Alkuvuosi lupaillut mammonaa matkailu- ja ravintola-alan yrityksille

Kansainvälisiä kongresseja on Suomessa tänä vuonna ennätysmäärä.

Matkailu- ja ravintola-alalla näyttäisi menneen tänä vuonna mukavasti. Koko alan liikevaihto kasvoi tammi–maaliskuussa 8,5 prosenttia, kertoi matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä edustava MaRa maanantaina. Vuoden koko ensimmäisellä puoliskolla alan liikevaihdon odotetaan kasvavan lähes kahdeksan prosenttia.

– Kasvu on jatkunut monen huonon vuoden jälkeen, 2010-luku on ollut enemmän tai vähemmän vaikeaa, sanoo toimitusjohtaja Timo Lappi.

MaRan mukaan myös ravintoloiden liikevaihto kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä lähes kahdeksan prosenttia. Nopeinta kasvu oli pikaruokaravintoloissa.

– Ennätyksellisen korkealla tasolla oleva kuluttajien luottamus, hyvä talousvire ja erityisesti ulkomaisten matkailijoiden määrän kasvu tukevat yritysten näkemystä myynnin lisääntymisestä, sanoo MaRan pääekonomisti Ari Peltoniemi tiedotteessa.

MaRan mukaan kesän odotuksia vaimentaa kylmä sää. Lapin mukaan moni suomalainen on lähtenyt ulkomaille hakemaan lämpimämpiä lomasäitä tänäkin vuonna.

Peltoniemen mielestä toivoa löytyy turisteista.

– He eivät tule tänne hirveästi lämpöä hakemaan, he hakevat muita eksoottisia kokemuksia.

Ulkomaiset turistit löytäneet Suomen

Ulkomaisten turistien määrä Suomessa onkin ollut alkuvuonna nopeassa kasvussa. MaRan mukaan tammi–huhtikuussa kansainvälisten yöpymisten määrä kasvoi noin viidenneksellä verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Kasvuvauhti oli Suomessa Islannin jälkeen Euroopan nopeinta.

– Meillä on hyvät ja korkeatasoiset palvelut, lisäksi turvallisuus ja tämän tyyppiset korostuvat, kertoo Lappi.

Hänen mukaan syitä on muitakin.

– Aitous vetoaa. Markkinointi on kasvanut. Kansainvälisen median julkisuus on auttanut, luettelee Lappi.

Peltoniemen mukaan kansainvälisiä kongresseja on Suomessa tänä vuonna ennätysmäärä. Kongressivieraat tuovatkin kahisevaa, sillä MaRan mukaan kongressivieras kuluttaa keskivertoturistia enemmän ja viipyy pidempään.

– He ovat bisnesväkeä, jotka käyttävät rahaa paljon palveluihin, majoittuvat korkealaatuisissa hotelleissa ja ostavat tuliaisia.

Kongressikävijöiden määrä kasvoi jo viime vuonna reilun kolmanneksen.

Yritysten kannattavuus ja anniskelun alvi

MaRan mukaan alan yritysten ongelmana on heikko kannattavuus. Mara-alan palvelujen kysyntä on vasta saavuttamassa finanssikriisiä edeltävän tason.

Peltoniemen mukaan ravintoloissa alkoholin anniskelu on laahannut alaspäin osittain tuonnin lisääntymisen takia ja osittain arvonlisäveron vuoksi.

– Liikevaihdot ja myynninmäärät ovat olleet hyviä, mutta kuitenkaan ei ole jäänyt tarpeeksi yrittäjälle sinne viivan alle, hän sanoo.

MaRan tarjoamat lääkkeet ovat alle 26-vuotiaista työntekijöistä työnantajan maksamien sivukulujen puolittaminen ja anniskelun arvonlisäveron alentaminen.

– Saataisiin nuoria työllistettyä, sanoo Lappi.

Peltoniemen mukaan Suomessa ei ole vielä tehty laskelmia, paljonko alan yritykset säästäisivät, jos sivukulut puolittuisivat nuorten kohdalla.

Lapin mukaan Ruotsissa sivukulujen puolitus on tehty vuosina 2006–2014.

MaRa haluaisi myös arvonlisäveron alentamista 24 prosentista 14 prosenttiin.

– Se ei nostaisi kokonaiskulutusta, se toisi kulutusta ravintoloihin. Kun nautit keskiolutpullon ravintolassa, se tuo valtiolle kaksi kertaa verotuloja kuin jos ostat kaupasta. Samalla se tuo myös työllisyyttä, sanoo Lappi.

Yöpymisten määrä ollut kasvussa alkuvuonna

– Tammi-huhtikuussa kansainvälisten yöpymisten määrä Suomen majoitusliikkeissä (hotellit, matkustajakodit, retkeilymajat, lomakylät ja leirintäalueet) kasvoi 19,5 prosenttia edellisvuoteen nähden.

– Aasiasta tulevien matkailijoiden yöpymisten kasvu jatkui edelleen reippaana.

– Huonemyyntiä nosti myös venäläisten yöpymisten kääntyminen selvään kasvuun ruplan vahvistumisen myötä.

– Venäläisiä yöpyi tammi–huhtikuussa reilut 300 000, brittejä noin 179 000, saksalaisia reilut 172 000, ranskalaisia 135 000, ruotsalaisia 128 000, alankomaalaisia 107 000, kiinalaisia 82 000 ja japanilaisia 68 000.

– Myös kotimaiset yöpymiset majoitusliikkeissä kasvoivat parilla prosentilla.

– Viime vuonna Suomeen saapuneet matkailijat kuluttivat yhteensä 2,5 miljardia.

– Summasta 470 miljoonaa kului majoituspalveluihin ja 380 miljoonaa ravintoloihin.

– Matkailijoiden mielestä Suomi on kolmantena Norjan ja Ruotsin jälkeen hotellien henkilökunnan asiakasystävällisyydessä ja hotellien yleisessä laatutasossa.

Lähde: Matkailu ja Ravintolapalvelut MaRa ry, TCI Research

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Omat juomat ärsyttävät alkoholilakiesityksessä

Uusimmat

Matka

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Facebookista toisensa löytäneiden Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

Yhä useampi miettii matkansa vaikutuksia paikallisille – reilu matkailija suosii paikallisia yrittäjiä ja sammuttaa hotellihuoneesta valot

Kolumni: Lasten kanssa interrailaamaan – uhka vai mahdollisuus?

Hiekkarantoja, historiaa ja hyvä sijainti – Terijoki pyrkii tavoittamaan entisen loistonsa

Ilmailualan sivusto rankkasi USA:n lentoasemat – paras löytyy Kaliforniasta, huonoin Illinoisista

Hiljaisuuden keskellä on hyvä olla – Aito luonto kutsuu kävijän hengähtämään Sallassa

Kenen koti oli Casa Haartman? Kotimuseoissa turisti pääsee näkemään niin taidetta kuin tunnettujen henkilöiden arkeakin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.