Matkalla Budapestiin? Kannattaa tsekata myös nämä kohteet

Unkarin pitkä historia näkyy myös Budapestin ostospaikoissa. Keskustan pikkukaduilla on paljon pieniä antiikki- ja kirpputoripuoteja. Ne saattavat näyttää äkkiseltään tavallisilta kaupoilta, sillä esimerkiksi vaatteet ovat usein siististi esillä väreittäin. Käytettyä tavaraa arvostetaan, joten se tuodaan myös edustavasti esille.

Vaikka Pestiä mainostetaankin yleensä Budapestin ostoskaupunginosana, niin ostospäivän saa vierähtämään helposti myös Budan puolella.

Vanhasta tavarasta kiinnostuneille esimerkiksi Báv-myymälä (Frankel Leô ût 13) on tutustumisen arvoinen paikka. Se sijaitsee Budan puolella aivan Margitin sillan vieressä. Viininpunaisessa 1900-luvun alussa rakennetussa koristeellisessa talossa sijaitseva myymälä on kahdessa kerroksessa.

– Rakennus oli ennen ravintola, josta ulkona on edelleen muistona nimikyltti Fény. Myymälämme on ollut tällä paikalla 16 vuotta, kertoo Bávin myymäläpäällikkö Katalin Piri.

Báv on Budapestin vanhin vanhan tavaran yritys, joka toimi aiemmin panttilainaamona. Tänä vuonna Báv täyttää kunnioitettavat 240 vuotta.

– Tällä hetkellä myymälöitä on neljä, Piri laskeskelee.

Paikallisten tuntema

Bávissa on muun muassa yksityiskodeista ostettua siistiä tai uudenveroista tavaraa, kuten vanhoja huonekaluja, tauluja, valaisimia ja pikkuesineitä. Tavaraa ostetaan ja myydään perinteisesti, mutta vanhan tavaran kaupankäynti on saanut myös muita muotoja.

– Joku voi tuoda meille myytäväksi esimerkiksi vanhan huonekalun. Otamme sen myyntiin kahdeksi, ehkä kolmeksi kuukaudeksi. Jos se ei mene kaupaksi, omistaja hakee huonekalunsa takaisin.

Vaikka Báv on helppo löytää ja lähes oven eteen pääsee muun muassa keltaisella raitiovaunulla, Piri sanoo myymälän olevan enemmän paikallisten kuin turistien tiedossa.

– Paikalliset tietävät tämän paikan paremmin kuin turistit. Meillä käy paljon vanhempia miehiä ja naisia, jotka haluavat ostaa tai myydä vanhaa tavaraa.

Vaikka myymälä kokonaisuudessaan näyttää tyyriiltä, voi sieltä tehdä löytöjä myös taskurahalla. Katselemalla huomaa, että esimerkiksi tauluissa, koruissa ja pikkupatsaissa on hyvinkin laaja hintahaitari.

Pikkuliikkeitä ja Mammut

Lähellä sijaitsee myös muita mielenkiintoisia ostospaikkoja. Noin kilometrin päässä Bávista on yksi huomaamattomista erikoisliikkeistä, HM Térképbolt (Fillér utca 14). Se on yksi niistä pikkuliikkeistä, joka kiinnostanee enemmän miehiä kuin naisia. Hypisteltävää tavaraa tässä armeijan tiloissa olevassa myymälässä ei ole, eikä sinne eksy sattumalta. Paikalle menevän pitää muistaa kadunnumero ja tietää mitä hakea: karttoja. Sisäänkäynti erikoisliikkeeseen on vaatimattoman sisäpihan kautta.

Vaikka myymälä näyttääkin lähinnä konttorille, asiansa esitettyään asiakaspalvelu on ystävällistä ja innostunutta. Valikoimasta löytyy vanhoja karttoja, ilmakuvia ja kolmiulotteisia reliefejä eri mantereista, ja tietenkin Unkarista.

Noin 40 senttimetriä kanttiinsa kokoisen Budapest-reliefin kehyksillä saa alle 40 eurolla, joten hinnat ovat varsin kilpailukykyisiä. Valittavana on niin erilaisia kehyksiä, lasitusta kuin laminointiakin.

Jos haluat kierrellä perinteisempiä kauppoja ja shoppailla esimerkiksi vaatteita, samalla laidalla Budapestia sijaitsee erityisesti paikallisten suosima iso Mammut-ostoskeskuskokonaisuus (Lövöhás utca 2-6), jossa eivät lopu kaupat kesken.