Vanha emaliastia palvelee edelleen jos se on ehjä

Kokeile puhdistamiseen ruokasoodaa ja pesupulveria.

Varsinkin vanhat kotimaiset emalikattilat ovat haluttuja keräyskohteita. Jos kirpputorilta löytää hyväkuntoisen eli sellaisen, jonka pinta on naarmuton, ja se on selkeästi aikanaan hellävaroen hoidettu, on se käyttökelpoinen vielä tänäänkin.

Se myös pysyy hyvänä, jos muistaa pari tärkeää asiaa. Kattilaa ei saa pestä astianpesukoneessa. Emalin kaunis kiilto häviää asianpesukoneen vahvoilla pesuaineilla. Toiseksi: metallista keittovälinettä, kuten vispilää tai lastaa, ei kannata käyttää. Se naarmuttaa herkän emalin ja sen jälkeen pinta menee helposti pilalle.

Entäpä ne huonokuntoisemmat? Tarjolla on myös pahoin pohjaan palaneita tai pilalle ruostuneita emaliastioita. Niitä ei tietenkään saa enää kuntoon, mutta pahastikin likaantunut astia saattaa kotikonstein muuttua kuin uudeksi. Tässä muutama vinkki:

Jos astiassa on tummuneita kohtia ja pinttynyttä rasvaa, kannattaa pestä se kerran astianpesukoneessa. Vaikka vanhaa emaliastiaa ei normaalisti pidä pestä astianpesukoneessa, se kestää kyllä yhden pesukerran.

Jos kattilan sisus on likainen, laita pesupulveria reilusti kattilaan veteen liuotettuna ja keitä seosta muutama minuutti. Jos likaa on paljon ja se on tiukassa, voit keittää kauemminkin tai jättää veden kattilaan likoon yöksi. Jos pinttynyttä likaa on kattilan ulkopuolella, upota koko astia suureen kattilaan samalla tavoin pesupulverin kanssa. Keitä ja liota. Pese sen jälkeen normaalisti käsin ja huuhtele hyvin.

Hiero kattilan pintaa sienellä, joka on kastettu ruokasoodaan. Tai valmista soodasta ja vedestä tahna, jolla puhdistat pintaa. Erityisen pinttyneen astian voi myös yrittää puhdistaa täyttämällä se soodavedellä ja keittämällä sitä jopa muutaman tunnin ajan.

Se on hapanta ja happamuus vaikuttaa herkkään emalipintaan.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että niiden teho perustuu hankaavaan puhdistamiseen. Emalipintaa ei pitäisi hangata millään, ei myöskään hankaavilla kaupan puhdistusaineilla ja -sienillä, kuten teräsvillalla.

Tällaista kattilaa ei enää pitäisi käyttää ruoanvalmistukseen, ei edes perunoiden keittoon. Vanha emalikattila tai -astia sopii koristeeksi keittiön hyllylle tai pihapöydälle tai sen sisään voi säilöä tavaraa. Eräs tuttavani säilyttää emalikattilassa tuikkuja ja tulitikkuja.

Lähteenä muun muassa Keski-Suomen Marttojen kotitalousasiantuntijan Hanni Kurosen haastattelu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Vilkastunut mökkikauppa kaipaa jo lisää tarjontaa

Mökkitunnelmaa mukavuuksin

Tee niin kuin tarina

Kultaniitty puhkeaa kukkaan

Vesmanninmäen helmi hohtaa taas

Tunne teesi

Väriä kesäkukilla ja omia yrttejä pöytään

Koura apuna pihan laitossa

360 Palvelut on notkea paikallinen

Kuka on Ari Friman?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.