Amsterdam, vapaamielisyyden pääkaupunki

Jos jossakin on monipuolisempi matkailukaupunki kuin Amsterdam, kertokoon joku sen ääneen ja heti. Sillä ajatelkaapa Hollannin helmeä. Se on yksi Euroopan kauneimmista kaupungeista. Sitä riivaa suoranainen museoiden ja nähtävyyksien ylitarjonta. Se on välitön ja turvallinen. Ja ellei hurvittelua etsivä saa Amsterdamissa poljettua päätään pyörälle, niin ei sitten missään.

Amsterdamia sanotaan maailman suurimmaksi pikkukaupungiksi. Ilmaus on harvinaisen osuva. Vaikka Amsterdam on kansainvälinen ja kaikki metropolin mitat täyttävä, siellä vallitsee pikkukaupungille ominainen raukea tunnelma. Johtuupa se sitten hollantilaisten kiireettömästä elämäntavasta, kahviloissa avoimesti myytävistä huumeista tai mistä hyvänsä, niin hidastetussa filmissä taapertaminen sopii turistille.

Kanaalikaupunkien ykkönen

Hollannin pääkaupunkia kutsutaan "Pohjoisen Venetsiaksi", mikä sinänsä ei tarkoita mitään, sillä tuolla epäkelvolla lempinimellä on parjattu lähes jokaista pitäjää, jonka läpi sattuu pukkaamaan joen tai kanavan tynkä. Matkailukaupunkina Amsterdam sitä paitsi voittaa Venetsian ajaxmaisesti eli 3-0. Amsterdamilla kun on huumorintajua, Venetsialla ei.

Mikäli näitä halvatun Pohjoisen Venetsioita olisi vain yksi, kai se sitten olisi Amsterdam. Kaupunkia kun halkoo Amstel-joen lisäksi 165 kanavaa. Niitä puolestaan halkoo 1 300 siltaa. Venetsiassa on lähes 400 siltaa, joten se melkein ansaitsee nimen "Etelän Amsterdam".

Huumeita kuin kalakukkoja

Opaskirjojen mukaan Amsterdam on "iloinen". Se on turisti-opusten hilpeä tapa kertoa kaupungin kepeästä syntisyydestä. Konservatiivisten maiden - esimerkiksi Suomen - kansalaisille kun ei passaa painetussa sanassa ihan suoraan sanoa, että jossakin kaupitellaan seksiä ja mietoja huumeita yhtä luontevasti ja julkisesti kuin kalakukkoja Kuopiossa.

Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueella voi ostaa sitä itseään, kaikissa mahdollisissa muodoissa. Punaisten lyhtyjen alue on kuitenkin ennen muuta turistirysä. Siellä matkailijajoukot kävelevät virallisten turistioppaiden perässä, vilkuilevat ikkunoissa keikaroivia vähäpukeisia neitoja ja pistäytyvät välillä proeflokalenissa (perushollantilainen baari) maistamassa giniä tai likööriä. Meininki punaisten lyhtyjen alueella on lähinnä humoristinen. Likaiselta sen saa tuntumaan vain, jos omistaa hervottoman likaisen mielikuvituksen.

Prostituutio on Hollannissa laillista ja verotettua liiketoimintaa. Yhtä huolettomasti tulppaanimaassa suhtaudutaan mietoihin huumeisiin. Amsterdamissa toimii pari sataa kannabiskahvilaa (= coffee shop), joissa korkeintaan viiden gramman annos on kenen tahansa täysi-ikäisen saatavilla. Kehotamme kaikkia pysymään erossa huumeista, mutta suosittelemme turisteille kannabiskahviloissa pistäytymistä. Coffee shopien tunnelma kertoo todella paljon hollantilaisesta elämänmenosta.

Hyperkorkean moraalin kanssa ei coffee shopiin kannata tunkea. Silloin sopivampi paikka virkistävälle mukilliselle on coffiehuis tai pubimainen, niin sanottu ruskea kahvila (bruine cafe).

Siltoja ja kapeita taloja

Amsterdamin palkitsevimpiin (ja ilmaisiin) riemuihin kuuluu vaeltelu kauniiden kanavien varsilla. Sen voi tehdä ilman karttaa ja päämäärää, sillä hauskaa nähtävää tirskahtelee vastaan joka tapauksessa. Kanavissa kelluu 2 500 asuntolaivaa, joissa on yllin ja kyllin ihmettelemistä. Asuntolaivamuseossa (Prinsengracht 296:n kohdalla) voi kurkistaa laivassa asumisen maailmaan.

Reguliersgrachtin ja Heren-grachtin kanaalien yhtymäkohdassa olevalla sillalla voi nähdä yhtä aikaa 15 siltaa. Näkymä on unohtumaton etenkin iltavalaistuksessa.

Pienellä kujalla Kalverstraatin ja Begijnhofin välissä on ulkona toimiva, pysyvä taidenäyttely. Luultavasti ainoa laatuaan maailmassa. Amsterdam on myös täynnä kapeita asuintaloja. Ennätysten kirjaan on joskus päässyt Singel 7:ssä sijaitseva, tasan metrin levyinen talo. Asunto kuitenkin levenee sisäpihalla, joten taas turisteja höynäytetään. Kokonaisuudessaan noin kaksi metriä leveitä asuntoja Amsterdamissa sen sijaan on useita, esimerkiksi osoitteessa Oude Hoogstraat 22.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

Jylhiä liitukivikallioita, tunnelmallinen majakka ja keskiaikainen kivilinna – Dover tarjoaa silmänruokaa luonnosta ja historiasta kiinnostuneille

Kolumni: Lentämistä pitäisi vähentää, mutta nykyaikainen lentäminen on liian mukavaa

Ahdistavatko lentojen päästöt? Valtaosa suomalaisista olisi valmis maksamaan niiden vähentämisestä

Sooloreissulla saa tehdä mitä haluaa – yksinmatkailijat Elina Puolakka ja Laura Sulkava vinkkaavat, mitä kannattaa varoa

Mitä kannattaa pakata käsimatkatavaroihin? Finavia vinkkaa

Lontoon teattereissa voi loikata esimerkiksi Harry Potterin maailmaan – Suosituimpiin esityksiin kannattaa ostaa liput heti, kun ne tulevat myyntiin

Arvostettu brittilehti nimeää suomalaiskohteen maailman parhaimpien turistirysien joukkoon

Väki etsii nyt ventovieraista matkaseuraa – Facebookista toisensa löytäneiden Sirkan ja Sirpan reissut ovat menneet hyvin, mutta he ovat kuulleet kauhutarinoita

Synkistä paikoista innostunut turisti käy katsomassa joukkohautoja ja hylättyjä kaupunkeja – "Olen koko aikuisikäni ollut kallellani synkkiin kohteisiin", Lenina, 57, sanoo

Eteläinen Afrikka on värikäs ja villi – eksoottiset linnut laulavat hiljaisuuden keskellä ja krokotiilit lepäilevät rantatöyräillä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.