Värien ilotulitusta

Kodin värimaailma voi toimia myös terapeuttisesti.

Kun jyväskyläläinen Minna Raudaskoski muuttaa kotinsa sisustusta hieman jouluisemmaksi, sitä ei huomaa ollenkaan, ellei olohuoneessa olisi joulukuusta. Kolmelapsisen perheen äiti on onnellisimmillaan, kun ympärillä on paljon värejä, kirkkailla väreillä maalattuja huonekaluja, tavaroita ja tekstiilejä 1960–1980-luvuilta. Sisustus on siis tyypillistä retrosisustamista.

Tähän maailmaan jouluinen tunnelma sopii kuin nenä päähän. On punavalkoista Marimekon Lokki-verhoa, on värikkäitä sohvatyynyjä, värillisiä lyhtyjä, kynttilänjalkoja ja kynttilöitä, valkoisia sydämiä punaisella pohjalla ja pallovärikkäitä mukeja ja muita astioita.

Vaikka sisustus henkii retroa, ei Raudaskoski tunnustaudu minkään tietyn tyylisuunnan edustajaksi. Hän kertoo selvinneensä vaikeasta avioliitosta ja avioerosta juuri tämän väriterapian avulla.

– Olin aiemmin perinteinen musta-beige-valkoinen sisustaja. Värit pelastivat minut. Kun retrosisustaminen sattuu olemaan hyvin värikästä, niin kai minua sitten voi kutsua retroilijaksi.

Yleensä retrosisustajat muistelevat nostalgisesti omaa lapsuudenkotiaan tai mummolaansa, mutta Raudaskoski ei heittäydy nostalgiseksi.

– Minun lapsuudenkodissani ei ollut mitään tällaista.

Ensimmäiseksi katse kiinnittyy vanhaan ja suureen, vaaleanturkoosiksi maalattuun vaatekaappiin, joka kätkee sisäänsä monta hyllyllistä värikkäitä kankaita. Kun kaapin ovet avataan, avautuu samalla varsinainen tilataideteos. Hyllyt ovat ääriään myöten täynnä värikkäitä retrokankaita – niitä on suorissa pinoissa siististi taiteltuina. Silmänilo saa hymyilemään.

Raudaskoski kertoo, että kankaat ovat pääosin vanhoja kankaita, joita hän on ostanut kirpputoreilta, kierrätysmyymälöistä ja netistä.

– Meillä retroilijoilla on omat Facebook-sivut.

Mukana on myös muutama uusi kangas, joka on ostettu kankaan kauniin kuvioinnin perusteella.

Hän ompelee paljon, vaatteita lapsille ja itselleen sekä tekstiilejä kodin kaunistukseksi.

– Kangaskaappi on minulle muutakin kuin pelkkä kaunis esine. Se on osa selviytymistarinaani, sillä se on antanut minulle suunnattomasti iloa ja sitä mukaa toivoa haastavan elämäntilanteeni keskellä.

Väreistä Raudaskoski rakastaa eniten keltaista ja oranssia.

Kun eteisen valkoiset peruskaapinovet tuntuivat liian valjuilta, hän osti lautaa ja rakensi ovien kokoiset, vanhan näköiset peiliovet, jotka maalattiin oranssiksi. Ovet hän asensi alkuperäisten ovien päälle niin, että jos joskus tulee muutto eteen, on kierrätysovet helppo ottaa mukaan ja jättää oikeat paikoilleen. Nyt eteinen näyttää paljon aurinkoisemmalta ja kauniimmalta.

Vastaavasti vuokra-asunnon seinien tapetointi sujui helpommin niin, että hän kiinnitti tapetin paikalleen niittaamalla sen muutamalla niitillä seinään. Se pysyy siinä hyvin ja näyttää kuin se olisi liimattu paikalleen, mutta se on helppo tarvittaessa poistaa.

Retroilun lisäksi Raudaskoski on kierrättäjä myös sisustuksen suhteen, vaikka uuttakin löytyy jalkalampun muodossa. Jopa perheen kosketinsoitin on piilotettu vanhasta ruokapöydästä rakennettuun kuoreen, ja nyt soitin näyttää erehdyttävästi flyygeliltä.

Kierrätyssisustus ei yleensä käy kukkaron päälle, joten sitä on helppo vaihtaa ja täydentää.

Raudaskoski kehottaa jokaista sisustamaan rohkeasti oman mieltymyksensä mukaisesti. Pitää tehdä sitä, mikä tuntuu itsestä hyvältä.

Hänen projektejaan voi seurata Instagramissa @yellowpathway ja Facebookissa sivulla ”yellow­pathway diy projects”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kotipeili

Lue asuntoliite

Uusimmat

Kotipeili

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

Mitä nyt Éric Perrin? "Jyväskylä tuntuu kodilta"

Palokkalaisessa Suurosen perheessä uidaan kohta aurinkoenergialla

Aurinkopaneelit valtaavat suomalaisia talonkattoja

Sisäilmaongelma on aina tutkittava

Kevään merkkejä asuntokaupassa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.