Seri ilmaisee homeen raapimalla

Seristä näkee heti, että se on töissä. Se juoksee nenä nuuhkien pitkin omakotitalon alakertaa välittämättä vieraista ihmisistä tuon taivaallista. Tässä talossa ei ole hometta, mutta talon olohuoneeseen ja eteiseen on kätketty kaksi harjoitushajua tiiviissä muovilaatikossa. Seri löytää molemmat nopeasti ja saa palkakseen omistajaltaan Ilkka Vähätiitolta pienen leikkihetken.

Seri on Parsonrussellinterrierin ja Australian paimenkoiran sekoitus. Ikää sillä on viisi vuotta. Se aloitti homeen etsintäharjoitukset jo kymmenviikkoisena, silloin tosin vielä leikin varjolla.

Pikku hiljaa Seristä kasvoi ammattilainen ja nyt se tunnistaa sädesienet ja toistakymmentä yleisintä asunnoissa kasvavaa homelajia sekä osaa ilmaista raapimalla paikan, mistä hometta löytyy.

Homekoiran koulutus lähtee liikkeelle siitä, että koiralle opetetaan haju, jonka se tunnistaa ja ilmaisee kaikkien muiden hajujen joukosta. Hajusta tehdään palkitsemisen avulla koiralle kiinnostava.

– Koiralle opetetaan ensin, mitä pitää ilmaista. Sen jälkeen opetetaan, miten ilmaista se, Suomen Sisäilmatutkijat Oy:n tutkija Ilkka Vähätiitto kertoo.

– Jokaiselle koiralle mietitään sille luontaisin ilmaisutapa. Se voi olla passiivinen ilmaisu: koira asettuu makuulle tai laittaa tassun ilmaisukohdan päälle. Aktiivista ilmaisua on esimerkiksi raapiminen, kuten Serillä.

Mistä tahansa koirasta ei lähdetä kouluttamaan homekoiraa. Rodulla ei kuitenkaan ole väliä.

– Koiran on oltava utelias, itsevarma ja sosiaalinen mutta ei ylisosiaalinen, sillä se saattaa heikentää sen keskittymiskykyä, Vähätiitto luettelee.

Homekoira on tarkka eikä se osaa bluffata. Se tekee työnsä tutkittavassa kohteessa nopeasti, mutta aika riippuu koirasta ja tutkittavan kohteen koosta. Esimerkiksi Seriltä menee normaalikokoisen omakotitalon tutkimiseen noin varttitunti.

Sen jälkeen alkavat koiranohjaajan työt. Koira ei kerro löytämänsä homeen määrää eikä syytä siihen, joten jos koira ilmaisee homeen, lisätutkimuksia tarvitaan aina.

– Kun kuluttaja miettii homekoiran käyttöä, hänen kannattaa aina selvittää, millä laajuudella ohjaaja selvittää koiransa ilmaiseman homeen. Jos ohjaaja ei analysoi sitä, kuka sen tekee ja mitä tämä ulkopuolinen analysoija maksaa, Vähätiitto painottaa.

Milloin homekoiralle koittavat eläkepäivät?

– Se on hyvin yksilöllistä ja riippuu esimerkiksi rodusta ja lihaskunnosta, Vähätiitto sanoo.

Koirakin voi muuten sairastua homeesta, joten sitä ei altisteta homeelle missään vaiheessa etsintää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Säilö herkkusi oikein

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.