Maaseudullekin tarvitaan senioritaloja

Maassamme on useita erityisryhmiä, joilla on erilaisia tarpeita asumisen suhteen. Esimerkiksi ikääntyvällä väestönosalla on monia esteettömyyteen ja toiminnallisuuteen liittyviä tarpeita.

Maaseudun väestörakenne on monin paikoin voimakkaasti ikääntyvä. Moni ikäihminen haluaa muuttaa haja-asutusalueelta lähemmäksi palveluja seutukaupunkeihin ja seutukeskuksiin. Myös maa- ja metsätalouden sukupolvenvaihdokset johtavat usein vanhemman polven muuttamiseen tilalta kuntakeskukseen.

Senioritalojen rakentaminen on yksi ratkaisu ikääntyvien yhteisölliseen ja kotona selviämistä tukevaan asumiseen lähellä palveluita.

Valtio tukee Valtion asuntorahaston ARA:n kautta maamme asuntorakentamista. ARA:n tukia maksettiin kaksi vuotta sitten 304,2 miljoonaa euroa. Samana vuonna asuntotuotannon korkotukilainojen hyväksymisvaltuus oli noin miljardi euroa. ARA:n tukea on myönnetty suurten kaupunkien senioritalohankkeisiin.

Ikäihmisten omatoimisuutta tukevia asumismuotoja ja niiden mahdollistamista tarvitaan ARA:n linjasta huolimatta myös suurten keskusten ulkopuolella. Maaseudun seutukaupunkeihin ja -keskuksiin on muuttanut moni eläkeläinen, joilla toimintakyky ja mahdollisuudet omatoimiseen asumiseen voivat olla heikentymässä. Esimerkiksi asumisoikeusmuotoinen senioritalo voi parhaimmillaan muodostaa yhteisöllisen, esteettömän, kotona pärjäämistä tukevan asuinympäristön.

Tällainen yhteisö vähentää tarvetta raskaampiin julkisen sektorin asumispalveluihin ja säästää yhteiskunnan kuluja ja tarjoaa parempaa elämänlaatua ikäihmisille, omassa kodissa asuen lähellä hyviä julkisia ja kaupallisia palveluita.

kansanedustaja (kesk.)

eduskunnan seutukaupunkiverkoston puheenjohtaja

Saarijärvi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kotipeili

Lue asuntoliite

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Säilö herkkusi oikein

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.