Näitä kasveja kannattaa ostaa talvella

Moni ostaa ruukkukasveja talvella tiedostaen, etteivät ne kestä kauan kauniina. Mutta jos haluaa kasvinsa kestävän hyvänä pidempään, tulee valita lajike, joka sietää hämäryyttä.

Puutarhuri Annukka Pääkkönen Viherlandiasta kertoo, että hämärässä viihtyvien kasvien tunnusmerkkejä ovat hopeanväriset laikut isoissa lehdissä tai toisaalta hyvin tummanvihreät ja kuvioidut lehdet. Usein myös punertava väritys lehtien alapinnoilla kertoo hämärän siedosta.

– Vähässä valossa viihtyviä huonekasveja löytyy erityisesti vehkoista, joita ovat muun muassa laikkuvehka, palmuvehka ja hopeaköynnös. Muita pimeässä viihtyviä huonekasveja ovat tuonen- eli suutarinkielo, tuoksu- ja supputraakkipuu, rönsylilja, nukkumatti ja köynnöstävä kuningaskissus, peikonlehti ja peikonkämmen.

Ilmaa puhdistavia, pimeän kauden läpi kestäviä lajeja ovat supputraakkipuu, viirivehka ja herttaköynnösvehka.

Pääkkönen suosittelee sijoittamaan kasvien tai kasviryhmien lähelle joko kasvilampun, loisteputki- tai energiasäästölampun, sillä pimeys yhdistettynä asuntojen kuivaan ilmaan stressaa kaikkia kasveja. Energiansäästö- ja loisteputkivalojen valo on kylmänvalkoista ja soveltuu useimmille kasveille. Varsinaiset kasvilamput sisältävät enemmän sinistä ja punaista valoa, mikä edesauttaa kasvua ja kukintaa.

Kasvilamppuja saa tavallisella lamppukannalla, joten niitä voi käyttää tavallisissa kodin valaisimissa. Lisävalo sijoitetaan 30–40 sentin etäisyydelle, riippuen valon tehosta.

Talvella kasveja kastellaan niukasti. Kastelua lisätään valon määrän lisääntyessä.

Yleisin virhe Pääkkösen mukaan on liiallinen kastelu. Sen seurauksena juuret mätänevät, eikä keväällä ole enää mitään tehtävissä kasvin pelastamiseksi.

Lannoitustakin pitää vähentää; kerran kuukaudessa riittää. Sen sijaan lehtiä pitää suihkutella säännöllisesti, jotta kasvi kestäisi kuivaa sisäilmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Säilö herkkusi oikein

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.