Vinkit ajankohtaiseen kotityöhön – 4 neuvoa ikkunanpesuun

Jos ikkunanpesu ahdistaa, voi siitä saada mukavampaa pesemällä ikkunat yhdessä kaverin kanssa.

Kevätaurinko on armoton likaisille ikkunoille. Viimeistään silloin kun kirkas kevätpäivä näyttää sisältä harmaalta ja elottomalta, kannattaa tarttua toimeen.

Ikkunat tulisi pestä ainakin kerran tai kaksi vuodessa. Nappaa tästä vinkit ikkunanpesuun!

1) Valitse oikea päivä

Ikkunanpesua voi lykätä helposti syyttämällä säätä. Milloin sataa, milloin paistaa, milloin on pakkasta. Tekosyyt ovat ihan oikeita syitä, siksi pesupäivä kannattaa valita huolella. Sateisena päivänä vesi ropisee avonaisesta ikkunasta sisälle. Kun aurinko porottaa suoraan ikkunaan, kuivuu lasipinta kesken pesu. Pakkasella uloimman lasin peseminen ei kannata jäätymisen vuoksi.

Ikkunanpesuun kannattaa valita esimerkiksi leuto kevätpäivä, jollaisia toivottavasti lähiaikoina onkin tiedossa.

2) Oikea aine ja välineet

Ikkunoiden pesemiseen käy yleispuhdistusaine tai astianpesuaine. Varsinkin erittäin likaisten ikkunoiden pesemiseen voi hankkia erityistä ikkunanpesuainetta.

Pesuaineen kanssa ei pidä läträtä, sillä aineesta jää raitoja ikkunoihin, ellei niitä huuhtele erikseen.

Pesuaineen lisäksi ikkunanpesijä tarvitsee sangon pesuliuokselle, ikkunanpesimen, kumisen lastan ja säämiskän tai muun kuivan liinan.

3) Etene järjestyksessä

Ikkunanpesu kannattaa aloittaa imuroimalla sälekaihtimet, ikkunan pielet, puitteet ja ikkunalauta, jotka voi vielä tarvittaessa pyyhkiä kostealla.

Jos aloitat pesun uloimmasta ikkunasta, on sinun helpointa arvioida edistymistäsi ja nähdä työn tulokset. Sisäikkunasta aloittamista puoltaa se, että se on useimmiten puhtaampi kuin uloin ikkuna.

Ensin kostutetaan ja pestään lasi. Pesuvettä kannattaa vaihtaa tarpeeksi usein, jottei lika leviä ikkunaruudusta toiseen.

Lasi kuivataan lastalla, jota vedetään tasaisin vaaka- tai pystyvedoin. Vetojen välissä lasta kuivataan liinaan, jolloin siitä ei jää rumia vesivanoja lasiin. Ikkunat nurkat ja reunat kannattaa vielä kuivata erikseen esimerkiksi pyyhkeellä tai talouspaperilla. Kuivaa myös ikkunan pielet, puitteet ja ikkunalauta.

4) Helpota työtä

Varsinkin korkeiden ikkunoiden pesemiseen kannattaa käyttää varrellista ikkunanpesintä, jottei tarvitse kiikkua jakkaralla.

Ikkunanpesu on rankkaa puuhaa, pyydä apua, jos työ tuntuu ylivoimaiselta. Ikkunanpesupalveluita on tarjolla runsaasti, mutta naapurin nuoretkin saattaisivat ryhtyä toimeen pientä taskurahaa vastaan.

Lämpimällä vedellä saa paremman lopputuloksen aikaan kuin kylmällä. Muista vaihtaa pesuvesi tarpeeksi usein!

Muista myös:

Ikkunanpesu on hyvä tilaisuus vaihtaa, pestä tai ainakin tuulettaa verhot. Jos ikkunanpesu ahdistaa, voi siitä saada mukavampaa pesemällä ikkunat yhdessä kaverin kanssa. Vierailkaa vuorotellen molempien kotona pesemässä ikkunat.

Lähteet:

Martat

Yhteishyvä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Väriä kesäkukilla ja omia yrttejä pöytään

Koura apuna pihan laitossa

360 Palvelut on notkea paikallinen

Kuka on Ari Friman?

360 Palvelut Oy

Korona tuo muutoksia koteihin

Kuppikakku maistuu keskenäänkin – asianmukaiset juhlaherkut tekevät juhlatunnelman, vaikka juhlimassa olisi vain ihan oma porukka

Kotona on kivaa, kun ääni ja kuva pelaavat

Parvekekaihtimet suojaavat auringolta ja katseilta

Keittiö on kodin avara sydän

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.