Pitääkö kotoa pois muuttaneiden lasten tavaroita varastoida?

Kun nuori muuttaa pois kotoa, hän jättää usein jälkeensä tavaroita, kuten vanhoja leluja, vaatteita ja koulukirjoja. Ne eivät ehkä mahdu uuteen asuntoon, tai nuori ei halua niitä mukaansa. Silloin ne jäävät vanhempien nurkkiin – ja niitä voi olla paljon.

– Ilmiö on kovin yleinen. Sitä olen miettinyt, että onko se nuori, joka haluaa säilyttää tavarat vai vanhemmat, jotka eivät henno heittää niitä pois. Aika usein se taitaa olla jälkimmäinen, sanoo ammattijärjestäjä Laura Holmström.

Tavaroiden säilyttämisen taustalla voi olla esimerkiksi nostalgia tai ajatus tavaroiden mahdollisesta tarpeesta myöhemmin.

– Esimerkiksi koulukirjat saattavat joillekin tarkoittaa samaa kuin sivistys: jos ne hävittää, tietokin häviää. Nykyisin tietoa saa niin paljon muualtakin, ettei se kyllä oikein riitä perusteeksi, Holmström arvioi.

Toisaalta lasten edistysaskeleita halutaan muistaa tavaroiden kautta aina maitohampaiden säilyttämisestä lähtien.

– Lähes kaikkiin tavaroihin liittyy jonkinlainen tarina tai muisto. Sillä perusteella tavaraa on hyvin pian paikat täynnä.

Jos taas tavaraa säilötään nuoren omasta toiveesta, on sillekin takarajansa. Pieni opiskelija-asunto vaihtuu jonain päivänä isompaan, ja silloin on hyvä aika käydä tavaralaatikot läpi. Vanhempien velvollisuuksiin ei kuulu tavaroiden säilyttäminen.

Holmströmin vinkki lapsuustavaroiden kanssa kamppaileville on luopumisen porrastaminen.

– Säästä ne kaikkein tärkeimmät ja laita loput pois. Esimerkiksi koulukirjoista voi säilyttää muutaman mutta ei kaikkia.

Toinen vinkki on, että tavarat käydään yhdessä läpi ja päätetään, mitä voisi kierrättää.

– Laitetaan ylimääräiset myyntiin ja tehdään niistä saatavilla rahoilla jotain kivaa yhdessä ja luodaan uusia muistoja, Holmström sanoo.

Amerikkalaisissa elokuvissa kotoa pois muuttavan nuoren huone jätetään usein niille sijoilleen. Entä Suomessa?

– Kyllä sitäkin näkee mutta ei niin paljon kuin Amerikassa. Meillä kuitenkin muutetaan herkemmin pienempään asuntoon lasten lähdettyä kotoa.

– Jos talo on iso ja lisätilalle ei ole tarvetta, niin muutoksille ei ole kiire. Mutta jos huoneista tulee museoita, niin silloin on aihetta kysyä, ripustaudutaanko nyt menneisyyteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Säilö herkkusi oikein

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

Antiikkimatkalla Virossa

Bussiin mahtuu Viron romppeet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.