Turvaa asuntokauppaan

Hyvä koira ei yksin riitä. Narun päässä pitää olla ihminen, joka tietää, mistä mahdollinen homelöydös johtuu.

Ammattimaisesta homekoiran käytöstä haetaan yhä useammin turvaa asuntokauppaan myös Suomessa. Palvelua tarjoavien yrittäjienkin määrä on lisääntynyt.

– Kun itse käynnistin ammattimaista homekoirapalvelua vuosina 2004–2006, meitä yrittäjiä oli seitsemän. Nyt yrittäjiä on 30–40 ja joka vuosi alalle tulee muutamia uusia, kertoo Suomen Homekoirayrittäjät ry:n puheenjohtaja Jussi Grönman. Hän toimii Kymen Home-etsinnän yrittäjänä Haminassa.

Grönmanin mukaan koko alalla hometta etsitään asuntokaupan yhteydessä arviolta useita satoja kertoja vuodessa.

– Koko kiinteistönvälitysbisneksessä homekoiran käyttö on vielä melko harvinaista. Se on Etelä-Suomessa suositumpaa kuin muualla maassa, näkee kenttäjohtaja Marko Vierto SKV Kiinteistönvälitys Oy:stä.

Useimmiten homekoiran palvelua haluaa asunnon ostaja, mutta Grönmanin mukaan nykyisin myös myyjät ovat hieman aiempaa aktiivisemmin liikkeellä.

Eniten homekoiraa käytetään omakotitalojen kaupoissa.

– Mukana on kaiken ikäisiä asuntoja: 1800-luvun taloista vuonna 2016 valmistuneisiin. Silti riskivuosikymmenet 1960–90 muodostavat pääosan tutkituista, Grönman toteaa.

Syyt homekoiran käytön lisääntymiseen ovat tuttuja. Ihmisten tietoisuus homeongelmista on kasvanut, ja yhä useampi on sairastunut sisäilmaongelmista. Asunnon ostaminen on monelle elämän suurimpia investointeja, joten kaupan onnistuminen halutaan varmistaa.

– Koirasta haetaan ennen muuta tukea ja lisäinformaatiota, Vierto sanoo.

Homekoira on nopea ja tarkka homeen etsijä. Koira etsii hometta hajuaistiaan apuna käyttäen. Löytämänsä homeen se ilmaisee esimerkiksi raapimalla, mutta muitakin tyylejä voi olla. Jos homekoira on koulutettu oikein ja sen sekä ohjaajan toiminta on tasotestattu, sen työnteko on verrattavissa virkakoirien tekemään työhön.

Homekoiria ja koiranohjaajia koulutetaan ainakin Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa ja Länsirannikon Koulutus Oy WinNovalla. Peruskoulutus kestää kaksi vuotta. Grönmanin mukaan koulutus jatkuu kuitenkin koiran koko elämän.

Grönman painottaa, että koira on yksi työväline muiden joukossa.

– Koira ei toimi yksin, vaan yhteistyössä ohjaajansa kanssa. Tärkeää on se, mitä tapahtuu koiran tekemän löydöksen jälkeen ja se erottelee ammattimaiset toimijat muista alalla toimivista. Narun päässä pitää olla ihminen, jolla on tarjota selitys homeelle.

– Parasta on, jos koiranohjaajalla on rakennusfysiikan, ilmanvaihdon ja mikrobiologian osaamista. Hän osaa silloin määrätä oikeanlaiset lisätutkimukset.

Ohjaajan tietämättömyys saattaa johtaa esimerkiksi mittaviin purkutöihin, vaikka rakenteen tiivistäminen olisi riittänyt. Näin käy, jos ilmanvaihdon ja rakenteen epätiiveyksien aiheuttamat sisäilmahaitat tulkitaan rakenteellisiksi ongelmiksi. Koira voi reagoida myös terveydelle vaarattomiin homeisiin, joita kulkeutuu sisätiloihin ulkoa.

Homekoiratutkimuksen hinnat vaihtelevat paljon.

– Noin 500 eurolla saa hyvän homekoiran. Jatkotutkimukset maksavat erikseen, sanoo Suomen Sisäilmatutkijat Oy:n tutkija Ilkka Vähätiitto.

Kannattaa aina tarkistaa, mitä kaikkea tutkimus kattaa ja laskutetaanko esimerkiksi matkakulut erikseen. Homekoiratutkimuksesta saa kotitalousvähennyksen silloin, kun tutkimus paljastaa vaurion, joka korjataan.

Kiinteistönvälittäjien suhtautuminen homekoiran käyttöön vaihtelee.

– Jotkut välittäjät ovat kokeneet, että se saattaa jopa nopeuttaa kauppojen syntymistä, SKV:n Vierto sanoo.

Kiinteistönvälittäjä, Kiinteistömaailman yrittäjä Sanna Hotanen Jyväskylästä pitää koiran käyttöä hieman kaksipiippuisena asiana.

– Tärkeintä on, että asunnon ostajalla on kaikki mahdollinen tieto käytettävissään kaupan yhteydessä, hän painottaa.

– Toisaalta koiran käyttö ei yksistään riitä, vaan näen sen enemmän lisäpalveluna kuntotarkastuksen rinnalla.

Hotasen mukaan on hyvä sopia etukäteen, kuinka sen jälkeen edetään, jos koiralta tulee ilmaisu homeesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Säilö herkkusi oikein

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.