Valkoista, mutaa ja betonia

Keittiöistä halutaan edelleen suoralinjaisia ja selkeitä.

Selkeys ja suoralinjaisuus ovat edelleen pinnalla keittiömuodissa.

– Valkoinen on värinä edelleen se ykkönen – sillä haetaan myös ajattomuutta. Jos muuta väriä halutaan, sekin on yleensä vaaleaa, vaikkapa jotakin puukuvioista, kertoo kalustemyyjä Maire Peltonen K-rauta Naumasesta.

Hetken pinnalla ollut musta on keittiöistä jo väistymässä. Se on monen mielestä keittiöön värinä liian haastava.

– Sen sijaan käytetään murrettuja sävyjä kuten mutaa ja betonia.

– Mattapintaa kysytään nyt paljon, ehkä jo enemmän kuin kiiltävää, kertoo puolestaan yrittäjä Olli Ikonen Joensuun Keittiötukusta.

Selkeyttä ja pelkistettyä linjaa keittiöön haetaan myös vetimettömyydellä. Se onnistuu esimerkiksi ovien uravetimillä tai tönäisymekanismilla avautuvilla kalusteilla.

– Myös vetimiä käytetään edelleen. Niissäkin suoralinjaisuus on valttia, Peltonen sanoo.

Alakalusteissa ei juuri enää käytetä kaappeja. Alaosaan sijoitetaan yleensä mahdollisimman suuria vetolaatikoita.

– Yläosassa ei mielestäni enää kikkailla eri kokoisilla kaapeilla. Sinnekin valitaan hyvin linjakas kokonaisuus, Peltonen toteaa.

Joensuun Keittiömaailman yrittäjä Mervi Berg sanoo, että keittiössä halutaan nyt selvästi asioita esille ja toisaalta piiloon. Tähän liittyen esimerkiksi maustehyllykkö voi olla sellainen, jonka saa napista toimivalla mekanismilla laskeutumaan välitilaan ja napin painalluksella jälleen ylös kaapiston taakse piiloon.

Myös tasot ovat vaaleita: esimerkiksi vaaleita puukuvioita, betonijäljitelmää sekä mudan tai harmaan värisiä. Tasoissa suositaan entistä ohuempia vaihtoehtoja. Tason paksuus voi hyvin olla vain 20 millimetriä.

Uusina markkinoille ovat tulleet nanoteknologiaan perustuvat tasot.

– Ne ovat laminaattia, mutta pinta on tehty ikään kuin samettimaiseksi. Pienet naarmut on siitä helppo tasoittaa jollakin lämpimällä, esimerkiksi silitysraudalla, Peltonen neuvoo.

Samaa materiaalia käytetään myös ovissa.

– Siihen ei rasva tartu eikä jää sormenjälkiä, Ikonen selvittää.

Kivitasojen rinnalle on varteenotettavana vaihtoehtona noussut dekton, joka on lasista, posliinista ja kvartsista koostuva materiaali. Se on erittäin kova ja kulutusta kestävä materiaali.

– Värivaihtoehtoja on paljon.

Kodinkoneiden väri ja materiaali valitaan kalusteisiin sopivaksi. Varsinkin kylmäkalusteet ja astianpesukone halutaan piilottaa muiden kalusteiden joukkoon integroiduilla ovilla.

Ruoanlaitto on hyvin trendikästä, ja se näkyy myös keittiöissä. Toimivuuteen ja ruoanlaittoon liittyviin laitteisiin, kuten höyryuuneihin, ollaan valmiita satsaamaan.

Liesituulettimissa kupumalli on edelleen käytetyin, mutta jos haluaa jotain muuta, on niissäkin mistä valita. Yksi kiinnostusta herättävä uutuus on Bora-liesitaso, jossa liesituuletin on itsessään. Käryt eivät nouse ylöspäin, vaan imeytyvät tehokkaasti alaspäin.

– Ruoanlaitto on täysin hajutonta ja kärytöntä, Ikonen vakuuttaa.

Ehkä suurin muutos keittiötrendeissä on tapahtunut kalusteiden välitilamateriaaleissa. Perinteistä laattaa käytetään enää harvoin. Sen tilalla käytetään välitilalevyjä, tapetin päällä lasia, kuviollista pleksiä tai muovikomposiittilevyä.

– Näiden etuna on helppo asennettavuus. Esimerkiksi sähkörasioiden ja lamppujen reiät on helppo tehdä. Liimalla seinään kiinni painettavat materiaalit ovat myös nopeita asentaa. Saumattomuuden takia uudet välitilavaihtoehdot ovat myös helppoja pitää puhtaana, Ikonen listaa.

Näyttävyyttä keittiöön voi saada valaistulla välitilaelementillä.

– Sellaiseen voi itse valita kuvan, tai siihen voi laittaa vaikkapa kollaasin lempiresepteistään. Yleensä asiakkaat valitsevat jo valmiiksi kaksi erilaista vaihtoehtoa, sillä kuva on helppo vaihtaa itse, Berg kertoo.

– Siirrettäviä valoja ja hyllyjä tarjoava vaihtoehto on puolestaan niin sanottu Wallsystem. Siihen saa laitettua myös usb-pistokkeen ja tablettikiinnikkeen. Tabletista on helppo selata vaikkapa reseptejä. Myös bluetooth-kaiuttimia integroidaan keittiöihin.

Altaisiin uuden vaihtoehdon tuovat komposiittialtaat. Niihin on valittavissa useita värejä, ja näin altaan voi halutessaan valita vaikka samaan sävyyn tason kanssa.

Saarekeratkaisu on edelleen voimissaan. Sillä saa keittiön yhdistettyä kätevästi ruokailutilaan ja halutessaan myös olohuoneeseen.

Valaistuksessa käytetään yleisimmin langattomia ledivaloja: ledinauhaa tai irrallisia spotteja. Matalien seinäkaappien päälle laitetaan usein myös epäsuoraa valaistusta.

– Niillä saadaan keittiöön erilaista tunnelmaa. Työskentelyvalon taas on oltava keittiössä hyvä, Peltonen huomauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Säilö herkkusi oikein

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.