Palokkalaisessa Suurosen perheessä uidaan kohta aurinkoenergialla

On monta syytä siihen, miksi Suurosen perheen, Palokassa olevaan omakotitaloon asennetaan aurinkopaneelit. Luonnollisesti yksi tärkeä syy on ekologinen.

– Olen kahden lapsen isä ja yhden pienokaisen isoisä, ja lasten myötä väistämättä alkaa pohtia millaisen maailman me heille jätämme. Meidän perheen ympäristöteko alkaa tästä, Jorma Suuronen toteaa esitellessään taloonsa tulevaa aurinkosähköjärjestelmää.

Aurinkoenergian myötä oma hiilijalanjälki pienenee huomaamatta ja samalla, mikä mieluisinta, sähkölasku alenee oleellisesti. Sähköenergian hinnat ovat nousseet rajusti viime vuosina ja nousevat edelleen.

– Tämän kokoisen talon sähkön kokonaiskulutus pyörii keskimäärin 20 000–26 000 kW vuodessa. Kuitenkin pääsyy, joka antoi kimmokkeen aurinkopaneeleiden tilaamiseen, on arkinen, ulkouima-allas.

Suurosen talo on valmistunut vuonna 1993, ja 6x4 metrin kokoinen ulkouima-allas rakennettiin vuonna 2006. Altaan tilavuus noin 24 000 litraa ja tällä hetkellä sitä lämmitetään ulkouima-altaalle tarkoitetulla ilmalämpöpumpulla.

Talo itse lämpiää varaavalla lattialämmityksellä. Lisäksi talossa on varaava takka ja ilmalämpöpumppu sekä lämmön talteenottojärjestelmä.

– Ilmalämpöpumppu vie tietysti energiaa lämmittäessään allasta, jota pääosin olemme käyttäneet kesä–elokuun. Kustannus on ollut noin 1–2 euroa päivää kohti riippuen ilman lämpötilasta.

Joskus altaaseen on pulahdettu jo vapulta ja vastaavasti esimerkiksi viime syksynä allasta käytettiin vielä lokakuussakin, perheessä kun saunotaan joka päivä.

Aurinkoenergian myötä uimakausi pitenee helposti jopa seitsemään kuukauteen.

Vinkin ja innostusta aurinkohankkeeseensa Suuronen sai Facebookissa toimivalta nettiryhmältä nimeltä ”Tuuli-, aurinko- ja pienvesivoiman itserakentajat”.

– Siellä suositeltiin ulkouima-altaan ilmalämpöpumppua, jonka me hankimmekin, mutta viehän sekin energiaa.

Kun uima-altaan lämmitysmuoto oli sinetöityi, alkoi Suuronen ajatella asiaa kokonaisvaltaisemmin ja päätti hankkia aurinkopaneelit koko talon sähkönkulutuksen tarpeeseen.

Aurinkoenergiaan siirtyminen nostaa varmasti myös talon myyntiarvoa.

– Olen varma että kaikki, mutta etenkin nuoret omakotitaloa katselevat perheet arvostavat aurinkoenergian mahdollisuutta ja varsinkin kun tiedetään sähköenergian kustannusten nousuherkkyys.

Suurosen taloon asennetaan 24 kpl 300 W:n paneelia ja 8,2 kW inventteri. Isäntä kertoo, että talon tulisi olla mielellään etelä–länsi suuntaisesti, jotta auringonsäteet osuisivat parhaalla mahdollisella tavalla paneeleihin.

– Talomme sijainti on optimaalinen eikä ympärillä ei ole esteitä, jotka varjostaisivat. Ja mikä parasta, kun sähkön tuotto on yli oman tarpeen, voi ylimääräisen myydä sähköyhtiölle.

Isäntä pohtii jo nyt, että ehkä tulevaisuudessa paneeleita voisi asentaa lisää antamaan lisää aurinkoenergiaa.

Aurinkopaneeleiden asennuksesta saa myös kotitalousvähennyksen.

Aurinkopaneelit valtaavat suomalaisia talonkattoja

Kotipeili

Lue asuntoliite

Uusimmat

Kotipeili

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

Mitä nyt Éric Perrin? "Jyväskylä tuntuu kodilta"

Palokkalaisessa Suurosen perheessä uidaan kohta aurinkoenergialla

Aurinkopaneelit valtaavat suomalaisia talonkattoja

Sisäilmaongelma on aina tutkittava

Kevään merkkejä asuntokaupassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.