Missä teet etätöitä kotona? Yksi paikka on ylitse muiden

Sopimattomat tilat on tunnistettu yhdeksi etätyön riskeistä.

Etätyöpäivät ovat monille suomalaisille jo viikoittaista arkea. Etätyöllä tarkoitetaan ansiotyötä, jota tehdään varsinaisen työpaikan ulkopuolella niin, että siitä on sovittu työnantajan kanssa. Työolobarometri 2017 kertoo, että säännöllisesti etätöitä tekee noin viidennes palkansaajista ja satunnaisesti 14 prosenttia.

Kodeissa tehtävän etätyön työskentelyolosuhteita ei Suomessa tiettävästi ole tutkittu. Haastatteluista on kuitenkin käynyt ilmi, että yleisin paikka tehdä etätöitä on keittiön pöytä.

– Koteja ei ole suunniteltu työntekoa varten. Toinen huomioitava seikka on, että vastuu etätyön työskentelyolosuhteista on käytännössä työntekijällä itsellään, sanoo Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Virpi Ruohomäki.

Sopimattomat tilat on tunnistettu yhdeksi etätyön riskeistä ja huonoista puolista. Kotona työskentely on hankalaa, jos työnteolle ei ole rauhallista tilaa, riittävästi tilaa tai tilaa, jossa esimerkiksi on kunnon valaistus ja hyvät ergonomiset olosuhteet.

– Monesti näkee, että työpiste on viritetty kapeaan käytävään ja työtuolina on kova keittiön tuoli, sanoo jyväskyläläinen sisustussuunnittelija Minna Toivonen.

Yksi keskeisistä motiiveista sille, miksi töitä halutaan tehdä kotona, on työrauha. Mutta se edellyttää, että kotoa löytyy sopiva paikka ja aika töiden tekemiselle.

– Kotona on pystyttävä keskittymään ja tekemään työtä tavoitteiden mukaan, Ruohomäki sanoo.

Työtilojen ohella kannattaa kiinnittää huomiota asianmukaisiin työvälineisiin, kalusteisiin ja tietysti myös toimiviin yhteyksiin. Ergonomiaan ja töiden tauottamiseen pitää kiinnittää huomiota siinä missä työpaikallakin.

– Työvälineiden sijoittelussa kannattaa huomioida myös se, miten irrottautua töistä. Niistä pitää päästä henkisesti irti sitten, kun ne on tehty. Työvälineet on hyvä pistää pois näkyvistä vaikka kaappiin tai reppuun, Ruohomäki vinkkaa.

Jyväskyläläinen Sarkkisen pariskunta tekee säännöllisesti etätöitä kotonaan: Anna kerran pari viikossa, Tomi joka päivä. Etätöissä ovat aktiivisesti mukana myös perheen kleinspitzit Laku ja Papu.

Anna Sarkkinen on kestävää kehitystä asukaslähtöisesti edistävän JAPA ry:n toiminnanjohtaja. Työ on monipuolista eikä kahta samanlaista työpäivää ole.

– Toimistolla on vaikea keskittyä kirjallisiin töihin, joten teen ne pääosin kotona. Sitten kun olen toimistolla, olen koko ajan läsnä toisenlaiseen tekemiseen.

Tomi Sarkkinen työskentelee Manpowerilla raportoinnin koordinaattorina. Hän teki aluksi täyttä päivää toimistolla, mutta on pikku hiljaa liukunut tekemään työt kotona joitakin harvoja palavereita lukuun ottamatta.

–  Osa työstäni on sellaista, että se pitää tehdä aikaisin aamulla. Oli outoa mennä aamukuudelta työpaikalle, jossa ei ollut ketään. Kotona aloitan työt aikaisin, joten työpäivä on ohi kahden maissa.

Paikasta ei tule ongelmia, sillä työhuone on vaimon valtakuntaa, kun taas aviomies tekee töitä keittiön pöydän äärellä – myös yksin ollessaan. Joskus Anna Sarkkinen siirtyy lukemaan papereita olohuoneen sohvalle, mutta silloinkaan pariskunta ei juuri juttele keskenään.

– Omissa kuplissamme ollaan. Välillä vien kahvit Annalle, mutta muuten ei olla tekemisissä, Tomi Sarkkinen kertoo.

Molemmat perustelevatkin etätöitä nimenomaan työrauhalla. Kotona töihin keskittyy paremmin ja ne valmistuvat vähintäänkin ajallaan, elleivät jopa aiemmin.

– Päivät lyhenevät, kun ylimääräinen hälinä jää pois, Anna Sarkkinen tuumaa.

Ja vaikka Jyväskylässä etäisyydet ovat lyhyitä, molemmat pitävät plussana myös sitä, ettei työmatkoihin kulu aikaa.

Tomi Sarkkinen kertoo lisäksi, että parasta työhyvinvointia on, kun voi kesken töiden silitellä koiria.

– On kiva viettää päivät koirien kanssa.

Kotona tulee myös tauotettua töitä työpaikkaa paremmin. Anna Sarkkinen kertoo välillä vaihtavansa paikkaa työpöydän äärestä silityslaudan ääreen – ei silittämään vaan naputtelemaan konetta. Kauniilla säällä työpiste siirtyy terassille.

Tomi Sarkkisen mukaan työskentelyolosuhteet on itse tehtävä sellaisiksi, että niissä on hyvä olla. Hänellä varusteisiin kuuluvat esimerkiksi kuulokkeet, joista hän kuuntelee musiikkia.

Sarkkiset sanovat, että olennaista etätöissä on myös vastuu tietosuojan piiriin kuuluvien asioiden luottamuksellisesta käsittelystä.

– En koskaan tuo ihmisten henkilökohtaisia papereita kuten verokortteja kotiin. Meillä on silppuri, jossa töihin liittyvät tarpeettomat paperit tuhotaan. Töitä tehdään vain työpaikan koneilla, joissa tietoturva on varmasti ajan tasalla, Anna Sarkkinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Säilö herkkusi oikein

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.