitalosta, selviää Sinivalkoinen jalanjälki -mökkitutkimuksesta. Paineita on lisäksi entistä paremmin varusteluihin mökkeihin. Silti suurin osa suomalaisista olisi valmis maksamaan mökistä enintään 100 000 euroa.

Tutkimuksen mukaan 30 prosenttia suomalaisista kertoo käyvänsä mökeillään ympärivuotisesti. Lisäksi 25 prosenttia arvioi viettävänsä tulevaisuudessa yhä enemmän aikaa mökillä.

– Mökki ei ole nykyisin vain kesänviettopaikka, vaan se on yhä useammille vapaa-ajan asunto, jossa halutaan viettää vapaa-aikaa ympäri vuoden. Tämä asettaa runsaasti vaatimuksia mökkien varustelutasolle. Kyselyn mukaan mökeille halutaan erityisesti juokseva vesi, vesivessa ja suihku, kertoo projektipäällikkö Merja Mantila Suomalaisen Työn Liitosta.

Noin joka kuudes maksaisi enintään 50 000 euroa

Kasvavat toiveet mökkien paremmasta varustelutasosta eivät näy täysin suomalaisten maksuvalmiudessa. Tutkimuksen mukaan 16 prosenttia olisi valmiita maksamaan mökistä enintään 50 000 ja yli puolet (51 prosenttia) enintään 100 000 euroa. 13 prosenttia voisi raottaa kukkaroaan yli 100 000:n mutta enintään 150 000 euron verran. Yli 200 000 euroa maksaisi vain neljä prosenttia.

– Vaikka yhä useammat ovat kiinnostuneita ympärivuotisesta vapaa-ajan asunnosta, on tärkeää muistaa, että ensisijaisesti suomalaiset menevät mökille lomailemaan. Lomamökkiin ei olla valmiita laittamaan yhtä paljon rahaa kuin koteihin, Mantila sanoo.

Tutkimukseen vastanneiden mökeistä yli puolet on rakennettu 1970-luvulla tai sitä ennen. Tutkimuksen mukaan 85 prosentilla mökeistä löytyy korjaustarpeita. Yleisimpiä kohteita ovat laituri, sauna sekä rakennusten ulkokatto ja ulkoseinät.

Suomalaisen Työn Liiton tilaaman mökkitutkimuksen toteutti Taloustutkimus helmikuussa. Kyselytutkimukseen vastasi 2 222 18–79-vuotiasta henkilöä.

Kotipeili

Lue asuntoliite

Uusimmat

Kotipeili

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

Mitä nyt Éric Perrin? "Jyväskylä tuntuu kodilta"

Palokkalaisessa Suurosen perheessä uidaan kohta aurinkoenergialla

Aurinkopaneelit valtaavat suomalaisia talonkattoja

Sisäilmaongelma on aina tutkittava

Kevään merkkejä asuntokaupassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.