Yhtiölainat ovat harmillinen riski

Pörssikurssit ovat Yhdysvalloissa ja Euroopassa väreilleet viime viikkoina. Inflaation pelko aiheuttaa kuoppia kursseihin ja saattaa tänä tai ensi vuonna syöstä kurssit aidosti alemmalle tasolle.

Sijoittamiseen kuuluu riski. Nousu ei voi jatkua loputtomasti. Romahdus on varallisuuden uudelleenjakoa. Romahdushetkestä lähtee syntymään tulevaisuuden voittajia.

Asuntokauppa on kuitenkin eri asia kuin räväkät pörssimarkkinat. Suurin osa asuntokaupasta on ihmisten oman kodin ostamista. Siihen sijoittamisen riskien ei pitäisi hiipiä samalla tavalla kuin muuhun sijoittamiseen kuuluu.

Hätkähdin vanhemman tuttavapariskunnan kertomusta kuunnellessani. Pariskunta aikoi ostaa sijoitusyksiön Jyväskylästä. Sopiva uudiskohde löytyi, mutta sitten alkoivat ongelmat.

Pariskunnalla oli rahaa, ja he olisivat halunneet ostaa yksiön oikeasti itselleen. Mutta niin ei pystynytkään tekemään.

Taloyhtiölainat ovat monissa uudiskohteissa jopa 70 prosenttia asunnon hinnasta. Ja aina lainaa ei ostotilanteessa voi maksaa omalta osaltaan pois, vaan suurin osa asunto-osakkeen hinnasta jää kaikkien osakkaiden yhteiseksi riskiksi tuleville vuosille. Suuri yhtiölaina on voitu virittää niin, että aluksi siitä ei makseta lyhennyksiä eikä korkoakaan juuri ole.

Kun yhtiölainan lyhennykset aikanaan alkavat, osa ostajista ei ehkä pysty niitä hoitamaan. Riski voi olla suuri sellaisissa taloissa, joissa on ”omistajina” paljon sijoittajia.

Kun vivuttamalla sijoittaneet törmäävät lähivuosina nousevaan korkotasoon, maksukyvyttömiä omistajia saattaa taloyhtiöihin kertyä ongelmaksi asti. Silloin taloyhtiön muut osakkaat voivat joutua maksumiehiksi.

Tämän riskin elämää kokenut tuttavapariskunta halusi välttää ja jätti yksiön ostamatta. He ovatkin kaukaa viisaita.

Uutissuomalainen on ehdolla vuoden journalistiseksi teoksi. Uutissuomalainen on Keskisuomalaisen ja kahdeksan sanomalehden sekä viiden suuren kaupunkilehden yhteinen uutistoimitus. Uutissuomalainen oli viime vuonna Ylen ja Helsingin Sanomien jälkeen Suomen kolmanneksi siteeratuin uutisten kertoja.

Ruotsalaisen Bonnierin vuosittainen suuri journalistipalkitseminen on noussut tällä vuosikymmenellä maamme arvostetuimmaksi alan rankkeeraukseksi.

Uutissuomalainen kilpailee vuoden journalistisesta teosta Helsingin Sanomien Musta laatikko -esitelmäsarjan sekä Maaseudun Tulevaisuuden ja Vihreän Langan sovittelujournalistisen jutun kanssa. Siinä eri maailmankatsomusta edustavat lehdet tekivät yhteistyössä jutut helsinkiläisen vegaanin viikonlopusta siilinjärveläisellä maitotilalla.

Uutissuomalainen tekee joka viikko vähintään 15 sivua juttuja Keskisuomalaiseen. Täällä Aholaidan toimituksessa tekee töitä myös Uutissuomalaisen toimittaja. Näin näkökulmat poikkeavat Helsingin Pasilan ja lasitalon linjasta.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

Päijänne osana asuntoa

Fiilistä sisustukseen valokuvatapetilla

Peab rakentaa parasta Jyväskylää

Säilö herkkusi oikein

Kauppa käy, vaikka marjakesä on ollut kuiva

Ilmalämpöpumppu voi myös viilentää

Bo tähtää täydelliseen palveluun

Mökkikauppa herää ilmojen lämmetessä

Antiikkimatkalla Virossa

Bussiin mahtuu Viron romppeet

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.