Vinyylikorkki pomppasi pinnalle

Materiaali on kasvattanut suosiotaan erityisesti lapsi- ja lemmikkieläinperheissä.

Lattiamateriaaleissa riittää valinnanvaraa. Kotinsa lattian voi tehdä vaikka nahasta, tekstiilistä tai betonista, vaikka moni päätyy niihin perinteisimpiin vaihtoehtoihin.

Yksi parketin ja laminaatin rinnalle nousseista vaihtoehdoista on vinyylikorkki. Se on kasvattanut suosiotaan erityisesti lapsi- ja lemmikkieläinperheissä.

– Vinyylikorkkia on ollut markkinoilla 5–6 vuotta, mutta sen kysyntä on yleistynyt kahden viime vuoden aikana. Meillä se on toiseksi myydyin lattiamateriaali heti laattojen jälkeen, kertoo myyntineuvottelija Juha-Matti Pirilä jyväskyläläisestä Laatta Leevistä.

– Vinyylikorkki tunnetaan edelleen hiukan huonosti, vaikka se on laadukas ja moneen tilaan sopiva materiaali. Se on viime aikoina kasvattanut kuitenkin suosiotaan myös kotikohteissa, kertoo sisustussuunnittelija SI Riia Rauhala. Hän on tullut television sisustusohjelmien katsojille tutuksi Pientä pintaremonttia ja Pientä mökkiremonttia -ohjelmista.

Vinyylikorkkilattia yhdistää vinyylin ja korkin parhaat puolet: kestävyyden ja helppohoitoisuuden sekä lämmön ja akustiikan. Vinyylikorkkilattian päällys on vinyyliä, runko HDF- eli puukuitulevyä ja pohja korkkia. Yksi syy suosion kasvuun on valikoiman laajentuminen.

– Vinyylikorkkia löytyy laattoina ja lankkuina. Erilaisia kuoseja ja värejä on kymmeniä. Suosituimpia ovat puukuosit niiden luonnollisuuden takia, Pirilä mainitsee.

Vinyylikorkkia pohtivat monesti ne, jotka etsivät vaihtoehtoa laminaatille. Molemmat kestävät hyvin kulutusta. Rauhala ei kuitenkaan vertaisi vinyylikorkkia laminaattiin.

– Niiden hinta–laatu-suhde on täysin erilainen. Laminaatti ei ole yhtä laadukasta.

Vinyylikorkkilattioista puhuttaessa käytetään melkein pelkästään ylistaviä sanoja. Vinyylikorkkilattiat ovat paitsi kestäviä, hiljaisia ja lämpimiä, myös pehmeitä ja mukavan tuntuisia jalan alla. Ne eivät ole liukkaita eivätkä naarmuunnu herkästi.

Lattiat ovat helppoja puhdistaa, vaikka jonkun mielestä hieman röpelöinen pinta arveluttaa. Perussiivoukseksi riittää kuitenkin imurointi ja pyyhkiminen nihkeällä.

Vinyylikorkin asentaminen on helppoa ja nopeaa lukkoponttirakenteen ansiosta. Remonttikohteissa asennus voidaan tehdä suoraan useimpien vanhojen lattiamateriaalien päälle. Vinyylikorkki sopii asennettavaksi myös lattialämmityksen päälle.

Vinyylikorkin miinuspuoliksi voisi laskea sen hintavuuden: hinnat vaihtelevat, mutta ovat verrattavissa perusparkettiin. Haastavaa voi olla lattian mahdollinen korjaaminen tai paikkaaminen. Entä vinyylikorkin ympäristöystävällisyys? Korkkia pidetään ekologisena, mutta vinyyliä tuotetaan myös epäekologisesti. Muovimattojen tuotannossa käytetään usein ftalaatteja, jotka pehmentävät muovin mutta ovat myös haitallisia ympäristölle.

Kenelle tai minne vinyylikorkki ei sovi?

– Märkätiloihin se ei sovi, mutta esimerkiksi keittiöön oikein hyvin, sillä se kestää pientä kosteutta. Sitä en kyllä keksi, kenelle se ei sopisi, Rauhala sanoo.

Pirilä ei asentaisi vinyylikorkkia myöskään tuulikaappiin tai eteiseen, jos sinne kerääntyy lunta.

Yksityiskäytössä olevalle vinyylikorkkilattialle myönnetään Pirilän mukaan 20–25 vuoden takuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Säilö herkkusi oikein

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bussiin mahtuu Viron romppeet

Antiikkimatkalla Virossa

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.