Persoonallista, pehmeää ja runsasta

Syksyn värisuosikkeja ovat oljenkeltainen ja ruoste. Muodissa ovat myös hapsut, tupsut ja pörröiset matot. Muovi on pahis myös kodin sisustuksessa.

Jos syksyn sisustustrendejä kuvaisi kolmella sanalla, ne olisivat: persoonallisuus, pehmeys ja runsaus. Rohkeasti omannäköinen koti, jonka väreissä ja materiaaleissa näkyy luonnonmukaisuus, on tänä syksynä aallon harjalla.

Taitavimmat sisustajat osaavat yhdistää värejä ja kuoseja näyttävästi, mutta kuitenkin niin, että lopputulos on levollinen.

– Ilahduttavaa on erityisesti persoonallisuuden esiinnousu: uskalletaan olla mitä ollaan ja annetaan sen näkyä. Myös käsillä tekeminen ja kierrätys nousevat yhä vahvemmin esiin, näkee sisustussuunnittelija ja alan opettaja Tuija Talvitie.

Kun kesällä suosittiin vielä pastellivärejä, niin nyt syksyn tullen siirrytään lämpimämpään sävymaailmaan.

Esillä ovat erityisesti lämpimät oljen- ja sinapinkeltaiset sekä ruosteenpunaiset ja poltetun saven sävyt. Ne sopivat hyvin mausteeksi suomalaisten suosimaan vaalean harmaaseen värimaailmaan.

– Väreissä mennään yhä enemmän 1970-lukulaiseen suuntaan. Tarjolla on myös beigeä ja murrettua ruskeaa, piensisustuksessa myös punaista, vihreää ja sinistä, Talvitie toteaa.

Tärkeää on myös se, miltä kotona tuntuu. Luonnonmateriaalit ja pehmeät sekä pörröiset pinnat tuntuvat käden alla mukavilta ja kiinnostavilta.

Materiaaleissa suositaan edelleen aitoutta: puuta, marmoria, pellavaa ja kiveä. Näistä erityisesti puu innostaa nyt sisustuksen ammattilaisia.

– Tarjolla on kaikkia eri puunsävyjä, ei vain vaaleita tai tummia. Myös puunsyyt saavat näkyä, pintoja ei maalata peittoon, sanoo sisustustoimittaja, stylisti Jonna Kivilahti.

– Pellava lyö läpi yhä vahvemmin ja eri väreissä.

Tämän syksyn hitteihin kuuluu myös terrazzo eli mosaiikkibetoni. Se on lattiapäällyste, joka on pinnaltaan täplikkään kirjava, kivimäinen.

– Muovittomuus ja kestävä kehitys ovat pinnalla myös kodin sisustamisessa enemmän kuin aiemmin, sisustussuunnittelija Maru Hautala näkee.

Kivilhati painottaa ekologisuuden lisäksi kotimaisuutta.

– Itselleni on tärkeää, että valitsemani tuotteet työllistävät suomalaisia.

Vihersisustaminen jatkaa edelleen pinnalla. Suosittuja kasveja ovat erityisesti tummanvihreät ja paksulehtiset kasvit kuten banaanipuu ja lyyraviikuna.

Piensisustuksessa veikeilevät kaikenlaiset hapsut ja tupsut, matoissa suositaan pörröisyyttä ja verhoissa esimerkiksi samettia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kotipeili

Lue asuntoliite

Uusimmat

Kotipeili

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

Mitä nyt Éric Perrin? "Jyväskylä tuntuu kodilta"

Palokkalaisessa Suurosen perheessä uidaan kohta aurinkoenergialla

Aurinkopaneelit valtaavat suomalaisia talonkattoja

Sisäilmaongelma on aina tutkittava

Kevään merkkejä asuntokaupassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.