Omassa rauhassa

Pienen ja vähän isommankin koululaisen huoneen tulee olla turvallinen ja toiminnallinen.

Kodin huoneista lastenhuone on se, joka muuntuu vuosien varrella eri käyttötarkoituksia varten. Ensimmäinen muodonmuutos on vauvahuoneesta taaperon leikkitilaksi, ja pian tarvitaankin jo koululaiselle oma työskentelynurkkaus.

Lastenhuoneen kalusteet on suunniteltu muunneltaviksi. Iskun valikoimajohtaja Ilari Jääskeläinen sanoo, että lastenkalusteiden tulee olla myös turvallisia, kulutusta kestäviä ja helposti puhdistettavia. Lasten käyttöön ei tule hankkia esimerkiksi liian heppoisia huonekaluja, jotka voivat kaatua lapsen päälle.

Sisustussuunnittelija Annukka Tolamo toteaa, että lasten kalusteissa pitäisi muistaa mittasuhteet: ei massiivista ja suurta, vaan lapsen kokoista.

– Lastenhuoneessa voi olla liikunnallisia elementtejä, kuten katosta riippuvia roikkurenkaita tai puolapuita seinille. Jopa parkouria varten on sisustuselementtejä. Liikkumisvälineiden alapuolelle jätetään patjoja.

Aikuisen näkövinkkelistä lastenhuoneen isoin ongelma on lelujen määrä. Lapsi itse ei haluaisi piilottaa aarteitaan, vaan pitää ne näkösällä. Ratkaisu voi löytyä avolokerikoista tai -hyllyistä. Tolamo on hankkinut omille lapsilleen vanhan arkkitehtilaatikoston. Hän suosittelee kokeilemaan myös, toimisivatko pyörillä kulkevat työkalulaatikostot lastenhuoneessa.

– On hyvä, jos yhden laatikon tai lokerikon sisälle voi sijoittaa useita pieniä lokerikkoja. Siten lapsi oppii, että kaikilla tavaroilla on paikkansa. Lelut on myös helppo laittaa leikin jälkeen paikoilleen.

Eppuluokkalainen tarvitsee huoneeseen läksyntekopaikan sekä laatikostot, jotka on varattu vain koulutavaroille. Usein kirjoituspöydällä piirretään ja tehdään muutakin kuin koulutehtäviä. Työpisteen kohdevaloina ledit ovat energiapihejä ja turvallisia. Tolamon mielestä paras kohdevalo on seinään kiinnitettävä. Jääskeläinen suosittelee kiinnittämään seinään lisäksi koukun koulureppua varten.

– Kun reppuun on illalla pakannut koulutavarat valmiiksi, aamulla reppu on helppo napata mukaan.

Sänky on lapsen rauhoittumispaikka.

Jatkettavat sängyt ovat yksi vaihtoehto. Toinen vaihtoehto on leveä parvisänky, jossa lapsella on ikioma soppi. Parvisänky on hyvä valinta pieneen huoneeseen, sillä sen alle saa pöydän, hyllyn ja tuolin – siis läksyntekopaikan.

– Kännykälle etsitään yön ajaksi parkki toisesta huoneesta, jotta se ei häiritse unta, muistuttaa Tolamo.

Kerrossänky sopii pieneen huoneeseen, jonka jakaa useampi lapsi.

– Huoneen keskelle on hyvä jäädä avonaista tilaa, sillä lapset tykkäävät touhuta lattialla, sanoo Jääskeläinen.

– Ison tilan voi jakaa sermillä tai verholla, jolloin kumpikin lapsista saa oman tilansa. Jaetussa huoneessa molemmilla lapsilla tulisi olla samanlaiset edellytykset leikkeihin ja nukkumiseen, hän lisää.

Kavereiden yökyläilyjä varten voi hankkia rullapatjoja. Myös löhöilypatjoista voi muotoilla vierasvuoteen. 120-senttisellä runkopatjalla kaverukset mahtuvat nukkumaan vierekkäin.

Vaatehuollossa olisi tärkeää, että likaisia vaatteita ei säilytetä huoneessa, vaan ne viedään esimerkiksi kodinhoitohuoneeseen ja lajitellaan pesua varten. Tai lasten huoneeseen sijoitetaan pyykkikori, jonka vanhemmat käyvät tyhjentämässä.

– Puhtaat vaatteet viikataan heti kaappiin eikä säilytetä avonaisessa tilassa, sillä niistä lähtee pölyä, Jääskeläinen muistuttaa.

Koska lapset jossakin vaiheessa haluavat itse vaikuttaa siihen, mitä päälleen laittavat, ovat korimaiset vetolaatikot oikea ratkaisu lastenhuoneeseen. Syvien kaappien hyllyiltä lapsi ei löydä vaatteita eikä välttämättä edes ylety hyllyille.

Pienen koululaisen huoneen paikka kodissa on vanhempien makuuhuoneen vieressä ja mielellään kauempana oleskelutilasta, jotteivat muun perheen äänet häiritse lapsen unta.

Entä minkä verran lapsen tulisi saada vaikuttaa huoneen sisustukseen ja väreihin?

– Vanhemmat vastaavat turvallisuudesta ja toiminnallisuudesta. Jos lapsi haluaa esimerkiksi pinkit seinät, vanhemmat valitsevat sävyn. Tai väriä voi löytyä seinien sijaan vaikka verhoista, Tolamo muistuttaa.

– Lapsen pitää voida vaikuttaa omaan huoneensa valintoihin. Usein pienet lapset haluavat värejä, ja isomman koululaisen huoneet ovat hillitympiä. Myös lelut tuovat huoneeseen väriä, lisää Jääskeläinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Säilö herkkusi oikein

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.