Tuuleta trendeillä tai tee omannäköistä

Vuosi 2017: Värejä, luonnonläheisyyttä sekä asukkaiden tarinoita.

Värien voima sisustuksessa jatkaa voittokulkuaan pitkän mustan, valkoisen ja harmaan kauden jälkeen. Värit vain vaihtuvat vuodenaikojen ja trendien mukaan. Sisustussuunnittelija Maru Hautalan mukaan ensi vuonna suosiossa ovat erityisesti Suomen juhlavuoden sinisen sävyt sekä erilaiset ruskeat, kuten hiekka ja keskiruskea.

Kartalla näkyy myös vahvoja itämaisia värejä, eli okrankeltaista sekä sammalenvihreää. Hempeä vaaleanpunainen pysyy sekin yhä mukana. Lisäksi Hautala ennustaa burgundinpunaisen ja kanervan sävyjen voimistuvan.

Hän on napannut ensi vuoden värit trendisävyjä määrittävän Pantonen värikartasta. Pantone on standardiksi muodostunut painoteollisuuden värijärjestelmä, jonka vuoden värit näkyvät niin muodin kuin sisustuksenkin maailmassa.

Hautalan mukaan sisustajat pelkäävät yhdistellä sävyjä, ja pyytävätkin häneltä usein apua värien valintaan.

– Kannustan kokeilemaan, sillä sitä kautta oppii näkemään, mitkä värit sopivat yhteen, hän sanoo.

Villa, puuvilla, pellava, puu, kivi ja korkki ovat suosiossa ja parhaimmillaan sellaisinaan. Vaikka aidot materiaalit ovat keinomateriaaleja hieman hinnakkaampia, ne ovat samalla ekologisempia. Puuparketin tuotantoketju on helpompi selvittää kuin keinotekoisen laminaatin. Hautala näkee aitojen asioiden suosimisen olevan kertakäyttökulttuurin vastustamista.

Tekstiileissä nähdään vahvojen graafisten kuvioiden ohella maalauksellisia ja pehmeitä printtejä. Myös taide on jatkossa yhä enemmän esillä kodeissa, Hautala uskoo. Monen aikakauden huonekalujen ja esineiden yhdistäminen on yhä muodissa. Perheen ja asukkaiden harrastuksista ja yleensäkin heidän elämästään kertovat esineet, kuten matkamuistot, saavat näkyä.

Ihmiset haluavatkin nyt laittaa esille esineitä, jotka ovat heille rakkaita. Asukkaidensa elämän näköinen koti on mielenkiintoinen ja kertoo omaa tarinaansa, Hautala viestittää.

– Sisustuksessa ei oikeastaan voi tehdä väärin, jos vain itse tykkää kodistaan.

Myös Koti ja keittiö -lehden sisustustoimittajan Mia Lundbergin mukaan luonnonmateriaalit sekä syvät ja kypsät värit ovat ajankohtaisia, samoin kuin runsaskuvioiset tapetit. Kodista halutaan tehdä kaoottisen maailman keskelle turvapaikka, jossa ladataan akkuja.

Viherkasvit, yrtit ja niiden hoitaminen lisäävät kodikkuutta. Tavaran karsiminen on yhä tärkeämpää. Ihmiset haluavat tehdä asunnoistaan toimivampia esimerkiksi KonMari-tekniikan avulla. Karsiminen helpottaa elämää.

Ihmiset ovat aiempaa kiinnostuneempia tuotteiden alkuperästä sekä niiden kestävyydestä ja huollosta.

– Massatuotanto tai trendien perässä juokseminen eivät välttämättä enää kiinnosta. Mieluummin hankitaan vähemmän tavaraa: hankinnat ovat ainutkertaisia ja merkityksellisiä.

Perheet ovat tänä päivänä hyvin erilaisia, ja asumisen tarpeet muuttuvat. Siksi yhteisöllisyys ja asukkaiden mukanaolo kerrostalokotien suunnittelussa jo niiden rakennusvaiheessa ovat ajankohtaisia suuntauksia.

Lundbergin mielestä trendeihin ei pidä suhtautua liian vakavasti.

– Kaiken ei tarvitse natsata täydellisesti yhteen, vaan kannattaa luoda kodista persoonallinen ja omannäköinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Säilö herkkusi oikein

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.