Yksiössä kaikki tarvittava

1960-luvun asunnossa uusi ja vanha kulkevat rinnakkain. Epäsuora valaistus luo tunnelmaa.

Opiskelijakämppä on monen nuoren ensimmäinen oma koti. Vaikka se ei kaikilta osin olisi toiveiden täyttymys, siitä on vähälläkin rahalla ja vaivalla saatavissa omannäköinen ja viihtyisä paikka.

Jyväskylän Kukkumäessä asuva Henna löysi neljä vuotta sitten opintojensa alkaessa vapailta markkinoilta vuokrayksiön. Pikku hiljaa hän on muokannut asunnostaan kodikkaan ja toimivan. Siitä ei ole kiire pois, vaikka hän kesällä valmistuikin.

– Sijainti on rauhallinen ja lähellä yliopistoa. Huoneisto on läpi talon, se on sopivan kokoinen ja valoisa, hän luettelee yksiönsä parhaita puolia.

Tilaa on 35 neliötä. Keittiö ja huone ovat melkein yhtä isoja, ja niiden väliin sijoittuvat eteinen ja kylpyhuone. Pelkistä yksiöistä koostuva kerrostalo on rakennettu vuonna 1960. Kaikki isot remontit, kuten putket ja ikkunat, on tehty.

Toissa kesänä Henna sai uutta ilmettä asuntoonsa maalaamalla kaksi seinää vihreäksi.

– Kalusteet ovat pysyneet koko ajan lähes samoina. Tyynyillä, verhoilla ja näin syksyn tullen kynttilöillä ja lyhdyillä saa sisustukseen uutta ilmettä.

Henna kertoo sisustusmakunsa lähtevän kodikkuudesta.

– Tykkään olla kotona, joten haluan laittaa paikat viihtyisiksi. Yhdistelen eri tyylejä ja hankin esimerkiksi kalusteita sekä uusina että vanhoina.

– Otan huomioon vanhan talon tunnelman. Jos asuisin modernissa asunnossa, sisustukseni olisi erilainen.

Kirjoituspöydän, lipastot ja puhelinpöydän hän sai mukaansa lapsuudenkodistaan, mutta hyvin samanhenkiset keittiön pöydän ja tuolit sekä vitriinin hän löysi antiikkiliikkeestä. Uusina hankittuja ovat muhkea nojatuoli, sänky sekä kaikki matot.

Kalusteet sopivat kokonsa puolesta hienosti pieneen yksiöön.

– Isommassa asunnossa minulla olisi varmasti isompi sohva ja keittiönpöytä, mutta en ole halunnut täyttää asuntoa liian suurilla kalusteilla tai runsaalla tavaramäärällä.

Tunnelmaa luovat erityisesti epäsuora valaistus sekä eri paikkoihin sijoitetut viherkasvit. Vanhan ajan huonekasvi, hienohelma, sopii upeasti tummanruskean vitriinin päälle.

Yksiö on Hennan mielestä riittävän tilava yhdelle hengelle, mutta ei kahdelle. Unelmien asunto onkin reippaasti nykyistä isompi.

– Haaveena on omakotitalo Jyväskylästä tai lähiseudulta. En haluaisi muuttaa kaupungista minnekään.

Pienempiin kodin haaveisiin kuuluu aito persialainen matto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotipeili

360 Palvelut on notkea paikallinen

Kuka on Ari Friman?

360 Palvelut Oy

Korona tuo muutoksia koteihin

Kuppikakku maistuu keskenäänkin – asianmukaiset juhlaherkut tekevät juhlatunnelman, vaikka juhlimassa olisi vain ihan oma porukka

Kotona on kivaa, kun ääni ja kuva pelaavat

Parvekekaihtimet suojaavat auringolta ja katseilta

Keittiö on kodin avara sydän

Peab rakentaa koteja tyytyväisille asukkaille

Tourulan tiimi luottaa palveluun

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.