Basel on keskiajan Piilaakso

Sinivihreä Rein-joki kimaltelee auringossa. Kesäisen Baselin lämpötila hipoo kolmeakymmentä, ja baselilaiset ovat saapuneet vilvoittelemaan jokivarrelle. Osa ottaa aurinkoa rantabulevardilla, osa istuskelee jokea reunustavien baarien varjoisilla terasseilla. Hauskinta näyttää olevan heillä, jotka ovat antautuneet Reinin virran vietäväksi, ja lipuvat vinhaa vauhtia ohitseni.

Baselin keskiaikainen kaupunginosa yliopistoineen, kirkkoineen ja taidemuseoineen levittäytyy joenvarren länsilaidalla, itälaidalta taas löytyy ravintoloistaan kuulu Kleinbaselin trendikäs kaupunginosa.

Sveitsin vanhin yliopisto

Aloitan kävelykierrokseni Baselissa Kleinbaselin puolelta, missä aamu alkaa makoisasti Bäckerei Kultin kahvin ja tuoreiden leivonnaisten voimin.

Sitten ylitän Wettsteinbrücke-sillan, ja saavun lähes Basler Münster -kirkon kupeeseen.

Basler Münster on yksi Baselin suosituimmista nähtävyyksistä. Katolisen kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1019 ja saatiin päätökseen vuonna 1500, jolloin kirkko oli jo protestanttien käytössä.

Sisäänpääsy seesteiseen kirkkoon on ilmainen, mutta sen kellotapuliin kipuaminen maksaa muutaman euron. Ylös kohoaminen koettelee hermoja ja kuntoa. Kapea kiviportaikko muuttuu ylhäällä puiseksi, eikä tilaa ohituksille ole. Onnekseni tapuliin on uskaltautunut lisäkseni vain yksi pariskunta.

Näköalatasanne on varmastikin samanlainen kuin se oli valmistuttuaan: epätasainen kivilattia on kapea, eikä turvakaiteita ole.

Näkymä Baselin kattojen ylle on kuitenkin korkeanpaikankammon väärti. Basel on kuin Praha ja Brygge konsanaan, mutta viehättävämpi, sillä turistimassat eivät ole tänne vielä löytäneet!

Baselia voi pitää keskiajan Piilaksona, jossa tieteet ja taiteet kukoistivat.

Vuonna 1460 Baseliin perustettiin Sveitsin vanhin yliopisto, ja kaupunkiin saapuneiden Johannes Guttenbergin oppilaiden ansiosta Baselissa aloitettiin myös painotoiminta varhain.

Yli neljäkymmentä museota

Kattonäkymien ihailun jälkeen laskeudun takaisin Baselin kaduille, ja lähden tutustumaan kaupungin museoihin. Baselissa sijaitsee yli neljäkymmentä museota. Niistä kuuluisin on suunnaton Kunstmuseum, jossa on maailman vanhin julkinen taidekokoelma.

Basel onkin myös vireä taidekaupunki, jossa ovat aikojen saatossa taiteilleet niin Holbeinit kuin Picasso ja Ai Weiwei.

Kunstmuseumin taideaarteita ihmeteltyäni suuntaan paperimuseoon. Museon teema saattaa vaikuttaa kuivalta, mutta somassa, keskiaikaisessa paperimyllyssä sijaitseva paperin sekä kirjoitus- ja painotaidon historiaa valottava museo on kiehtova pala maailmanhistoriaa.

Alimmassa kerroksessa ryhmä saksalaisturisteja tutustuu paperinvalmistukseen, yläkerrassa taas ryhmä koululaisia ällistelee vanhojen kirjoituskoneiden mekaniikkaa.

Vaikka maailma on muuttunut nopeasti, museo osoittaa, että sana ja kirjoitustaito on yhä kaiken keskiössä.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .