Neljä henkeä 81 neliössä

Kolmio: Perhe sai omilla oivalluksillaan lisää toimintoja kotiinsa. Tilaa on silti liian vähän.

Tyypillinen tapaus: kasvavat lapset tarvitsevat omat huoneet. Jyväskylän Ristikivessä asuvan Mika Huurteen ja Leena Sarajärven nelihenkinen perhe etsii parhaillaan uutta, tilavampaa asuntoa.

Nyt pariskunnalla ja heidän pojillaan – Tuomaksella,7, ja Jaakolla, 6, – on käytössään 81 neliön rivitalokolmio kahdessa kerroksessa. Tilastokeskuksen käyttämän määritelmän mukaan he siis asuvat ahtaasti: heitä on enemmän kuin yksi henkilö huonetta kohti, kun keittiötä ei lasketa huonelukuun.

Tilanpuute tuntuu esimerkiksi siinä, että säilytystilaa on liian vähän. Perhe harrastaa nyt talvella sekä luistelua että hiihtoa, joten suksia ja luistimia riittää. Myös Leena-äidin hevosharrastuksen vaatimat tavarat täyttävät kaappeja.

– Haluaisin olohuoneen takaisin olohuoneeksi. Illalla lattialta kerätyt lelut ovat taas seuraavana päivänä levällään keskellä huonetta, Sarajärvi kertoo.

Poikien makuuhuone sijaitsee yläkerrassa, mutta veljekset leikkivät paljon myös alakerrassa.

Perhe muutti kolmioonsa vuonna 2009. Asuntoon tehtiin ennen muuttoa näppäriä remontteja, joilla on saatu lisää toiminnallisuutta. Esimerkiksi alakerran ikkunallinen kodinhoitohuone muutettiin työ- ja harrastushuoneeksi perheen isälle. Alle seitsemän neliön huoneeseen on saatu mahtumaan niin työpöytä kuin paljon hyllytilaa.

– Se on pieni tila, mutta yllättävän tärkeä, Huurre sanoo.

Alakerran pesuhuoneeseen tuotiin kaksi kaappia lisätilaksi harrastusvälineille. Yläkerran wc- ja suihkutila muutettiin kodinhoitohuoneeksi poistamalla suihku ja amme.

Myös keittiö remontoitiin täysin, ja sinne saatiin muun muassa lisää laskutilaa muuntamalla täyskorkea kaappi laatikostolle ja yläkaapeille.

Tavaran määrää on silti vähennetty säännöllisesti. Tavaroita on myyty kirpparilla, ja osa tavaroista on viety vuokravarastoon.

Uutta asuntoa perhe on etsinyt nyt reilun vuoden. Unelmien kodissa olisi neljä asiallisen kokoista makuuhuonetta yhdessä kerroksessa.

– Usein on niin, että makuuhuoneista kaksi on isompaa ja kaksi pienempää. Parempi olisi, jos isoja olisi vähintään kolme. Vaatehuone olisi hyvä, samoin tietysti sauna ja ulkovarasto, Huurre mietiskelee.

– Toive on, että uudessa asunnossakaan keittiö ei näkyisi suoraan olohuoneen puolelle; nykyisessähän keittiön ja olohuoneen välissä on saareke. Ruokailutilalla ei ole niin suurta merkitystä. Eteinen saisi olla isompi ja siellä kunnolla kaappitilaa, Sarajärvi haaveilee.

Toiveissa olisi saada myytyä nykyinen asunto ja ostettua uusi viimeistään siihen mennessä, kun perheen nuorimmainen menee kouluun.

– Jos nykyisen asunnon myynti ei onnistu, suunnitelma b:nä on laittaa nykyinen asunto vuokralle, Huurre toteaa.

Kotipeili

Lue asuntoliite

Uusimmat

Kotipeili

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

Mitä nyt Éric Perrin? "Jyväskylä tuntuu kodilta"

Palokkalaisessa Suurosen perheessä uidaan kohta aurinkoenergialla

Aurinkopaneelit valtaavat suomalaisia talonkattoja

Sisäilmaongelma on aina tutkittava

Kevään merkkejä asuntokaupassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.