Kuopiossa keskusta keikahti suurimmaksi – 100 prosenttia äänistä laskettu

Kuopiossa keskusta on noussut suurimmaksi puolueeksi kuntavaaleissa 23,2 prosentin äänisaaliilla, kun äänistä on laskettu 100 prosenttia.

Paikkamäärä keskustalla nousi vuoden 2012 vaaleista yhdellä.

Kokoomus tuli kolmanneksi 20,1 prosentilla ja 12 paikalla. SDP sai 11 paikkaa 18,6 prosentin äänisaaliilla.

Viime kuntavaalien 2012 melko tasavahvan kärkikolmikon kokoomuksen, keskustan ja SDP:n asemat siis muuttuivat. Kuopiossa on toteutettu vuoden 2012 jälkeen useita kuntaliitoksia. Viimeksi tämän vuoden alussa Kuopioon liittyi Juankoski.

Kuntavaalien äänestysaktiivisuus Kuopiossa nousi vain hienoisesti vuodesta 2012. Tänä vuonna äänioikeutetuista kuopiolaisista ääntään käytti 52,5 prosenttia, kun vuonna 2012 äänesti 52,3 prosenttia.

Vihreät nousi neljänneksi

Kuopiossa ääntenlaskennassa kamppailivat pitkään neljännen puolueen asemasta perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto, mutta vaaka kallistui vihreille, jotka saivat 7 paikkaa 12,7 prosentin äänisaaliilla.

Perussuomalaiset saivat 6 ja vasemmistoliitto 5 paikkaa.

Kristillisdemokraatit nappasivat 5,1 prosenttia äänistä ja 3 paikkaa, eli paikan enemmän kuin vuoden 2012 kuntavaaleissa.

Ääniharavaksi nousi perussuomalaisten istuva valtuutettu Minna Reijonen, joka sai 1 197 ääntä. Muita läpimenijöitä ovat muun muassa SDP:n entinen kansanedustaja Tuula Väätäinen sekä istuvat keskustan valtuutetut Tapio Tolppanen, Antti Kivelä ja Leila Savolainen.

Paikkansa piti muun muassa vihreiden Harri Auvinen.

Paljon ääniä kahmi ja valtuustoon nousi uutena kirjailija ja poliisi Marko Kilpi, joka valittiin kokoomuksen listoilta 1,5 prosentin äänisaaliilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.