Sisustajat suosivat nyt mikrosementtiä, mutta kaikki ammattilaiset eivät enää suostu käyttämään sitä – "Moni tulee pettymään rankasti"

Mikrosementtipintoja on tehty nyt muutamien vuosien ajan, joten niistä alkaa olla pitkän aikajakson kokemuksia. Onko mikrosementti edelleen hyvä vaihtoehto lattiaksi tai muuksi pintamateriaaliksi, Tero Korhonen kodin remontteja toteuttavasta Riemusta?

Se on hyvännäköinen pinta mutta ei kestä kulutusta eikä vedenpainetta toisin kuin yleinen käsitys antaa ymmärtää. Moni tulee pettymään rankasti sen ominaisuuksiin verrattuna esimerkiksi laatoitettuun pintaan. Mikrosementillä ei voi pitää esimerkiksi märkiä kenkiä, sillä kosteus imeytyy vesihöyryä läpäisevän pinnan läpi ja värjää mikrosementin.

Me emme tee mikrosementointeja enää lainkaan. Ehdimme rakennusliikkeenä olla koekaniineina buumissa, ja testasimme eri tuotteita ja niiden toimivuutta. Kun katsoo tätä rakennusliikkeen näkökulmasta, niin meillä meni kaikki aika pintoja korjaillessa.

Suosittelen hienon näköistä mikrosementtiä lähinnä keittiön välitilaan lasin taakse turvaan. Lattiana jopa parketti toimii paremmin – mutta sitä ei voi laittaa pesuhuoneeseen.

Inno-, Huvila ja huussi - ja Kotoisa-ohjelmista tuttu Runtu Worksin yrittäjä Ville Heino, suositteletko mikrosementtiä?

Emme ole käyttäneet kovin monia merkkejä. Pintoja on tehty joitakin satoja neliöitä, ja kokemukset ovat samansuuntaisia meilläkin. Tilaammekin mikrosementin nykyään ulkopuolisen asentamana vastuukysymysten vuoksi.

Tuotteet toki kehittyvät koko ajan, ja taas on tullut uusia tuotteita markkinoille. Yhteen kohteistamme on tulossa usean kymmenen neliön alalle mikrosementti. Katsotaan, millaiset kokemukset kohteesta saadaan. Pyrin lähtökohtaisesti suosimaan uutuuksia ja pitää omaakin mieltä sillä tavalla virkeänä, mutta ensimmäiset mikrosementit ovat osoittautuneet reklamaatioalttiiksi.

Mikrosementti kestää hankaavaa kulutusta, mutta esimerkiksi kiven ei tarvitse aiheuttaa kummoistakaan naarmua tehdäkseen reiän lakkapintaan, ja sen jälkeen mikrosementti alkaa imeä vettä. Se ei ole kosteusvaurioriski, mutta mikrosementti alkaa värjäytyä, ja siitä tulee rumannäköinen.

Mielestäni työohjeissakin on puutteellisuuksia, ja sen vuoksi uskon, että mikrosementti asennetaan usein väärin. Ohjeiden pitäisi olla sellaiset, että niistä ei pysty poikkeamaan, ja jos poikkeaa, niin se olisi selkeä virhe.

Televisiosta tuttu remonttikasvo Ville Heino ei asenna tällä hetkellä mikrosementtipintoja Runtu Worksin nimissä, koska ei halua ottaa riskiä. Kuva: Laura Oja
 

Työohjeessa pitäisi sanoa esimerkiksi, monenko päivän välein pinta pitää lakata. Lakassa on muun muassa haihdunta-aineita, ja ohjetta tiheämpi lakkausväli aiheuttaa sen, että pinta jää väkisinkin pehmeäksi ja on arka.

Olemme asentaneet mikrosementin erikseen pyydettyjen työohjeiden mukaan ja sen jälkeen korjanneet korjaustyöohjeen mukaan, ja silti pinta on ollut samanlainen. Tästä syystä sanon olemassa oleville mikrosementeille lattiapintoina ”ei kiitos”. Jos sata neliötä mikrosementoitua pintaa laatoitetaan myöhemmin päälle, niin kyllähän mikrosementistä aika kallis pohjamateriaali tulee.

Miten valita mikrosementti, jos sen kuitenkin haluaa?

Kuluttaja ei itse pysty sitä päättelemään, ja myyjien mielestä huonoja tuotteita ei olekaan. Kuluttajan pitäisi pystyä nojaamaan urakoitsijaan, joka tuntee tuotteet. Sama pätee kaikkeen rakentamisessa.

Onko kuluttaja helposti puhuttavissa ympäri, jos hän on päättänyt, että kotiin tulee mikrosementti?

Jos asiakkaalla on valmis ajatus, niin mieli ei useinkaan muutu, vaikka kuinka perustelisi. Eikä se minun tehtäväni olekaan – kerron vain ammattini puolesta, mikä voi olla lopputulos. Jos asiakas siitä huolimatta haluaa mikrosementin, niin totta kai se asennetaan.

Olen käyttänyt mikrosementtiä omassakin kodissa, koska se näyttää hienolta, mutta minun onkin helppo vaihtaa materiaali tarvittaessa uuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Säilö herkkusi oikein

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.