Näin muutat pihan, terassin tai parvekkeen illanistujaisiin sopivaksi miljööksi – kikka on oikeanlaisessa valaistuksessa

Aurinkokennovalaisimet syttyvät itsestään hämärän tultua.

Suomen kesä näyttää pian yhden kauneimmista puolistaan: elokuun lämpimät, hämärtyvät illat. Silloin mökin tai kodin pihan voi koristaa parhaimpiinsa ja jatkaa perheen ja ystävien kanssa iltaa pitkälle yöhön lyhtyjen ja valoketjujen luomassa hämyssä.

Valaistus- ja tilasuunnittelija Elisa Hillgenin mukaan pihavalojen ja -koristeiden valikoima on laajentunut viime vuosina. Valaistusjärjestelmien tarjonta on hänen mukaansa osa trendiä, jossa ulkotilat sisustetaan olohuonemaisiksi.

– Esimerkiksi ulkovalaisimissa on nyt sisävalaisimia muistuttavaa muotoilua.

 

Suosittuja ovat myös valoketjut, joita aiemmin totuttiin näkemään vain joulun aikaan.

Nyt valoketjuja on valmistettu myös kesäiltojen ilostuttajiksi. Valoketjuissa on nostalgisia lamppusarjoja sekä kumikaapeleita, jotka muistuttavat perinteisiä teollisuusroikkia. Ronski ja rosoinen tyyli näkyy myös metallikehikkoisissa lyhdyissä sekä nostalgisissa navettalyhdyissä.

Metallisen teollisuustyylin rinnalla on luonnonläheisyyttä: puuta, rottinkia ja pehmeitä ruskean sävyjä.

Polttimoiden ja valosarjojen valkoisen valon sävy kerrotaan kelvineinä. Tuotteessa kelvin ilmoitetaan K-kirjaimella. Mitä korkeampi kelvin-arvo, sitä viileämmän ja sinisemmän sävyinen valo. Esimerkiksi 5000K -merkinnällä varustettu lamppu heijastaa kylmää valoa. Kynttilänliekin sävyinen, lämpimän keltainen valo on 2000K, ja hehkulampun sävy 2700K.

 

Myös muunvärisiä valosarjoja ja polttimoita on runsaasti saatavilla. Niin sanotuissa RGB-valoissa (red, green, blue) kuluttaja voi vaihtaa valon väriä tilanteen mukaan tai ohjata RGB-polttimoa esimerkiksi puhelimeen ladattavan applikaation avulla.

– Suomalaiset arastelevat värikkäitä pihavaloja. Ne koetaan mauttomina ja karnevalistisina, mutta joissakin tilanteissa ne voivat olla hauskoja, kuten iloisissa puutarha- tai rapujuhlissa, sanoo Elisa Hillgen.

Vahvoja värejä pihalle saa ainakin paperisilla kiinalaislyhdyillä. Ne voivat olla patterilla toimivia tai aurinkokennoilla varustettuja, jolloin ne keräävät päivällä auringonvaloa ja syttyvät itsestään hämärän tullen. Aurinkokenno­valaisimien laatu on Hillgenin mukaan viime vuosina parantunut jonkin verran, mutta valon tuotto on kuitenkin heikompaa kuin sähköllä toimivissa led-lampuissa.

– Aurinkokennolyhdyt, -valaisimet ja valaisinsarjat sopivat tunnelman luomiseen esimerkiksi sähköttömälle mökille tai pihan kauimmaisiin osiin, joihin ei ylety sähköjohdolla tai roikalla. Niitä voi ripustaa myös pihapuihin tai käyttää pöydillä kattauskoristeena. Myös maahan tökättäviä, aurinkokennokäyttöisiä lyhtypylväitä on myynnissä, Hillgen selvittää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .