Puhdista, siivoa, raivaa ja järjestä

Myytävää kotia ei kuitenkaan kannata ruveta remontoimaan.

Kun laittaa asuntonsa myyntiin, mielessä pyörii luonnollisesti kaikenlaisia asioita, muun muassa se, kuinka tarkkaan asunto on tyhjennettävä, siivottava tai remontoitava. Kiinteistönvälittäjät antavat mielellään neuvoja myytävän asunnon ”käsittelyyn” myyntikuntoon. Kysyimme neljältä kiinteistönvälityksen huippuammattilaiselta.

1. Keski-Suomen OP-Kiinteistökeskus Oy:n toimitusjohtaja ja kiinteistönvälittäjä Janne Särkkä toteaa, että tällä hetkellä asunnon ensivaikutelma ratkaisee asuntokaupassa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

– Asunnon myyjän kannattaa valita kumppaniksi kiinteistönvälittäjä, joka on tuotteistanut asunnon myymiseen liittyvät asiat kattavalla ja laadukkaalla tavalla, Särkkä sanoo.

Hän painottaa heidän konseptiaan vahvana edelläkävijänä Jyvässeudun asuntokaupassa.

– Me tarjoamme muun muassa oman Sisustuspisteemme palveluja asunnon myyjille. Sisustuspisteen käyttämä Valkoinen kirja helpottaa asunnon myyntikunnon ylläpitämistä ja tarjoaa myös asunnon myyjälle hyvän mahdollisuuden vaikuttaa itsekin hyvän lopputuloksen saamisessa hyvien ohjeiden ja neuvojen avulla. Laadukkaasti toteutettu stailaus ja mahdollinen remontointi nopeuttavat kauppaa.

Särkän mukaan asunto voidaan myydä tyhjänä tai kalustettuna, mutta aina tietysti perusteellisesti siivottuna. OP-Kiinteistökeskuksen Sisustuspiste tarjoaa asunnon myyjälle viisi erilaista vaihtoehtoa asunnon myynti-ilmeen parantamiseksi, johon kuuluu myös tyhjän asunnon kalustaminen tyylikkäillä kalustepaketeilla.

2. Myyntineuvottelija Pia Mäntykangas Kiinteistönvälitys Enberg Oy:stä toteaa, että ensivaikutelma asunnosta on tärkeä. Myytävän asunnon perussiisteys on kaiken A ja O.

– Muista siistiä paikat ylimääräisistä tavaroista ja tuuleta asunto, jotta asunnon ilma on raikas.

Jos kodissa on paljon elämisen jälkiä, voi vaaleat ja neutraalit pinnat maalata. Tällöin näkymä kodista siistiytyy

– Isot remontit kuten keittiö- ja kylpyhuoneremontti kannattaa suosiolla jättää uudelle omistajalle. Näin ostaja saa varmasti mieluisan lopputuloksen.

Ruokaa ei kannata laittaa tai pyykkiä kuivattaa ennen näyttöä.

Muista laittaa myös piha siistiksi. Jos asunto on tyhjä, siellä kannattaa kuitenkin säilyttää hyvä valaistus.

3. Myyntineuvottelija Anna-Liisa Kilpivaara Jyväskylän Kotijoukkueesta muistuttaa samoin asunnon siisteydestä ja puhtaudesta.

– Jokainen meistä tietää, että koti on parhaimmillaan juuri siivouksen jälkeen. Kuuraa siis koti kauttaaltaan puhtaaksi.

Kilpivaara suosittelee karsimaan kaikki ylimääräiset tavarat pois. Monet itselle tärkeät pienet esineet eivät välttämättä miellytä tulevaa ostajaa. Hyvässä järjestyksessä olevat säilytys- ja varastotilat antavat tilantunnetta. Tämä tekee vaikutuksen ostajaan, joka arvostaa hyviä säilytystiloja.

Kylpyhuoneen ja keittiön merkitys on kaikille tärkeä, joten Kilpivaara muistuttaa vielä niiden olemassaolosta. Ne tilat, jos mitkä, pitää olla siivottu.

– Tyhjennä keittiön tasot ja altaat. Jätä vain muutama kaunis astia tai keittiökone esille. Kylpyhuoneessa turhat purnukat ja putelit kaappiin. Tilalle kauniit ja puhtaat pyyhkeet, Kilpivaara vinkkaa.

Kodin keskipisteen, olohuoneen voi sisustaa niukasti ja selkeästi, näin ostajalle on helpompi hahmotella omien huonekalujen sopivuutta tilaan. Toki tilaa voi stailata esimerkiksi sisustustyynyillä, verhoilla ja muutamalla viherkasvilla tai tuoreilla kukilla.

Ei myöskään pidä unohtaa eteisen ja piha-alueen merkitystä. Ne antavat tärkeän ensivaikutelman kodista, joten tee niistä siistit ja kutsuvat.

Anna-Liisa Kilpivaara toteaa, että mitään suuria remontteja ei kannata alkaa tekemään, sillä välttämättä niistä ei tule sellaisia kuin ostaja haluaisi. Ainoastaan esimerkiksi pientä maalausta voi yleisilmeen parantamiseksi ajatella.

– Mikäli asunto myydään tyhjänä, kannattaa sinne jättää hyvä yleisvalaistus.

4. Kiinteistönvälittäjä Tiina Liukkonen Kiinteistömaailma Kauppakatu 37 Keski-Suomen Kodinvaihtokeskuksesta toteaa, että kaikki ylimääräinen tavara kannattaa karsia pois työtasoilta, pöydiltä, ikkunalaudoilta, seiniltä ja nurkista. Ilman tulee olla puhdas ja raikas ja yleisilmeen siisti.

Se, mitä ei missään tapauksessa kannata tehdä, on ylimääräisten hajusteiden kuten vaikka hajuvesien käyttö. Jotkut saattavat käyttää niitä jopa peittelytarkoituksessa ja roiskia hajuvettä ympäriinsä. Ilmanraikastimet on eri asia.

– Huoneisto voi olla kalustettu kunhan ei ole liikaa tavaraa joka puolella. Maltillinen kalustus helpottaa tilan käytön hahmottamista. Ja sanomattakin on selvää, että koti pitää olla siivottu.

Liukkonen huomauttaa myös, että isompia remontteja ei kannata alkaa tekemään, mutta jos kodissa on selkeitä rikkinäisiä paikkoja, ne kannattaa korjata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Väriä kesäkukilla ja omia yrttejä pöytään

Koura apuna pihan laitossa

360 Palvelut on notkea paikallinen

Kuka on Ari Friman?

360 Palvelut Oy

Korona tuo muutoksia koteihin

Kuppikakku maistuu keskenäänkin – asianmukaiset juhlaherkut tekevät juhlatunnelman, vaikka juhlimassa olisi vain ihan oma porukka

Kotona on kivaa, kun ääni ja kuva pelaavat

Parvekekaihtimet suojaavat auringolta ja katseilta

Keittiö on kodin avara sydän

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.