Taloyhtiön hallituksessa riittää normaali huolellisuus

Useimmissa taloyhtiöissä on taas varsinaisen yhtiökokouksen aika ja osakkaat käyttävät ylintä valtaa päättäessään merkittävistä yhteisistä asioista. Yksi tärkeimmistä on valita hallitus johtamaan taloyhtiön toimintaa seuraavan vuoden ajan.

Hallituksen jäsenyys on arvokas ja vastuullinen tehtävä, mutta se voi mietityttää siihen liittyvän vastuun vuoksi. Vastuuta ei kannata pelätä, sillä normaali huolellinen toiminta riittää.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallitus huolehtii taloyhtiön hallinnosta sekä kiinteistön ja rakennusten ylläpidon ja muun toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Käytännössä taloyhtiön päivittäistä hallintoa hoitaa yleensä isännöitsijä, jolloin hallituksen tehtäväksi jää isännöitsijän toimien valvonta ja ohjeistaminen.

Hallitukseen kannattaa lähteä mukaan, jos siihen tarjoutuu mahdollisuus. Hallituksessa on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa asumisviihtyisyyteen ja mihin suuntaan taloyhtiötä kehitetään.

Asunto on yleensä meille jokaiselle suurin taloudellinen sijoitus ja hallituksesta käsin on helpompi varmistaa, että siitä pidetään hyvää huolta ja sen arvo säilyy.

Hallituksen jäsenellä ei tarvitse olla ammatillista osaamista oikeudellisista, taloudellisista tai rakennusteknisistä asioista. Riittää, että hän ottaa tehtävän vakavasti, hänellä on aito kiinnostus ja aikaa yhteisten asioiden hoitamiseen, aktiivisuutta ja normaalia huolellisuutta.

Lain mukaan taloyhtiön johdon on toimittava huolellisesti ja yhtiön edun mukaisesti. Siksi hallituksen jäsenen oletetaan toimivan tehtävässään niin kuin huolellinen henkilö toimisi vastaavassa tilanteessa.

Tämän huolellisuusvaatimuksen täyttäminen ei edellytä erityisosaamista vaan tervettä järkeä, asioista selvää ottamista ja normaalia harkintaa.

Joka tapauksessa taloyhtiöillä tulee olla myös riittävät vastuuvakuutukset. Kun riskien hallinta on taloyhtiössä hoidettu asianmukaisesti ja hallituksessa toimitaan huolellisesti, kenenkään ei tarvitse hermoilla vastuukysymyksistä.

Hallituksen yksi tärkeä tehtävä on nimittää asiansa osaava isännöitsijä, jonka kanssa yhteistyö sujuu. Silloin hallitusjäsenyys ei työllistä ketään ylettömästi.

Valtaosa taloyhtiöistä käyttää ammatti-isännöitsijää, mutta pienemmissä taloyhtiöissä tehtävää hoitaa usein joku osakkaista. Isännöitsijän osaamiselle on kuitenkin yhä enemmän vaatimuksia lainsäädännön muuttuessa, tekniikan kehittyessä sekä kiinteistöjen ja asukkaiden ikääntyessä.

Hyvä hallitus pystyy yhdistämään kokemuksen ja jatkuvuuden sekä kehittymisen ja uudistumisen. Hallituksessa pitkään toimineille on kertynyt paljon arvokasta tietoa ja on tärkeää, että tätä hiljaista tietoa siirtyy uusille jäsenille vähitellen. Tuoreet jäsenet puolestaan tuovat mukanaan uudenlaista osaamista ja näkemystä hallituksen työskentelyyn.

Ja asiantuntijat auttavat tarvittaessa. Hallituksen jäsenille asiantuntija-apua antavat Suomen Kiinteistöliitto ja sen paikalliset kiinteistöyhdistykset. Keski-Suomen Kiinteistöyhdistyksen jäseninä on 1 450 taloyhtiötä. Yhdistys tarjoaa jäsenilleen koulutusta, neuvontaa ja ajankohtaista, tutkittua tietoa.

Hyvä hallituksen jäsen ei ole se joka tietää ja osaa kaiken, vaan se joka osaa myös kysyä.

toiminnanjohtaja

Keski-Suomen Kiinteistöyhdistys ry

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

360 Palvelut on notkea paikallinen

Kuka on Ari Friman?

360 Palvelut Oy

Korona tuo muutoksia koteihin

Kuppikakku maistuu keskenäänkin – asianmukaiset juhlaherkut tekevät juhlatunnelman, vaikka juhlimassa olisi vain ihan oma porukka

Kotona on kivaa, kun ääni ja kuva pelaavat

Parvekekaihtimet suojaavat auringolta ja katseilta

Keittiö on kodin avara sydän

Peab rakentaa koteja tyytyväisille asukkaille

Tourulan tiimi luottaa palveluun

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.