Tiesitkö tämän yllättävän vinkin pesuaineista? Näin vähällä selviät siivouksesta

Asiantuntijan mukaan kodissa tarvitaan vain yleispesuainetta, emäksistä ainetta rasvalialle ja hapanta ainetta kalkkisaostumille.

Pesuaine erikseen keittiön tasoille, liedelle, uunille, lattialle, laatoille, lasipinnoille... Kuulostaako tutulta? Monen siivouskaappi pursuaa pesuaineita.

Siivousaineiden asiantuntija, kotipalvelualan kehittäjä Taija Härkki tyrmää Kuluttaja-lehdessä (2/2016) sen, että pesuaineita pitäisi hankkia joka lähtöön. Hänen mukaansa perussiivoukseen käy yksi yleispesuaine, ja sen lisäksi kaappiin on hyvä ostaa yhtä ainetta rasvalikaa ja toista ainetta kylpyhuoneen kalkkisaostumia varten. Käsitiskiaine käy myös ikkunanpesuun. Muuta ei tarvita.

– Helposti käy niin, että purkit unohtuvat ja kuivuvat kaapin perälle. Kalleimpia ja luonnolle haitallisimpia ovat ihmeaineet, jotka unohtuvat kaappiin, Härkki sanoo lehdessä.

Härkin mukaan pesuaine kannattaa valita pH:n eli happamuuden mukaan. Emäksinen (pH 10–11) aine tehoaa rasvaan ja hapan (pH 2–5) kalkkisaostumiin ja ruosteeseen. Yleispesuaineeksi sopii heikko emäksinen (pH 8–10) tai neutraali (pH 6–8) aine.

PH:sta voi kuitenkin tulla haaste: Kuluttaja-lehden mukaan kaikki valmistajat eivät kerro sitä pakkauksessa tai se on painettu hyvin pienellä.

– Itse en yleensä osta pesuainetta, jossa ei kerrota pH:ta ja konkreettisia käyttökohteita ja -tapoja, Härkki sanoo lehdessä.

Näin käytät pesuaineita fiksusti

Kuluttaja-lehti listaa viisi vinkkiä, miten pesuaineita käytetään fiksusti.

1) Älä haali turhia pesuaineita. Yleispesuaineen lisäksi tarvitset vain kalkinpoistoon ja rasvaan tehoavat aineet. Taikasieni on tehokas, joten se on hyvä olla apuna.

2) Älä luota mainoslauseisiin. Pesuaineita myydään tyhjänpäiväisillä väitteillä. Selvitä sen sijaan aineen pH ja valitse sopiva sen perusteella.

3) Älä maksa suihkepullosta. Suihkepullot ovat käteviä, mutta niissä myytävät pesuaineet ovat litrahinnaltaan kalliita. Osta suihkepullo kerran ja täytä sitä.

4) Älä lorauttele. Jos lika ei lähde, pese mieluummin monta kertaa tai liota likaa. Liika pesuaineen käyttö vain kerääntyy pinnoille ja vaikeuttaa siivoamista myöhemmin.

5) Älä jämähdä yhteen aineeseen. Pesuaineita on välillä hyvä vaihtaa, koska eri aineet tehoavat erilaiseen likaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Huom! Hulluna välittämiseen!

Kunnossapitoa poikkeusaikoinakin

Huom! Brändi kehittyy ja kasvaa

Kotijoukkue kasvaa osaavilla tiimipelaajilla

Lainaluukuilla on taas vilskettä

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Säilö herkkusi oikein

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.