Värien ilotulitusta

Kodin värimaailma voi toimia myös terapeuttisesti.

Kun jyväskyläläinen Minna Raudaskoski muuttaa kotinsa sisustusta hieman jouluisemmaksi, sitä ei huomaa ollenkaan, ellei olohuoneessa olisi joulukuusta. Kolmelapsisen perheen äiti on onnellisimmillaan, kun ympärillä on paljon värejä, kirkkailla väreillä maalattuja huonekaluja, tavaroita ja tekstiilejä 1960–1980-luvuilta. Sisustus on siis tyypillistä retrosisustamista.

Tähän maailmaan jouluinen tunnelma sopii kuin nenä päähän. On punavalkoista Marimekon Lokki-verhoa, on värikkäitä sohvatyynyjä, värillisiä lyhtyjä, kynttilänjalkoja ja kynttilöitä, valkoisia sydämiä punaisella pohjalla ja pallovärikkäitä mukeja ja muita astioita.

Vaikka sisustus henkii retroa, ei Raudaskoski tunnustaudu minkään tietyn tyylisuunnan edustajaksi. Hän kertoo selvinneensä vaikeasta avioliitosta ja avioerosta juuri tämän väriterapian avulla.

– Olin aiemmin perinteinen musta-beige-valkoinen sisustaja. Värit pelastivat minut. Kun retrosisustaminen sattuu olemaan hyvin värikästä, niin kai minua sitten voi kutsua retroilijaksi.

Yleensä retrosisustajat muistelevat nostalgisesti omaa lapsuudenkotiaan tai mummolaansa, mutta Raudaskoski ei heittäydy nostalgiseksi.

– Minun lapsuudenkodissani ei ollut mitään tällaista.

Ensimmäiseksi katse kiinnittyy vanhaan ja suureen, vaaleanturkoosiksi maalattuun vaatekaappiin, joka kätkee sisäänsä monta hyllyllistä värikkäitä kankaita. Kun kaapin ovet avataan, avautuu samalla varsinainen tilataideteos. Hyllyt ovat ääriään myöten täynnä värikkäitä retrokankaita – niitä on suorissa pinoissa siististi taiteltuina. Silmänilo saa hymyilemään.

Raudaskoski kertoo, että kankaat ovat pääosin vanhoja kankaita, joita hän on ostanut kirpputoreilta, kierrätysmyymälöistä ja netistä.

– Meillä retroilijoilla on omat Facebook-sivut.

Mukana on myös muutama uusi kangas, joka on ostettu kankaan kauniin kuvioinnin perusteella.

Hän ompelee paljon, vaatteita lapsille ja itselleen sekä tekstiilejä kodin kaunistukseksi.

– Kangaskaappi on minulle muutakin kuin pelkkä kaunis esine. Se on osa selviytymistarinaani, sillä se on antanut minulle suunnattomasti iloa ja sitä mukaa toivoa haastavan elämäntilanteeni keskellä.

Väreistä Raudaskoski rakastaa eniten keltaista ja oranssia.

Kun eteisen valkoiset peruskaapinovet tuntuivat liian valjuilta, hän osti lautaa ja rakensi ovien kokoiset, vanhan näköiset peiliovet, jotka maalattiin oranssiksi. Ovet hän asensi alkuperäisten ovien päälle niin, että jos joskus tulee muutto eteen, on kierrätysovet helppo ottaa mukaan ja jättää oikeat paikoilleen. Nyt eteinen näyttää paljon aurinkoisemmalta ja kauniimmalta.

Vastaavasti vuokra-asunnon seinien tapetointi sujui helpommin niin, että hän kiinnitti tapetin paikalleen niittaamalla sen muutamalla niitillä seinään. Se pysyy siinä hyvin ja näyttää kuin se olisi liimattu paikalleen, mutta se on helppo tarvittaessa poistaa.

Retroilun lisäksi Raudaskoski on kierrättäjä myös sisustuksen suhteen, vaikka uuttakin löytyy jalkalampun muodossa. Jopa perheen kosketinsoitin on piilotettu vanhasta ruokapöydästä rakennettuun kuoreen, ja nyt soitin näyttää erehdyttävästi flyygeliltä.

Kierrätyssisustus ei yleensä käy kukkaron päälle, joten sitä on helppo vaihtaa ja täydentää.

Raudaskoski kehottaa jokaista sisustamaan rohkeasti oman mieltymyksensä mukaisesti. Pitää tehdä sitä, mikä tuntuu itsestä hyvältä.

Hänen projektejaan voi seurata Instagramissa @yellowpathway ja Facebookissa sivulla ”yellow­pathway diy projects”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Kuka on Ari Friman?

360 Palvelut on notkea paikallinen

360 Palvelut Oy

Korona tuo muutoksia koteihin

Kuppikakku maistuu keskenäänkin – asianmukaiset juhlaherkut tekevät juhlatunnelman, vaikka juhlimassa olisi vain ihan oma porukka

Kotona on kivaa, kun ääni ja kuva pelaavat

Parvekekaihtimet suojaavat auringolta ja katseilta

Keittiö on kodin avara sydän

Peab rakentaa koteja tyytyväisille asukkaille

Tourulan tiimi luottaa palveluun

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.