Näin muutat pihan, terassin tai parvekkeen illanistujaisiin sopivaksi miljööksi – kikka on oikeanlaisessa valaistuksessa

Aurinkokennovalaisimet syttyvät itsestään hämärän tultua.

Suomen kesä näyttää pian yhden kauneimmista puolistaan: elokuun lämpimät, hämärtyvät illat. Silloin mökin tai kodin pihan voi koristaa parhaimpiinsa ja jatkaa perheen ja ystävien kanssa iltaa pitkälle yöhön lyhtyjen ja valoketjujen luomassa hämyssä.

Valaistus- ja tilasuunnittelija Elisa Hillgenin mukaan pihavalojen ja -koristeiden valikoima on laajentunut viime vuosina. Valaistusjärjestelmien tarjonta on hänen mukaansa osa trendiä, jossa ulkotilat sisustetaan olohuonemaisiksi.

– Esimerkiksi ulkovalaisimissa on nyt sisävalaisimia muistuttavaa muotoilua.

Tunnelmavalot kuuluvat loppukesän hämyisiin iltoihin. Puutarhalampuissa käytetään vähän sähköä kuluttavia ledejä tai aurinkokennovaloja. Kuva: Airam
 

Suosittuja ovat myös valoketjut, joita aiemmin totuttiin näkemään vain joulun aikaan.

Nyt valoketjuja on valmistettu myös kesäiltojen ilostuttajiksi. Valoketjuissa on nostalgisia lamppusarjoja sekä kumikaapeleita, jotka muistuttavat perinteisiä teollisuusroikkia. Ronski ja rosoinen tyyli näkyy myös metallikehikkoisissa lyhdyissä sekä nostalgisissa navettalyhdyissä.

Metallisen teollisuustyylin rinnalla on luonnonläheisyyttä: puuta, rottinkia ja pehmeitä ruskean sävyjä.

Polttimoiden ja valosarjojen valkoisen valon sävy kerrotaan kelvineinä. Tuotteessa kelvin ilmoitetaan K-kirjaimella. Mitä korkeampi kelvin-arvo, sitä viileämmän ja sinisemmän sävyinen valo. Esimerkiksi 5000K -merkinnällä varustettu lamppu heijastaa kylmää valoa. Kynttilänliekin sävyinen, lämpimän keltainen valo on 2000K, ja hehkulampun sävy 2700K.

Pihoja sisustetaan olohuonemaisiksi. Valaisimissa on teräksistä, teollisen ronskia muotoilua. Kuva: Sami Tirkkonen /Airam
 

Myös muunvärisiä valosarjoja ja polttimoita on runsaasti saatavilla. Niin sanotuissa RGB-valoissa (red, green, blue) kuluttaja voi vaihtaa valon väriä tilanteen mukaan tai ohjata RGB-polttimoa esimerkiksi puhelimeen ladattavan applikaation avulla.

– Suomalaiset arastelevat värikkäitä pihavaloja. Ne koetaan mauttomina ja karnevalistisina, mutta joissakin tilanteissa ne voivat olla hauskoja, kuten iloisissa puutarha- tai rapujuhlissa, sanoo Elisa Hillgen.

Vahvoja värejä pihalle saa ainakin paperisilla kiinalaislyhdyillä. Ne voivat olla patterilla toimivia tai aurinkokennoilla varustettuja, jolloin ne keräävät päivällä auringonvaloa ja syttyvät itsestään hämärän tullen. Aurinkokenno­valaisimien laatu on Hillgenin mukaan viime vuosina parantunut jonkin verran, mutta valon tuotto on kuitenkin heikompaa kuin sähköllä toimivissa led-lampuissa.

– Aurinkokennolyhdyt, -valaisimet ja valaisinsarjat sopivat tunnelman luomiseen esimerkiksi sähköttömälle mökille tai pihan kauimmaisiin osiin, joihin ei ylety sähköjohdolla tai roikalla. Niitä voi ripustaa myös pihapuihin tai käyttää pöydillä kattauskoristeena. Myös maahan tökättäviä, aurinkokennokäyttöisiä lyhtypylväitä on myynnissä, Hillgen selvittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

360 Palvelut on notkea paikallinen

Kuka on Ari Friman?

360 Palvelut Oy

Korona tuo muutoksia koteihin

Kuppikakku maistuu keskenäänkin – asianmukaiset juhlaherkut tekevät juhlatunnelman, vaikka juhlimassa olisi vain ihan oma porukka

Kotona on kivaa, kun ääni ja kuva pelaavat

Parvekekaihtimet suojaavat auringolta ja katseilta

Keittiö on kodin avara sydän

Peab rakentaa koteja tyytyväisille asukkaille

Tourulan tiimi luottaa palveluun

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.