Balkanin tryffelinmakuinen niemimaa ei ole vielä turistien kansoittama – tällainen on Istria

Kun suomalainen matkustaa Kroa­tian aurinkoon, hän ottaa usein kohteekseen maan eteläkärjen. Sieltä löytyvät Dubrovnik, Split ja Brač. Näistä varsinkin ensimmäinen pursuilee jo siinä määrin turisteja, ettei autenttisesta maakokemuksesta voi oikein enää puhua. Autenttista on ruuhka ja salamavalojen välke.

Maan pohjoisrannalta löytyy Istrian-niemimaa. Kroatialaiset vertaavat sitä Espanjan Kataloniaan.

– Tämä on Kroatiaa, mutta kuitenkin ihan omanlaisensa paikka. Täällä ei ole väliä oletko joku tosi tärkeä ja korkea-arvoinen vai ihan tavallinen ihminen. Kaikki voivat istua saman pöydän ääressä, alueen pr-toimistossa työskentelevä Dajana Tepšić sanoo.

Toinen paikallinen nostaa esiin sen, että alue ei ole yhtä konservatiivinen kuin muu osa Kroatiaa ja uskonnolla on siellä pienempi merkitys.

Alueen tekevät erityiseksi viininviljely, oliiviöljy, laventelipellot ja maan alla kasvavat tryffelit. Rekisteröityjä viininvalmistajia on 150, joka tien poskessa mainostetaan kotitekoista oliiviöljyä ja herkullisia sieniä voi etsiä järjestetyillä retkillä. Possujen sijaan sieniä tonkivat koirat.

Kun tarjoilija höylää jo muutoinkin tryffelisen annoksen pintaan lastuja, huumaantuu turisti jo pelkästä tuoksusta. Paikallisopas sanoo annosta valtavan kalliiksi, mutta 15 euroa tuntuu pilkkahinnalta suussa sulavasta herkusta. Tryffeliä voi maistaa myös oluen muodossa. San Servolon tryffeliolut maksaa kymmenen euroa pullolta.

Kroatiassa on hyvä muistaa, että tryffelien kerääminen ei ole jokamiehenoikeus. Luvattomasta tryffelimetsästyksestä ropsahtaa tuntuva sakko.

Istrian pääkaupunki on Pula. Suomalaisturisti keksii nimestä monta vitsiä. Pula toimi Jugoslavian aikaan sotilastukikohtana, mutta nyt alue on demilitarisoitu. Suomessakin bisnestä tekevä miljonääri Danko Končar suunnittelee vanhasta armeijan tukikohdasta vierasvenesatamaa.

Pulasta löytyy auringon ja meren lisäksi muun muassa partisaanijohtaja Titon viinikellari ja yksi parhaiten säilyneistä Rooman aikaisista amfiteattereista.

Istria tarjoaa herkuttelun lisäksi monenlaista tekemistä ja tapahtumaa. Taiteilijakaupunki Gorznja­nissa järjestetään vuosittain jazzfestivaalit ja maan romanttisimmaksi kaupungiksi kutusutussa Rovinjissa pidetään aina kesäkuussa Euroopan suurimmat salsafestivaalit.

Rovinjissa asustaa myös suomalainen jazzsaksofonisti Timo Lassy.

– Vanhan kaupungin pysähtynyt tunnelma soveltuu erinomaisesti sävellystyöhön ja harjoitteluun ja on antanut paljon inspiraatiota moniin tekemisiini. Tietysti myös ilmasto on erittäin suotuisa ympäri vuoden ja talvellakin aurinkoisia päiviä on suomalaiseen makuun tarjolla paljon, Lassy kertoo.

Rovinjin paikallisopas Renato Orbanić toivoo, ettei alue saavuta koskaan enää huippuvuosiensa turistimääriä.

– 1970 ja -80-luvuilla turisteja oli ihan liikaa. Ihmiset tulivat tänne halpojen hintojen perässä. Nyt hotellit ja ravintolat ovat korkeampitasoisia ja hinnatkin nousseet. Toivon ettei tästä tule Dubrovnikin kaltaista megakohdetta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .