SDP:n piirijohtajat pettyneitä vaalitulokseen: "Vakava keskustelu täytyy käydä"

"Kyllähän vaalien olisi pitänyt hoitua paremmin."

SDP:n piirijohtajat haluavat ruotia puolueen sisällä syyt kuntavaalien kehnoon tulokseen ennen kuin puheenjohtaja Antti Rinteen asemasta voidaan keskustella.

Uutissuomalaisen kyselyssä kahdestatoista piirijohtajasta kuitenkin vain neljä antaa varauksettoman tukensa Rinteelle. Toisaalta kukaan ei esitä suoraa epäluottamusta puolueen puheenjohtajalle eikä kukaan vaadi ylimääräisen puoluekokouksen järjestämistä puheenjohtajakysymyksestä.

Moni piirijohtajista haluaa rauhoittaa tilanteen ja vasta sen jälkeen tehdä analyysin kuntavaalien vaikutuksesta.

– Puheenjohtajakysymykseen en nyt ota kantaa, siitä on kuultava ensin kantoja piirin jäsenistöltä. Rinne on juuri valittu selvällä erolla puheenjohtajaksi, Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Matias Mäkynen sanoo.

Rinne uusi paikkansa puoluejohdossa helmikuussa. Hän voitti äänestyksessä selvästi Timo Harakan ja Tytti Tuppuraisen.

Sunnuntain kuntavaaleissa SDP saavutti valtakunnallisesti 19,4 prosentin kannatuksen ja jäi kärkipuolueiden keskinäisessä kamppailussa toiseksi. Kokoomus kiri ykköseksi 1,3 prosenttiyksikön erolla. Tulos oli pettymys suurimmalle oppositiopuolueelle.

Vakavan keskustelun paikka

Savo-Karjalan piirin puheenjohtajan Neeta Röppäsen mukaan puolue oli ”vähän heikommin onnistuneiden porukassa”.

– Kyllä aiheesta on sisäinen keskustelu käytävä. Vaihtoehtoja on ehkä turha lähteä nyt spekuloimaan, mutta meillä oli hyviä ehdokkaita tuloillaan jo puoluekokouksessa.

Röppänen mainitsee muun muassa Antti Lindtmanin ja Timo Harakan.

Myös Pirkanmaan Roope Lehdon mukaan puolueen tilanteesta on käytävä vakava keskustelu.

– Kyllähän vaalien olisi pitänyt hoitua paremmin. Vakava keskustelu täytyy käydä pikaisesti puolueessa ja varmaan kokoontua piiritasollakin.

Hämeen piirin puheenjohtaja Miia Nahkuri toteaa, että vaalitulos pitää nyt ”pureskella” kunnolla, ennen kuin puheenjohtajan asemasta lähdetään keskustelemaan. Nahkurin mukaan SDP:n suuri haaste on kuitenkin se, että puolue menetti kannatustaan isoissa kaupungeissa.

"Ei se ole puheenjohtajan syy"

Varsinais-Suomen piirin Vuokko Puljujärvi-Seila antaa tukensa Rinteelle.

– Me olemme kuitenkin kakkospuolue Suomessa tällä hetkellä. Meillä on paikkakuntakohtaisia eroja, mutta ei se ole puheenjohtajan syy.

– Ei minulla ole intressiä ruveta käymään keskustelua puheenjohtajasta, Kaakkois-Suomen Teemu Hirvonen sanoo.

Piirien puheenjohtajat pitävät epätodennäköisenä, että puheenjohtajakysymyksen takia järjestettäisiin ylimääräinen puoluekokous.

– Katsotaan nyt, että syntyykö asiasta keskustelua. En ole itse aloittamassa sellaista keskustelua, Helsingin piirin Pentti Arajärvi sanoo.

Uutissuomalainen kysyi SDP:n piirien puheenjohtajilta 1. Onko Antti Rinne oikea henkilö johtamaan puolueen seuraaviin eduskuntavaaleihin sekä 2. Onko tarpeen harkita ylimääräistä puoluekokousta puheenjohtajakysymyksen takia?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.