Valoa ja avaruutta

Trendit näkyvät myös peileissä. Kaunis peili voi olla taulun korvike.

Jokaisessa kodissa on kaksi paikkaa, joissa yleensä on peili: eteisessä ja saniteettitilassa. Käytännöllisen funktion lisäksi peilit ovat viime vuosina ottaneet paikkansa myös sisustus­elementteinä. Peileistä on apua myös ahtaissa ja hämärissä tiloissa, sillä niillä voidaan luoda illuusio todellista suuremmasta tilasta.

Kaikki tietävät, että vaaleat värit luovat tiloihin avaruutta, mutta myös peilit toimivat ainakin yhtä tehokkaasti. Ensimmäinen nyrkkisääntö peilin valitsemisessa on, että sen koossa ei kannata pihistellä. Yksi iso peili on sekä näyttävä että käytännöllinen sisustuselementti.

– Valitse aina mieluummin suuri kuin pieni peili. Esimerkiksi monissa rivitaloissa on pieni eteinen, jossa on pieni peili. Mitäpä jos eteisen yksi seinä olisikin kokonaan peiliä? Se tuplaisi tilantunnun, sisustussuunnittelija Kati Flörchinger sanoo.

Jos tila on jo valmiiksi suuri ja seinälle valitaan suuri peilipinta, vaikutelmasta voi tulla jopa hallimaisen avara. Sellainenkin sopii moderneihin tiloihin.

– Jotta tilasta ei tulisi liian avaran tuntuinen, katseen pysäyttäjänä ja tilan rajaajana toimii esimerkiksi kaunis lipasto peilin edessä.

Trendit näkyvät myös peileissä, mutta peilin voi aina sovittaa omaan asuntoon sopivaksi. Tyyliin voidaan vaikuttaa kehyksillä ja muodoilla. Kaunis peili voi olla jopa taulun korvike.

– Tällä hetkellä on tarjolla paljon ohuita mustia kehyksiä, hyvin simppeleitä. Mutta kannattaa muistaa, että pelkistettyyn kotiin voi käydä myös paksukehyksinen krumeluuri, Flörchinger vinkkaa.

Kaavoihin ei kannata kangistua muodossakaan. Usein ajatellaan, että peili on suorakulmion muotoinen, mutta se voi olla myös ovaali, pyöreä tai vaikka kantikas. Myös 1980-luvulta tutut palapeilit ovat alkaneet tehdä paluuta.

Flörchinger muistuttaa, että jos peilin tarvitsee tiettyyn tilaan ja kokoon, sen voi halutessaan teettää mittojen mukaan ja kehystyttää erikseen. Kehykset voi tehdä helposti myös itse.

– Esimerkiksi vanhasta harmaasta laudasta saa tosi makeat kehykset.

Uniikkeja peilejä voi löytää myös kirpputoreilta ja antiikki- ja huutokaupoista. Joskus peili voi kuitenkin olla niin vanha ja kulunut, että sen käytännöllisyys kärsii.

– Mutta jos löytää vanhan aidon peilin hienoilla kehyksillä, en edes lähtisi vaihtamaan peiliä uudeksi. Vanha peili on kokonaisesineenä sisustuksellinen juttu.

Peilin asettelu vaatii harkintaa. Jos peili näkyy esimerkiksi sohvalta, kannattaa tarkistaa, mitä siihen heijastuu. Pistävä valo tai televisio eivät välttämättä ole niitä asioita, jotka halutaan nähdä kahtena. Jos kaksi peiliä sijoittaa vastakkaisille seinille, heijastuskuva kertaantuu loputtomasti.

– Sisustuksessa kannattaa miettiä aina näkymiä. Eli mitä nähdään, kun katsotaan tiettyyn tilaan, ja mihin katse pysähtyy, Flörchinger muistuttaa.

Peili voi nojata seinää vasten tai se voi olla ripustettuna seinälle. Peilin sijoittamisessa kannattaa ottaa huomioon myös käytännöllisyys.

– Vapaasti seisova peili pienen asunnon olohuoneessa voi näyttää kuin ovelta seuraavaan huoneeseen. Toisaalta tällainen peili ei välttämättä sovi lasten ja lemmikkien kanssa samaan tilaan turvallisuussyistä. Peilit esimerkiksi liukuovissa ovat sekä käytännöllisiä että tilaa avartavia.

Ennen peilin sijainnin lukkoon lyömistä kannattaa myös huomioida, minkälaiseen seinään sitä on kiinnittämässä.

– Suuret peilit ovat todella painavia. Esimerkiksi kiviseinään on yleensä tukeva kiinnittää, mutta vain oikeilla välineillä. Levyseinäänkin saa kiinnitettyä peilin, mutta peilin takana täytyy olla paksut koolauspuut, jotta kiinnitys on vahva.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Väriä kesäkukilla ja omia yrttejä pöytään

Koura apuna pihan laitossa

Kuka on Ari Friman?

360 Palvelut on notkea paikallinen

360 Palvelut Oy

Korona tuo muutoksia koteihin

Kuppikakku maistuu keskenäänkin – asianmukaiset juhlaherkut tekevät juhlatunnelman, vaikka juhlimassa olisi vain ihan oma porukka

Kotona on kivaa, kun ääni ja kuva pelaavat

Parvekekaihtimet suojaavat auringolta ja katseilta

Keittiö on kodin avara sydän

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.