Auringonjumala Amonin vieraana

Aamu Niilin varrella Luxorin kaupungissa on pehmeän pimeä ja miellyttävän viileä. Vaikka kello on vasta viisi, on lämpöä tosin jo 20 astetta. Myöhemmin, auringon noustessa puoli kuudelta, alkaa lämpötila pikkuhiljaa kohota neljäänkymmeneen ja ylikin, mutta nyt on vielä yön tuntu ilmassa.

Ensimmäinen päivän viidestä rukouskutsusta on kajahtanut moskeijan minareetista jo neljältä. Kahvilat ovat auki ja niiden terasseilla istuskelee aamuvirkkuja miehiä perinteiseen egyptiläiseen asuun eli galabeyaan pukeutuneina. Hunnutetut naiset kuljettavat kantamuksiaan pään päällä, ja aasit kärryineen ja kuskeineen kulkevat basaareihin ja pelloille. Rantakadulla kymmenet hevoset ruokailevat koristeelliset vaunut perässään.

Myös Niilillä on työpäivä jo täydessä vauhdissa. Kalastajat nostavat verkkojaan ja soutavat puisilla veneillään hiljakseen uusille apajille. Rannoilla lapset leikkivät, naiset ripustavat pyykkejä ja aasit sammuttavat janoaan Niilin vedellä.

Ensimmäiset kymmenistä kuumailmapalloista nousevat taivaalle yhtä aikaa auringon kanssa.

Kilpajuoksu auringon kanssa

Olemme saapuneet edellisenä iltana Domina Prestige Emilio Cruiselle, yhdelle Niiliä risteilevistä 350 aluksesta tarkoituksenamme matkustaa Luxorista Assuaniin ja takaisin.

Matka on täynnä historian havinaa: Luxorin ja Assuanin välinen alue on täynnä temppeleitä ja muita muistomerkkejä tuhansien vuosien takaa faaraoiden ajoista.

Katselemme uuteen päivään heräävää Niiliä pienestä moottoriveneestä matkalla kohti Kuninkaiden laaksoa. Olemme lähteneet Emilio-laivaltamme aikaisin ollaksemme perillä hyvissä ajoin ennen valtavaa turistimassaa ja tulipallona hehkuvaa aurinkoa.

Kuninkaiden laaksoon haudattiin vuosina 1550-1069 eKr. faaraoita ja muita korkea-arvoisia henkilöitä. Laaksosta on löydetty 62 hautaa, joista tähän mennessä kaikki muut paitsi Tutankhamonin hauta on löydetty ryöstettyinä ja häpäistyinä. Uskomusten mukaan jopa 70 prosenttia haudoista on yhä löytämättä.

Poliisit aseineen matkaseurana

Satamissa ja temppeleissä matkaajia suojelevat rynnäkkökiväärein varustautuneet poliisit. Tuoreessa muistissa on Luxorissa vuonna 1997 sattunut tuhoisa terrori-isku, joten riskejä ei oteta.

Turistit saavat liikkua kaupunkien välillä vain poliisisaattueessa. Meidän matkamme saattueessa Abu Simbeliin on hyvin turvattu: saamme matkalle mukaan linja-automme etupenkkiin kaksi vahvasti aseistettua poliisia.

Abu Simbelin kaupungissa sijaitsevat, 1960-luvulla 200 metrin päähän alkuperäispaikastaan siirretyt Ramses II:n ja Nefertarin temppelit ovat vaikuttava näky. Matkan kruunaavat aavikolla nähdyt kirkkaansiniset, suuren järven kokoiset kangastukset.

Huumoria basaareissa

Värikkäät basaarit ja innokas tinkiminen ovat osa Egyptin sielua. Basaarien kojut pursuavat perinteisiä egyptiläisiä asuja, alabasteriveistoksia, papyruskääröjä, vesipiippuja, koruja, hajuvesiä ja mausteita.

Temppelialueilla kaupankäynti voi kääntyä jopa vähän aggressiiviseksi. Turistien kaulaan kiedotaan väkisin huiveja tai koruja, ja heitä vedetään sisälle liikkeeseen. Rahahuijauksia ja varkauksiakin kannattaa varoa.

Assuanin ja Luxorin basaarialueilla kaupankäynti on leppoisampaa. Tinkiminen kuuluu asiaan mukavana, huumorilla höystettynä ajanvietteenä, joka voi pudottaa hinnan jopa kymmeneen prosenttiin alkuperäisestä.

Hiukset auki kesäisissä vaatteissa kulkeva länsimaalainen nainen kerää arabimaassa yhä huomiota. "Oh my God, what a very pretty lady" ja "marry me!" -huudahdukset sinkoilevat basaarikojuista.

Ripuli turistin riesana

Risteilyaluksilla palvelu on sydämellistä ja huumorintajuista. Laivat ovat siistejä ja ruoka erittäin hyvää, mutta maan puutteellinen hygieniataso ja erilainen bakteerikanta saavat osan turisteista pulaan. Turistiripuli on yleinen kiusa, johon saa kuitenkin avun paikallisilla antibiooteilla.

Risteilyaluksen aurinkokannelta näkee läheltä ripauksen aitoa egyptiläistä maanviljelyskulttuuria, jota katsellessa voi kuvitella olevansa tuhansien vuosien takana faaraoiden ajassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Matka

Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"

Nürnbergissä läsnä ovat niin joulu kuin natsimenneisyyskin – Turisti voi vierailla esimerkiksi oikeuspalatsin kuuluisassa huoneessa numero 600

Meri on iso osa hiekkasärkistään tunnetun Kalajoen turistikesää

Vielä vuosituhannen alussa Noblessner oli täysin suljettu – nyt se on Tallinnan kiinnostavin ja nopeimmin kehittyvä alue

Riippumatto vei Niko Halmisen, 38, takaisin metsään, kun telttailu ei enää onnistunut – "Metsä on minulle tärkeä hyvinvoinnin lähde"

Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin

Brittilehti Guardian nimesi Euroopan parhaimmat hiljaiset lomakohteet – Listalle ylsi kaunis suomalainen matkakeidas

Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka

Salamajärven kansallispuisto tunnetaan laajasta suoerämaastaan – metsäpeurojen mailla on yli 70 kilometriä merkittyjä reittejä

Pia Mustonen, 42, tutustuu ulkomaanmatkoillaan hautausmaihin – "Ne ovat kuin ilmaisia, julkisia veistosgallerioita"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.