Pihalle halutaan nyt pieni, pulppuava vesi tai hiljainen puro

Puutarhojen vesiaiheissa voi leikitellä muodoilla, valoilla ja veden määrällä.

Niina Rekolan ja Jukka Velinin pihan vesiaihe on jo nyt melko suuri – ja laajenee ensi vuonna entisestään. Kalliorinnettä laskeutuva vesiputous on lahtelaispihan katseenvangitsija.

Velin kertoo, että kallio tuli vastaan, kun pihaa kaivettiin kaivurilla. Vesiaihe sai alkunsa viisi vuotta sitten.

Alun perin suihkulähteitä oli yksi, sittemmin niitä on hankittu toinenkin. Vedenkierto toimii pumpun avulla. Vesiaiheen vierellä on vesipiste, johon vesi tulee omasta kaivosta.

Vesi puhdistetaan pari kertaa kesässä. Velinin mielestä se ei ole iso vaiva.

– Puhdistusaineita ei ole viitsitty laittaa, kun koira käy tästä juomassa, Jukka Velin sanoo.

– Varikset ja harakat käyvät myös tässä innoissaan juomassa, Niina Rekola lisää.

Ympärystä on koristeltu kivin ja istutuksin. Koristeina on myös itse tehtyjä betonisia ruukkuja ja esineitä. Neljävuotiaalle Seela Rekolalle tärkein asia on marjapensas, joka on istutettu vesiaiheen liepeille hänen synnyttyään.

Rekola kertoo, että vesiaiheeseen keksitään vuosittain jotakin uutta.

– Tänä vuonna panin kivien alle muovipressun, kun kyllästyin kitkemiseen. Kivissä oli aikamoinen siirtäminen.

Vedensolinasta perhe nauttii aina pakkasiin saakka.

– Yhden kerran vesi oli joulunakin päällä. Se oli tosi kaunis, Rekola sanoo.

Suomalaisiin puutarhoihin on rantautunut uudenlaisia vesiaiheita perinteisten altaiden sijaan. Yhä suositumpia ovat vesielementit, joissa vettä näkyy vain hyvin vähän.

Vihersuunnittelija Maija Pelkonen kertoo, että vesiaiheissa helppohoitoisuus on tämän kesän suurin trendi.

– Iso avovesi ei ole enää niin suosittu, sillä se vaatii paljon hoitoa. Nyt halutaan pieni, pulppuava vesi tai hiljainen puro.

Matalat, pulppuavat vedet käyvät myös parvekkeille, esimerkiksi kesäkukkien sekaan. Vesiaiheissa yhdistellään vettä ja valoa. Maija Pelkonen mainitsee esimerkkinä suihkukaivon, jossa on graniittiset pallot ja led-valot.

– Euroopasta Suomeen ovat tulleet myös seinämät, joita pitkin vesi valuu tasaisena pintana.

Pelkonen on kirjoittanut jo vuosia sitten kirjan Suomalaisen puutarhan vesiaiheet. Hän kertoo, että suomalaiset haluavat edelleen pihoihinsa vettä, muodossa tai toisessa. Vesiaihe suunnitellaan talon tyylin mukaan.

– Kartanomaiseen taloon tuli juuri kaksi isoa suihkulähdettä. Toiseen pihaan haluttiin matala suihkulähde lintuja varten. Yhteen pihaan haluttiin avovesi, pieni allas, johon tuli viereen istutusta ja betonikiveä.

Pelkosen mukaan vesiaiheissa on nyt myös hyvin askeettinen suunta. Pihalle saatetaan tehdä vaikka vain 20 senttiä leveä uoma, vesiaihe ruosteisesta teräksestä.

– Vedestä tulee ihan pieni ääni, mutta jo se saa aikaan ihanan fiiliksen.

Suihkulähteitä maahantuovan Vesilahde.fi:n toimitusjohtaja Jouko Kauppi kertoo, että tällä hetkellä yksi suosituimpia tuotteita on vesiaihe Goa. Halkaisijaltaan 59 senttimetrin kokoinen, pyöreä, rosterinen vesiaihe sopii terassille, puutarhaan tai parvekkeelle. Vesi kiertää koneessa ja haihtuu, joten sitä on aika ajoin lisättävä.

– Nyt puhutaan paljon feng­shuista, Goassa se on huomioitu. Pyöreät metalliset muodot keventävät pysäyttäviä energioita. Pyöreä on taivaan muoto, joka pitää asiat liikkeessä.

Suomalaisia kiinnostavat myös purot ja altaat. Pieneen putoukseen tarvitaan esimerkiksi allaskumia, suodatinjärjestelmä, pumppu ja kiviä.

– Allaskumi on tuplasti allasmuovia paksumpaa ja kestävämpää, elastista. Muovi on haperompaa esimerkiksi putoukseen kivien alle, Kauppi sanoo.

Suodatinpumppu auttaa pitämään altaan veden puhtaampana kuin pelkkä pumppu. Lisäksi allas kannattaa puhdistaa kerran vuodessa allaskemikaaleilla. Kauppi neuvoo kaivamaan altaan vain osin maan alle ja maisemoimaan näkyviin jäävät reunat esimerkiksi kivillä. Tällöin allas ei kerää niin paljon roskaa.

Valaistuksella saa helposti näyttävyyttä vesiaiheeseen. Esimerkiksi Led-spottivalot voivat heijastaa valoa putoavaan ja liikkuvaan veteen.

– Valot voi ottaa talveksi pois ja valaista niillä vaikka joulukuusta, Kauppi vinkkaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .