Putket uusiksi

Ruosteen ja viemäri-kaasujen rikkoma putki saastuttaa kodin sisäilman.

Tietyn ikäisten kerrostalojen putkiremontit ja linjasaneeraukset ovat olleet puheenaiheina jo pitkään. Yhtä lailla putkiremontit ovat tarpeen myös vanhoissa omakotitaloissa.

Pohjolan LVITurva Oy:n toimitusjohtaja Juha-Matti Kemppainen kertoo, että omakotitalojen putkiremonteissa puhutaan kolmesta erillisestä remontista: käyttövesiputkista, viemäreistä sekä lämpöverkkoputkista, jotka koskevat yleensä nuorempia, jopa 1980-luvun, taloja.

Kaikkien talojen viemäriputkistoissa alettiin 1920- ja 30-luvun alusta käyttää rautaa, sitä ennen käytössä olivat ulkovessat. Kemppaisen mukaan vasta vuoden 1975 jälkeen viemäriputket ovat olleet muovisia, mutta myös niissä on jo ollut ongelmia.

– Olemme huomanneet, että ensimmäiset 1970-luvun muoviputket ovat alkaneet kovettua ja halkeilla.

Viemäriputkisto on näistä lvi-remonteista haasteellisin, hankalin ja kallein. Kemppainen toteaa, että jopa joka toisesta vanhasta viemäriputkistosta löytyy puhki ruostuneita reikiä.

– Reikä voi olla nyrkin kokoinen. On ollut tapauksia, joissa viemäriputken reikää ei ole havaittu, vaan putken sisältö on hiljalleen valunut ympäröivään maahan. Yhdessä tapauksessa reikä valutti sisältöään rakenteisiin.

Kemppainen haluaakin tässä yhteydessä nostaa esiin ongelman, josta ei paljon puhuta.

– Näiden varsinaisten vuotojen lisäksi on hyvin yleistä, että vanhasta puhki ruostuneesta putkistosta pääsee sisätiloihin bakteeripitoisia viemärikaasuja. Monissa tapauksissa joudutaan jopa desinfioimaan talon sisäilma.

Betoniset putket, jotka johtavat sisällön kaupungin viemäristöön, ovat talojen ulkopuolella syvällä maan alla. Betoniputkien ongelma on, että pihan puut ja pensaat kasvavat betonipinnan läpi kosteuden perään. Betoniputki saattaa olla myös kokonaan romahtanut.

Mistä sitten tavallinen asukas tietää, milloin pitäisi tilata putkiremontti? Kemppaisen mukaan talon ikä on tärkein tekijä.

– Yleensä remontin tilaajat ovat 10 vuotta myöhässä. Rautaputken maksimi-ikä on ehdottomasti 50 vuotta, yleisimmin 30–40 vuotta.

Toinen seikka on veden kulkeutuminen. Jos vettä laskee viemäriin ja vesi ei kulkeudu kaivoon asti, tällöin puhutaan merkittävistä ongelmista. Jos huomaa, että putket pulputtavat, se merkitsee, että viemäri ei vedä eli se on jostain syystä tukossa.

Rautainen viemäriputki ”piikkiintyy” ja vaikeuttaa viemärissä kulkevan jätteen kulkemista. Se taas aiheuttaa tukoksia ja tukokset puolestaan syövyttävät lisää viemäriä.

– Jos joutuu usein tilaamaan jäteauton tyhjentämään viemäriä, on se vakavasti otettava merkki.

Kolmanneksi Kemppainen painottaa, että näkyvä ruoste putkiston pinnalla on aina hälyttävä merkki.

Aiempina vuosina putkiremontti merkitsi vanhan putkiston purkamista ja uuden rakentamista.

Nykyisin kerrostalojen viemäriremonteista tuttua sukitusmenetelmää käytetään myös omakotitaloissa. Suomeen omakotitalojen sukitusmenetelmän toi Pohjola LVITurva.

– Meillä on kuuden vuoden kokemus kerrostalourakoinnista, ja omakotitaloihin olemme tehneet tätä nyt kaksi vuotta. Sukitus ei menetelmänä ole mikään uusi juttu, sillä sitä on tehty jo 1970-luvulla. Sukitus on ollut isojen kiinteistöjen infra-putkistojen saneeraustapa jo vuosikymmeniä, Kemppainen kertoo.

Hänen mukaansa kamera, joka toimii asentajan silminä, on kehittynyt niin pitkälle, että sitä voidaan käyttää myös omakotitalojen putkistoissa.

Sukitusmenetelmässä vanhaan putkeen työnnetään epoksikyllästetty hartsisukka. Se puhalletaan paineilmalla vanhan putken reunoille ja se kovettuu muoviputkeksi.

Vanha putki toimii siis sukan muottina. Kemppainen sanoo, että jos liikkeellä ollaan liian myöhään, sukitus ei enää onnistu rautaputken huonon kunnon vuoksi.

– On ollut tapauksia, että osasta matkaa putki on ruostunut kokonaan pois.

Sukitusratkaisun käyttöikä on noin 50 vuotta.

Sukitusmenetelmä on nopea ja asukkaalle vaivattomampi, sillä remontin aikana kodissa voi asua tietyin rajoituksin. Talon rakenteita ei tarvitse rikkoa.

– Kustannukset ovat myös kilpailukykyiset perinteiseen remonttiin verrattuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Säilö herkkusi oikein

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

Antiikkimatkalla Virossa

Bussiin mahtuu Viron romppeet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.