Valkoista ja koreaa

Lyhtyjä, kransseja, ruusunnuppuja ja ripaus käpyjä, niistä on saarijärveläisen Pirkko-Liisa Liimataisen kodin sisustus tehty. Heti ovella vierailijan silmien eteen avautuu koristeellinen näkymä, jossa katse hakeutuu aina uuteen yksityiskohtaan. Tuntuu, että kaksion sisustuksessa kaikki on mietitty jokaista nurkkaa ja tasoa myöten.

– Aikoinaan äitini ihmetteli saarijärveläisittäin, miten siitä yhdestä sisaruksesta on tullut ”niin kauhhee sen korreen perrään”. Hän taisi itsekin tykätä koreasta, Liimatainen sanoo ja hymyilee.

Liimatainen osti Saarijärven keskustassa sijaitsevan osakkeen jo ennen kuin taloa oli alettu rakentaa. Talo valmistui vuonna 2000. Siinä vaiheessa sisustukseen pääsi vielä vaikuttamaan ja alkuperäisestä suunnitelmasta vaihtoon lähtivätkin melkein kaikki: katto, tapetit ja myöhemmin myös lattia – vaaleammiksi tietenkin.

– Valkoinen on helppo väri, ja se avartaa pientäkin kotia, Liimatainen kertoo lempiväristään.

Asunto huokuu rauhallista tunnelmaa, hiljaistakin on. Ainoastaan kesällä parvekkeelle kuuluvat Saarijärven Kirmot, mutta sekään ei haittaa – niin kiinteästi tapahtuma kuuluu keskustaan.

Liimatainen on Saarijärven naisia, hänen syntymäkotinsa on samalla seudulla. Lapsuuden kodista on kulkeutunut sisustuselementtejä myös moderniin kerrostaloasuntoon. Esimerkiksi oman äidin lypsyjakkara, olohuoneen pöytä, piikkilankarulla ja vanhat ikkunankarmit ovat löytäneet paikkansa.

Liimatainen tykkää sisustamisesta, ja se huokuu koko kodista. Usein onkin jonkinlainen projekti päällä, hän kuvailee. Ideoita löytyy netistä ja sisustuslehdistä.

– Aina pitää vähän siivota, järjestellä tai tuunata.

Yksityiskohdat on mietitty valokuvakehyksiä myöten. Ne on maalattu vaaleiksi ja ripustukseen on käytetty tyyliin sopivaa juuttinarua. Esineet ovat löytäneet Liimataisen kotiin antiikki- ja sisustusliikkeistä, osa on tullut lahjana ystäviltä ja osa on itse tuunattu.

Ystävätkin tietävät mistä Liimatainen pitää.

– Sen näkee heti, mikä on oma juttu. Varmaan kun on maalaistalon tyttö, niin tyylikin on sitten maalaisromanttinen, Liimatainen pohtii.

Sisustuksen yksityiskohdat vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Keväällä väriä tuovat vaaleanvihreät kynttilät, mutta kalusteet pysyvät aina valkoisen eri sävyissä. Suurimmat muutokset tapahtuvat parvekkeella, joka on Liimataisen kodin sydän.

– Luonnosta saa paljon koristeita, ne ovatkin kaikista kauneimpia ja edullisimpia.

Parvekkeella on ripaus suomalaista mystiikkaa. Kävyt koristavat lyhtyä, oksat muodostavat linnunpesämäisiä kransseja, rosoisesti ruostunut piikkilankakerä on ripustettu seinälle. Nyt tunnelma on vaihtumassa hiljalleen kohti kevättä, jolloin saapuvat ensimmäiset kukat.

– Narsisseja, liljoja ja koivun­oksia. Kesällä sitten kesäkukkia, yrttejä ja amppelimansikoita. Talvella parveketta koristaa valkea joulukuusi.

Liimatainen paljastaa, että asunnossa on jotain tummaakin. Saunan hän on itse maalannut miltei mustan puhuvaksi.

– Siinä on savusaunan tunnelmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kotipeili

Lue asuntoliite

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Säilö herkkusi oikein

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.