Ylen ennuste povaa vaalivoittoa kokoomukselle

SDP on ennusteen mukaan toisena 19,2 prosentin osuudella ja keskusta kolmantena 17,6 prosentilla.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toivoo, että Ylen ennuste pitää muttei uskalla vielä julistaa puoluetta vaalien voittajaksi. Hän uskoo, että edessä on illan jatkuessa tiukka kilpailu SDP:n kanssa.

Hän kehuu Helsingin pormestariehdokkaan Jan Vapaavuoren tähänastista loistavaa äänisaalista. Kokoomus olisi kolmatta kertaa peräkkäin kuntavaalien suurin puolue, jos voittaisi nämäkin vaalit.

Ylen ennusteen mukaan kokoomus on nousemassa suurimmaksi kuntapuolueeksi. Sen mukaan kokoomus olisi saamassa 20,4 prosenttia äänistä.

SDP on ennusteen mukaan toisena 19,2 prosentin osuudella ja keskusta kolmantena 17,6 prosentilla.

Yleisradion ennuste on perinteisesti ennakoinut vaalitulosta melko hyvin, mutta tällä kertaa se on epävarmempi kuin aiemmin. Erityisesti Helsingissä ja Vantaalla ääniä on vielä paljon laskematta.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvioi Kuntatalolla, että kuntavaalien tulos on jakautunut eri puolilla maata pormestarinvaalien takia. Pormestarikisaa on käyty esimerkiksi Tampereella ja Helsingissä. Rinne sanoo, että on pettymys, jos tulos jää ennusteen mukaiseksi. Hän korostaa, että puolue on tehnyt hyvää vaalityötä, mikä näkyy monissa kunnissa. Onnistumiseksi hän mainitsee Tampereen, jossa SDP johtaa tuloslaskentaa.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi Ylen vaaliennusteen jälkeen, että vielä on paljon epävarmuutta. Sipilä sanoi Kuntatalolla, ettei vedä suurta yhtäläisyyttä tästä hallituspolitiikkaan.

Ylen ennusteessa vihreät ovat saamassa 13,6 prosenttia äänistä, vasemmistoliitto 8,9 prosenttia äänistä ja perussuomalaiset 8,2 prosenttia äänistä. RKP:tä olisi Ylen ennusteen mukaan äänestänyt 4,9 prosenttia ja kristillisdemokraatteja 4,1 prosenttia. Muita puolueita olisi äänestänyt 3,2 prosenttia.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö pitää vihreiden tulosta kuntavaaleissa isona vaalivoittona, jos ennuste pitää paikkansa.

Niinistö luonnehti Kuntatalon tulosillassa ennustetta historiallisen hyväksi. Niinistö muistutti, että vihreiden osalta ennuste on usein hyvin epävarma.

Hän kuitenkin sanoi olevansa todella onnellinen isosta vaalivoitosta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi Ylen ennusteen jälkeen, että puolue häviää kuntavaalit. Soinin mukaan perussuomalaiset on kärsinyt hallituksen sopeuttamispolitiikasta. Hänen mukaansa puolueella on nyt miettimisen paikka.

Soinille kuntavaalit ovat tällä erää viimeiset vaalit puheenjohtajana, sillä puolue valitsee uuden johtajan kesäkuussa.

Myös neljä vuotta sitten kuntavaaleissa kokoomus oli suurin puolue ja sai 21,9 prosenttia annetuista äänistä. SDP sai 19,6 prosenttia ja keskusta 18,7 prosenttia. Perussuomalaiset sai edellisissä kuntavaaleissa 12,3 prosenttia ja vihreät 8,5 prosenttia.

Vasemmistoliitto keräsi edellisissä kuntavaaleissa 8,0 prosentin äänipotin ja RKP 4,7 sai prosenttia äänistä ja kristillisdemokraatit 3,7 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sipilä Ylen vaaliennusteesta: En vedä suurta yhtäläisyyttä tästä hallituspolitiikkaan