Mä toivon, että jokainen voi vaan vetää, ja vetää hyvin

Kohtaamiset:

Arttu Puttoselle, 22, torstai oli merkittävä päivä. Jyväskylässä Vetreä Elo Alvar -vammautuneiden palvelukodissa asuva Puttonen tapasi henkilön, jonka tarinaa on seurannut jo pidempään. Palvelukodin avajaisissa nimittäin puhui vakavan aivovamman saanut free­stylelaskija Pekka Hyysalo, 27.

–  Odotan Pekan tarinaa mielenkiinnolla. Vaikka itselläni on pysyvä synnynnäinen vamma, muiden tarinoista voi saada motivaatiota ja uutta ajattelutapaa elämään, Puttonen sanoi.

Puttonen iloitsi tietysti paitsi tunnetusta vieraasta, myös uudesta asunnostaan.

– Näin hienoa kotia minulla ei ole ennen ollut. Olen viihtynyt täällä tosi hyvin. Olen datanomi, etsin töitä. Tykkään touhuta tieto­koneiden kanssa ja käydä keikoilla, hän kertoi.

Puttosen odottama vieras Pekka Hyysalo loukkaantui huhtikuussa 2010 Ylläksellä lasketteluvideon kuvauksissa pieleen menneessä hypyssä. Hyysalo tuli maahan poikittain, löi päänsä ja kypärä halkesi. Kypärä pelasti Hyysalon hengen.

– Elin unelmaani, ja sekunnin murto-osissa se vaihtui siihen, että taistelin hengestäni, Hyysalo kertoi puheessaan.

Hyysalo oli koomassa 17 päivää. Herätessään hän oli neliraajahalvaantunut ja vakavan aivovamman saanut. Ennuste oli huono. Kun toipuminen alkoi, povattiin että kävelemisen oppimiseen menee ainakin kaksi vuotta.

Jo puoli vuotta onnettomuuden jälkeen Hyysalo pystyi kuitenkin kävelemään itsenäisesti ja 11 kuukauden jälkeen hän palasi suksille. Hyvä fyysinen kunto oli iso etu toipumisvaiheessa.

– Toivon, että tää talo auttaa asukkaita kokemaan onnistumisia. -- Mun politiikka on ollu viime vuodet se, että mä vaan vedän. Toivon, että jokainen tämän talon asukkaista voi vaan vetää, ja vetää hyvin, Hyysalo sanoi puheensa lopuksi.

Arttu Puttoseen Hyysalon ytimekäs sanoma upposi.

– Oli tilanne mikä hyvänsä, pitää aina jatkaa eteenpäin, Puttonen kiteytti.

Aivovamman saa vuosittain arviolta 15 000–20 000 suomalaista. Hyysalon tapauksessa esimerkiksi kävely on pitänyt opetella uudestaan. Hyysalo kuntouttaa itseään Vasa Concept -menetelmän avulla. Siinä aivoille opetetaan uudet reitit käsitellä ja välittää tietoa eteenpäin.

– Kuntoutus on kovaa. Jos mulla on vapaata, päivässä kuntoutukseen voi mennä 6–8 tuntia. Toistoja tulee tuhansia, kertoi Hyysalo.

Nykyisin Hyysalo pystyy taas kävelemään, vähän hölkkäämään ja laskettelemaan, mutta meno on huomattavasti rauhallisempaa kuin ammattilaisaikoina.

– Laskettelu on mun lempiharrastus, kun ennen se oli ammatti. Viime aikoina laskettelulle on jäänyt aika vähän aikaa, Hyysalo kertoo.

Nykyisin Hyysalo pyörittää Fight Back -yhdistystä, joka tukee esimerkiksi päävamman saaneita ihmisiä. Lisäksi hän vetää samannimistä yritystä.  Fight Backillä on Turussa oma vertaistukitila aivovammapotilaille.

Hyysalo tunnetaan positiivisesta asenteestaan.

– On mullakin tottakai huonompia päiviä, en ole siinä mielessä erityinen ihminen. Mutta mun mielestä pitää keskittyä tulevaisuuteen ja siihen, miten pääsee parhaiten eteenpäin. Jos mahdollisuuksia kuntoutumiseen on, omalla asenteella voi tehdä ihmeitä, sanoi Hyysalo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Säilö herkkusi oikein

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

Antiikkimatkalla Virossa

Bussiin mahtuu Viron romppeet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.