Bon appétit! – 3+1 vinkkiä onnistuneeseen ruokamatkaan, katso kuvasarja

Entistä useammalle suomalaiselle ruoka ja ruokakulttuuri on yksi peruste matkakohdetta valitessa. Messukeskuksen teettämän Matka 2018 -matkailututkimuksen mukaan lähes joka kolmas suomalainen suunnittelee matkaansa kohteen ruokatarjonnan mukaan.

Valmiita teemamatkoja on jonkin verran tarjolla, mutta onnistuneen ruokamatkan voi koota myös itse. Tässä muutama hyväksi havaitsemani vinkki:

1 Tee taustatyöt ja kysy suosituksia.

Ruokamatkailija jättää yleensä pääturistikatujen ja nähtävyyksien kupeessa olevat ravintolat väliin. Niissä maksaa extraa sijainnista, eikä hinta-laatusuhde ole välttämättä parhaimmasta päästä.

Kortteli tai kaksi sivuun pääkadulta, ja ero hinnassa ja ruoan laadussa voi olla tuntuva. Itselläni tästä on kokemusta muun muassa Berliinistä ja Roomasta.

Etukäteen kiinnostavia ruokapaikkoja voi etsiä esimerkiksi TripAdvisorista ja kysymällä suosituksia tuttavilta.

Jos suositus perustuu monen vuoden takaiseen kokemukseen, siihen kannattaa suhtautua varauksella. Siksi TripAdvisorista kannattaa lukea myös tuoreimmat suositukset, itse opin tämän Nizzassa. Järjestelin ohjelmani niin, että pääsin listausten kärjessä olleeseen letturavintolaan. Pettymys oli melkoinen, kun ravintolassa oli töykeä palvelu ja huonommat letut kuin hotellin lähistön pikkukojussa.

Barcelonassa tuttavani suositus vei minut ravintolaan, joka piti etsimällä etsiä, mutta se oli vaivan arvoista.

Paikka oli elämys: pääosa asiakkaista seisoi tiskin ympärillä kuin sillit suolassa, ja ruoka-annoksia ojenneltiin sinne tänne. Ruoka oli paitsi herkullista myös todella edullista.

2 Osta opastettu ruokakierros tai -kurssi.

Ruokakulttuuriin pääsee tutustumaan parhaiten paikallisten opastuksella. Kävin Dubaissa useamman tunnin ruokakierroksella kaupungin vanhassa osassa.

Se oli reissun parasta antia: hintaan kuului oppaan lisäksi maistiaisia, kahvimuseokäynti, kierros maustemarkkinoilla ja illallinen afganistanilaisessa ravintolassa – Dubaista kun saa monen maan herkkuja.

Marrakesh oli pitkään ruokamatkakohdelistallani. Pääsin sinne ja odottamalleni kokkauskurssille vihdoin viime syksynä.

Pari tuntia kestävällä kurssilla käytiin aluksi läpi marokkolaisen keittiön mausteet, ja sen jälkeen jokainen kurssilainen pääsi valmistamaan itse kanataginea kokin ohjauksessa.

Kokki näytti myös muiden ruokien valmistamista, joten kurssi oli opettavainen elämys. Siitä jäi into käydä ruokakurssilla seuraavallakin matkalla.

3 Ajoita matka ruokatapahtuman aikaan.

Jos olet kiinnostunut ruokatrendeistä, matka kannattaa ajoittaa jonkin ruokatapahtuman aikaan.

Kävin viime vuonna katuruokafestareilla Dubaissa ja Tartossa. Molemmissa tarjolla oli muun muassa burgereita, makeita herkkuja sekä smoothie-tyylisiä juomia.

Berliinissä järjestetään aina tammikuussa Grüne Woche -ruokamessut, joilla pääsee maistelemaan myös klassisia makuja eri puolilta maailmaa.

Pari vuotta sitten söin siellä erinomaista itävaltalaista silavaa ja norjalaista homejuustoa.

Se onkin ruokatapahtumissa parasta: uusia makuja voi maistaa pieniä annoksia. Jos jostakin ei tykkää, rahallinen menetys ei ole suuri.

Parin viikon päästä Helsingissä järjestettävillä Matkamessuilla on tänä vuonna Tasty Travel -alue, jolla pääsee maistelemaan eri maiden makuja ja tutustumaan samalla kohteisiin.

 

+ Pihistä oikeissa kohdissa.

Jos haluat syödä huippuravintolassa mutta budjetti on tiukka, kannattaa ravintolaan mennä lounaalle. Lounaat ovat usein edullisempia kuin illalliskattaukset.

Usein varoitellaan katuruoasta, mutta jos jollekin kojulle on joka päivä jonottamassa paikallisia, sen ruoka ei voi olla huonoa. Olen syönyt erinomaista katuruokaa sairastumatta monessa kohteessa. Oleellisempaa on ehkä vältellä jääpaloja ja riskiruokia, kuten majoneesia.

Ruokamatkailijan ehdottomia käyntikohteita ovat kauppahallit, joissa usein voi syödä edullisesti paikallista lounasta tai koota itselleen majapaikkaan syötävää.

Jollekin päivälle lähikaupasta voi hakea piknikkieväät. Tykkään sveitsiläisistä juustoista, mutta missään ne eivät ole maistuneet niin hyvältä kuin vuoristopellolla Engelbergissä laiduntavien lehmien kelloja kuunnellen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .